Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κάρυστος

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Η ιστορία της Καρύστου
Στους πρόποδες του βουνού Όχη και στο μυχό ευρύχωρου κόλπου είναι χτισμένη η Κάρυστος. Το όνομα Κάρυστος το πήρε, κατά τη παράδοση από τον ήρωα Κάρυστο το γιο του Κένταυρου Χείρωνα. Το πρώτο της όνομα ήταν Χειρωνία, και παλαιότερα Αιγαία από τον Εκατόγχειρα Αιγαίωνα.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης είναι σημαντικά και βρίσκονται στην Παλαιά χώρα όπως λέγεται σήμερα η περιοχή. Έχουν βρεθεί επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία βεβαιώνουν την ύπαρξη ναών της Περσεφόνης, του Ηρακλή κι άλλα.

Στην περιοχή είχε εγκατασταθεί η φυλή των Λυγκηστών (Ιλλυρίων).

Η επωνυμία Κάρυστος βρίσκεται και σ' άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν Λυγκηστές, όπως στην Ερμιόνη, στη Λακωνία, και στη Λιγυρία της Ιταλίας.

Στην Κάρυστο, ως και στην υπόλοιπη Εύβοια, ζήσανε και κατοικήσανε λαοί από τη Μικρά Ασία με τις ονομασίες Κάρες, Λέλεγες, Κουρήτες, Λύκιοι, Φρύγες, Φοίνικες, Πελασγοί. Οι Πελασγοί πιο δυνατοί και ισχυροί απ' όλους τους άλλους, τους αφομοίωσαν και τους έδωσαν το όνομά τους. Η εποχή αυτή ονομάστηκε Πελασγική ή Προϊστορική. Πρώτος βασιλιάς της ήταν ο δυνατός γίγαντας Αιγαίωνας Βριάρεων.

Τα επόμενα χρόνια ως σημαντικοί βασιλείς αναφέρονται ο Κάρυστος και ο Ναύπλιος ο οποίος είχε λάβει μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Όμηρος αναφέρει στην Κάρυστο στην Ιλιάδα Β§37§39 ως πόλη δυνατή και ισχυρή.

Στον Τρωϊκό πόλεμο έλαβε μέρος με στρατιώτες και δύο πλοία υπό την αρχηγία του Παλαμήδη γιο του βασιλιά Ναύπλιου.

Το 650 π.Χ. οι Μιλήσιοι με αρχηγό το Λαοδάμαντα κυρίευσαν την Κάρυστο επειδή είχαν εμπορικές διαφορές και αντιζηλία.

Το 490 π.Χ. η περιοχή λεηλατήθηκε από τους Πέρσες, το 480 π.Χ. η Κάρυστος "εμίδησε" και οι νικητές Έλληνες τιμώρησαν τους Καρυστινούς με πρόστιμο κατόπιν διαταγής του Θεμιστοκλή.

Το 411 π.Χ. μπήκε στην Ευβοϊκή Ομοσπονδία και το 387 π.Χ. στην κυριαρχία των Αθηνών.

Αργότερα οι Θηβαίοι έγιναν κύριοι της περιοχής και μετά οι Μακεδόνες. Το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι την εκύρηξαν "ανεξάρτητη" υπό την κυριαρχία τους.

Η Κάρυστος σχεδόν μέχρι του Αυτοκράτορος Αυγούστου (14 μ.Χ.) θεωρείται και η δεύτερη πόλη της Εύβοιας σε ακμή και πλούτο. Ονομαστά τα λατομεία της που έβγαζαν το πράσινο μάρμαρο.
Έγινε μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κι είχε δικό της επίσκοπο.

Οι Βενετοί πήραν την Κάρυστο και την ανάθεσαν στον Ραβανόν Δελλεκαρτσέρι με όλη τη νότια Εύβοια. Την περίοδο αυτή χτίζεται το Καστέλλο Ρόσσο, πάνω σ' ερείπια της παλαιάς ακρόπολης.

Ισχυρός άρχοντας της Καρύστου στα μέσα του 13ου αιώνα είναι ο Βουργούνδιος Όθων ντε Σικών. Το 1350 περίπου χτίζεται το παραθαλάσσιο φρούριο το Μπούρτζι.

Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος στέλνει το Λικάριο να απελευθερώσει την Κάρυστο. Αυτός ανάγκασε τον Βαρώνο Όθωνα να παραδοθεί και να γίνει κύριος του θεωρούμενου απόρθητου κάστρου Καστέλλο Ρόσσο. Ο Λικάριος πήρε από τον αυτοκράτορα τον τίτλο του μεγάλου Δούκα γι' αυτό του το κατόρθωμα. Μετά το θάνατο του Λικαρίου ο Βονιφάτιος από την Βερόνα έγινε κύριος της Καρύστου. Στη συνέχεια υπήρξε διαμάχη μεταξύ των Βενετών και των Καταλανών. Το 1365 οι Βενετοί αγόρασαν από το Βονιφάτιο Φαδρίζο την περιοχή της Καρύστου για 6.000 δουκάτα.

Το 1470 οι Τούρκοι πολιόρκησαν και κατέλαβαν την Χαλκίδα κι όλη την Εύβοια. Η Κάρυστος ήταν έδρα Μπέη την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στα χρόνια της σκλαβιάς η Κάρυστος υποφέρει πολλά δεινά. Ερημιά και σκότος παντού. Σκληροί και βάρβαροι οι Τούρκοι βασανίζουν τους Χριστιανούς κι άλλους αναγκάζουν να τουρκέψουν κι άλλους να φύγουν για τις Κυκλάδες.

Φοβεροί Τούρκοι Διοικητές αναφέρονται οι αδελφοί Σελήμ Μπέη ή Χατζή ως και ο τελευταίος Ομέρ Μπέης. Αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Καρύστου οι Καρυστινοί κι άλλοι Έλληνες με τον επίσκοπο Νεόφυτο, τον ήρωα Ηλία Μαυρομιχάλη, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τον Κριεζώτη και το Φαβιέρο.

Η Κάρυστος απελευθερώθηκε από τους Τούρκους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου 1830 και παραδόθηκε στους Έλληνες την Κυριακή του Θωμά - 11 Απριλίου του 1833.

Ο Όθων επισκέπτεται το 1841 την περιοχή κι έστειλε τον Βαυαρό Μηχανικό - αρχιτέκτονα Μίρμπαχ που έφτιαξε το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, που ονομάστηκε Οθωνόπολη. Μετά την έξωση του Όθωνα επανήλθε το αρχικό της όνομα Κάρυστος.

Στην περιοχή βρίσκονται θαμμένα μνημεία από αρχαιοτάτων χρόνων της Ρωμαϊκής και Μεσαιωνικής εποχής. Τα νομίσματα που έχουν βρεθεί ανάγονται στον 5ο π.Χ. αιώνα. Έχουμε χρυσά νομίσματα που από τη μια όψη έχουν βόδι και από την άλλη πετεινό.

Στα γράμματα και στις επιστήμες αναφέρονται:

  • Ανδρέας ο Καρύστιος ασχολήθηκε με την Ιατρική
  • Διοκλής ο Ρήτωρ
  • Διοκλής ο Καρύστιος περίφημος ιατρός που αναφέρεται ως ο νεότερος Ιπποκράτης - 4ος αιώνας
  • Αντίγονος ο Καρύστιος, Φιλόσοφος και διδάσκαλος στη σχολή της Περγάμου
  • Σιμωνίδης ο Καρύστιος - ποιητής
  • Ο περίφημος δικαστής Χαρίανθος Ολυμπιονίκης αναφέρεται ο Γλαύκος.

Ο Δήμος Καρύστου περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα, Αετού, Γραμπιά, Μύλων, Καλυβίων, Πλατανιστού.

1ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου
Το Διδακτήριο στο οποίο στεγάζεται το 12/θέσιο Δημ. Σχολ. Καρύστου ανεγέρθηκε το 1905 από δωρεά των Αφών Κότσικα. Μέχρι το 1970-71 λειτουργούσαν στην Κάρυστο διάφορα δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα ένα 3/θέσιο, ένα 7/θέσιο και ένα 1/θέσιο. Όλα αυτά συγχωνεύτηκαν και συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο, όπου στεγάζονται μέχρι σήμερα.

Μας είναι άγνωστος ο αριθμός των πρώτων μαθητών καθώς και των πρώτων δασκάλων. Από τους παλιούς δασκάλους γνωρίζουμε τα ονόματα των: Τσολάκη Ι., Μπάκωση Ι., Παπαϊωάννου Κ., Ζαρμπούτη Ευαγ. (ιερέας), Χατζιόπουλου Ευστ., Κωστηνάκη Κ., Κουτσουδάκη Διον., Τσολάκη Βασ., Έλλης Μάγκου, Τσαλαπάτη Ευστρ., Χιώτου Καλ., Παπαθανασίου Αθ., οι κυρίες Μαρία και Μάρθα, Σαλής Χαράλαμπος, Κυριαζή Αγγελική, Κέκης Δημήτριος, Μαχαίρας Αντώνιος, Ρέτσας Παναγιώτης, Φαμαίλου Μαρία, Παπαϊωάννου Σοφία, Γκλίστη Αικατερίνη, Πετυχάκη Αικατερίνη, Μπενάκη Σοφία.

