Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Προετοιμάζεται η ΤΕΔΚΕ για το ΕΣΠΑ - Αντιδράσεις για το Χωροταξικό

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008, 22:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου συνεδρίασε η Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Εύβοιας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σκορδά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονείται από την Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. για τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α΄ βαθμού του νομού Ευβοίας στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και παρακολούθηση της πορείας αυτού.

Την ενημέρωση ανέλαβε να κάνει ο κ. Βαγγέλης Σιμιτζής από την Αναπτυξιακή.

Το Σχέδιο θα αποτελέσει μια πυξίδα διεκδίκησης έργων. Τα Σχέδια των νομών που θα έχουν εγκριθεί και τα έργα που θα περιλαμβάνονται αποτελούν προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης για το νομό θα περιλαμβάνει την υφιστάμενη κατάσταση των δήμων και θα γίνει καταγραφή όλων των προτάσεων των ΟΤΑ. Οι προτάσεις αυτές θα καταγραφούν και θα γίνει μια διαδικασία ιεράρχησης και αξιολόγησης και στο τέλος θα κλείσει με τα σενάρια χρηματοδότησης, δηλαδή όλες τις πηγές χρηματοδότησης στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (τομεακά, περιφερειακά), Ταμείο Συνοχής κ.λπ.. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η αναπτυξιακή μελέτη σε συνέδριο της ΤΕΔΚΕ και έγκριση από τα όλα τα μέλη και στη συνέχεια θα ζητηθεί η έγκριση από το Υπουργείο και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προβλέπεται η παρακολούθηση της μελέτης με την εγκατάσταση ενός εξειδικευμένου λογισμικού, το οποίο θα παρακολουθεί τα έργα, αφού θα έχουν καταγραφεί πρώτα, τα θέματα ωριμότητας και τους προβλεπόμενους χρόνους ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση αν ένα έργο «κολλήσει.

Έχει ολοκληρωθεί το ερωτηματολόγιο που θα σταλεί σε όλους τους δήμους που θα ζητούνται πληροφορίες για τα έργα που έχει υλοποιήσει ο κάθε δήμος, έργα σε στάδιο υλοποίησης και προτάσεις για τα επόμενα χρόνια 2007-2013. Θα γίνουν συναντήσεις μελών της Αναπτυξιακής με το κάθε δήμαρχο ξεχωριστά για να λυθούν οι όποιες απορίες υπάρχουν σχετικά με το ερωτηματολόγιο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα υπάρχει και δεύτερος κύκλος συναντήσεων για τα ερωτηματολόγια, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αλλαχτούν κάποια πράγματα. Στη συνέχεια θα γίνει καταγραφή των ερωτηματολογίων και αξιολόγηση των έργων που προτείνονται και θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Τίθεται ως χρονοδιάγραμμα το Σχέδιο να έχει εγκριθεί μέχρι τον Ιούνιο από το συνέδριο της ΤΕΔΚΕ.

Από τους παριστάμενους δημάρχους μπήκαν ερωτήματα που αφορούσαν τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι δήμαρχοι, αν θα πρέπει να έχουν την έγκριση των Δημοτικών Συμβουλίων. Υπήρχαν ερωτήματα για τους τομείς που περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ και ποια έργα μπορούν να εγκριθούν, αν χρηματοδοτούνται μελέτες και τι κονδύλια υπάρχουν για τα τομεακά. Από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚΕ κ. Μπουροδήμο διατυπώθηκε η πρόταση να υπάρχει κωδικοποίηση των έργων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής ανέφερε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους να ζητήσουν να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις προτάσεις που θα καταθέσει ο κάθε δήμος, αλλά επισημάνθηκε ότι είναι καλό να υπάρχει νομιμοποίηση των προτάσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι οι προτεραιότητες του ΕΣΠΑ δεν είναι τα κλασικά έργα οδοποιίας, αλλά έργα που αφορούν το Περιβάλλον και την Ανταγωνιστικότητα.

