Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στους τρεις ισχυρούς της διεθνούς κεραμοποιίας η SABO

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011, 16:38
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Πηγή: Ισοτιμία

Μια εταιρεία από τη Χαλκίδα θεωρείται σήμερα ένας από τους τρεις ισχυρότερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά κατασκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων, γραμμών παραγωγής και ολοκληρωμένων εργοστασίων για τη βιομηχανία κεραμοποιίας.

Η SABO, την οποία ίδρυσε πριν από 25 χρόνια ο Δημ. Κοίλιαρης, δραστηριοποιείται ενεργά και στον τομέα της διακίνησης/συσκευασίας προϊόντων, παρέχοντας γραμμές για διαφορετικά είδη προϊόντων. Η γκάμα κατασκευής περιλαμβάνει όλα τα μηχανήματα κεραμοποιίας, από την κοπή του προϊόντος μέχρι τη συσκευασία του (αυτοματισμοί φόρτωσης - εκφόρτωσης, ξηραντήριου και φούρνου).

Πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες μορφές επένδυσης όπως τα φωτοβολταϊκά και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Είναι μια επένδυση της τελευταίας διετίας που ο όμιλος κατασκευάζει συστήματα ιχνηλάτησης του ήλιου για φωτοβολταϊκές μονάδες και ολοκληρωμένα πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η SABO έκλεισε την τελευταία χρήση με σημαντική κερδοφορία.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ την εικόνα μιας μεγάλης βιομηχανικής χώρας, και αυτό ήταν αρχικά εμπόδιο για εμάς.

Τα πρώτα χρόνια, όπου κι αν πηγαίναμε, έπρεπε να καταθέτουμε τα διαπιστευτήριά μας», λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Δημ. Κοίλιαρης. «Ύστερα από 25 χρόνια όμως η SABO είναι διεθνώς γνωστή στον τομέα της κεραμοποιίας ως μια μεγάλη, ανταγωνιστική και ευέλικτη ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Έχει ξεπεράσει την ελληνική της ταυτότητα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον προκαταλήψεις ή αμφισβητήσεις. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν λες πως είσαι Έλληνας σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Παράλληλα, αυτή η ελληνική ταυτότητα είναι που μας χαρίζει και ένα πλεονέκτημα σε πολλές αραβικές χώρες, αφού υπάρχει η πολιτισμική και διαπροσωπική ταύτιση των λαών μας, ώστε να μας προτιμούν έναντι των Γερμανών, των Ιταλών ή των Γάλλων ανταγωνιστών μας.

Πρόσφατα μια εταιρεία στη Λιβύη κάνοντας τη δική της έρευνα αγοράς, αξιολόγησε τη δική μας επιχείρηση ως μια από τις τρεις κορυφαίες στον τομέα της παγκοσμίως».

Το δίκτυο

Η εταιρεία διαθέτει διεθνές δίκτυο και κύρος που της επιτρέπει να μεταφέρει το επιχειρηματικό της ενδιαφέρον σε περισσότερο υποσχόμενες και αναδυόμενες αγορές. Χαρακτηριστικό αυτής της τεχνικής είναι πως για το 2007 τα ποσοστά εξαγωγών προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Βόρεια Αφρική ήταν 54% με 5,4% ενώ το 2009 η αναλογία Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης - Βόρειας Αφρικής ήταν 61% με 21%.

Στόχος της εταιρείας είναι τα επόμενα τρία χρόνια να ολοκληρώσει επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα επιτρέπει την κατασκευή βαρέων μηχανημάτων προετοιμασίας χώματος. Οι χώρες στις οποίες στοχεύει να θέσει τις ρίζες αυτού του βήματος είναι η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, η Αυστραλία και το Βιετνάμ.

Παράλληλα σκοπός της SABO είναι μια νέα επένδυση στη Βραζιλία, στην οποία η διοίκηση οραματίζεται μια νέα αρχή. Εδώ και τρία περίπου χρόνια πραγματοποιήθηκε μια επένδυση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρουμανία.

Αυτό το εγχείρημα είχε σχεδόν παγώσει λόγω της κρίσης, αλλά φαίνεται ότι σύντομα θα ξεκινήσει η πλήρης παραγωγή της μονάδας καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη είναι ενθαρρυντικά και μέχρι το 2012 θα ανοίξει και η αγορά της Ρωσίας.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.