Επισήμανε ακόμα ότι στο ερωτηματολόγιο που θα σταλεί θα υπάρχει ενημέρωση για τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ όποιες απορίες προκύψουν θα συζητηθούν εκτενώς στις συναντήσεις που θα γίνουν με κάθε δήμαρχο ξεχωριστά.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρηθούν απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η Αναπτυξιακή και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των δημάρχων στις προσκλήσεις για τις συναντήσεις.

Τέλος, ο κ. Σιμιτζής διευκρίνισε ότι μέσω του Σχεδίου δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν έργα και να δεσμευτούν κονδύλια, αν όμως ο δήμος αδιαφορήσει και δεν ωριμάσει τα έργα μέσω μελετών, δεν θα προχωρήσει τίποτα. Ζήτησε επίσης να επιλεχθούν έργα που ωριμάζουν γρήγορα. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι οι δήμοι μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν και άλλα έργα που δεν έχουν μπει στο συγκεκριμένο Σχέδιο.

Ο δήμαρχος Κηρέως, κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, έθεσε θέμα για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν το αίτημα της Χαλκίδας για αναβάθμισή της στο Σχεδιασμό και ότι θα πρέπει να μπουν και άλλα αιτήματα.

Ο κ. Μπουροδήμος σχολίασε ότι το θέμα έχει κλείσει και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός έχει κατατεθεί, σημειώνοντας ότι η ΤΕΔΚΕ είχε καταθέσει πρόταση μέσω του εκπροσώπου τους στην Επιτροπή Φορέων, το δήμαρχο Τρικαίων, η οποία δεν λήφθηκε υπόψη του Υπουργού. Ο κ. Ενωτιάδης επέμεινε ότι δεν πρέπει να μείνει έτσι το θέμα και θα πρέπει να πιεστούν οι εκπρόσωποι στην Επιτροπή.

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων, ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι επιτελέστηκε αδικία εις βάρος της Χαλκίδας και ότι ο νομός είναι ο πλέον αδικημένος από τον Εθνικό Σχεδιασμό. Υποστήριξε ότι χάνονται πλέον κεκτημένα, καθώς η Χαλκίδα προβλεπόταν να αποτελέσει δίπολο ανάπτυξης με τη Λαμία. Επισήμανε την ανάγκη να «σηκώσουν» από κοινού το θέμα δήμοι, Επιμελητήρια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ζητώντας παράλληλα από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Επίσης ο κ. Ζεμπίλης σχολίασε ότι ήταν λάθος που δεν ετέθη το ζήτημα από τους βουλευτές και στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Ο κ. Ενωτιάδης σχολίασε ότι υπάρχει θέμα διαφορετικής διεκδίκησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το λιθάνθρακα, όπου ο κ. Σούρλας ήταν απόλυτος στο να μην καεί λιθάνθρακας στον Αλμυρό, επειδή κατάγεται από τη Μαγνησία, ενώ οι βουλευτές από την Εύβοια αρκέστηκαν στο να πουν ότι θα δουν τις αντιδράσεις του κόσμου, υπάρχει παραπληροφόρηση... «Εμείς θα πρέπει να σηκώσουμε όλα τα θέματα για να τους αναγκάσουμε να τρέξουν από πίσω...» υπογράμμισε.

Τελικά αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους, να γίνει σύσκεψη την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν οι Ευβοιώτες βουλευτές, ο νομάρχης, τα Επιμελητήρια για να συζητηθεί το θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Θα υπάρχει επικοινωνία με τους βουλευτές για να καθοριστεί ακριβώς η ημερομηνία διεξαγωγής της σύσκεψης.

Ως γενικό σχόλιο, μπορούμε να πούμε ότι μια μερίδα αυτοδιοικητικών δεν είχε ασχοληθεί με τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, αν και είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα, και ούτε μάλλον είχε κατανοήσει τη σημασία που έχει.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.