Ο σημερινός πίνακας εγγραφέντων μαθητών 346.

Η Ειδική τάξη που είχε αρχίσει να λειτουργεί από το σχολικό έτος 1985-86, λειτουργεί και μέχρι σήμερα. Δάσκαλοι που δίδαξαν σ' αυτήν είναι οι εξής: Στιμαγκιώτης Αναστάσιος, Μαντέλλος Θωμάς, Ανδρόνικος Ηλίας, Κόκαλα Χρυσή.

Από το σχολικό έτος 1992-93 λειτουργεί και Φροντιστηριακό Τμήμα (ΦΤ). Σ' αυτό δίδαξαν οι εξής δάσκαλοι: Φράγκος Σωτήριος, Θεοφάνης Αντώνιος, Θωμά Αρετή, Τσίγκρος Γεώργιος, Φουτσιτζή Χρυσούλα.

Από το σχολικό έτος 2000-2001 το 1ο Δημοτικό Σχολείο έγινε ολοήμερο, με ένα τμήμα. Σ' αυτό παραμένουν μαθητές του Σχολείου και πέραν του κανονικού ωραρίου.

Σ' αυτό διδάσκονται: 1. Μελέτη μαθημάτων για την επόμενη μέρα, 2. Εικαστική Αγωγή, 3. Μουσική Αγωγή, 4. Θεατρική Αγωγή, 5. Λογοτεχνία

Οι εκπ/κοί που διδάσκουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου είναι 21 (18 δάσκαλοι και 3 καθηγητές).

1. Γαλλικών αρχικά και αργότερα αγγλικών, 2. Μουσικής, 3. Φυσικής Αγωγής, 4. Καλλιτεχνικών

Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την εφαρμογή πλέον σε όλα τα πολυθέσια σχολεία της Ελλάδας του θεσμού των καθηγητών ειδικοτήτων, εξακολουθούμε και εμείς να έχουμε τις ειδικότητες που αναφέραμε ανωτέρω πλην αυτής των Καλλιτεχνικών.

Το σχολείο διαθέτει 3 τηλεοράσεις και 3 βίντεο, για την καλύτερη εποπτεία των διαφόρων μαθημάτων.

Διευθυντές του Σχολείου αναφέρονται: Ιωάννης Μπάκωσης, Ευάγγελος Ζαρμπούτης Ιερεύς, Ιωάννης Κιούσης, Νικόλαος Κατσιμάνης, Χαράλαμπος Σαλής, Ελένη Βασιλάκη, Βασίλειος Τσιάμαλος, Ελευθέριος Μπινιάρης, Ευάγγελος Ορφανός, Γεώργιος Τσίγκρος από το σχ. έτος 1990-91 έως και σήμερα.

Υποδ/ντές του Σχολείου: Παπαλέξης Γεώργιος, Ορφανός Ευάγγελος, Λιναρδάτος Γεράσιμος, Λαχανά Αικατερίνη.

Δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο Σχολείο: Νταλώσης Ιωάννης, Γεωργίου Δέσποινα, Κεφαλά Αννα, Χατζάκη Μαρία, Κωστούλα Ειρήνη, Λεκάκη Ανδρονίκη, Καραφύλλου Αικατερίνη, Ανδρόνικος Ηλίας, Στασινός Στέφανος, Κισόπουλος Νικόλαος, Σαντελούδης Νικόλαος, Τοπούζογλου Αικατερίνη, Κιρμηλή Αποστολία, Δημητρίου Θεοδώρα, Μωραϊτης Σωτήριος, Βατή Θάλεια, Φράγκος Σωτήριος, Τζάκη Ελένη, Καμαλακίδου Θεανώ, Κωστίδου Μαρία, Παλιούρα Ευθυμία, Ζαχαροπούλου Σουλτάνα, Ηλιοδρομίτης Αναστάσιος, Αθανασοπούλου Αικατερίνη, Τουλουμτζόγλου Ιωάννα, Βασιλούδη Παναγιώτα, Ανδριτσάκη Νίκη-Νικολέττα, Ημέλλου Όλγα, Παπατρέχας Ιωάννης, Αρβανίτη Αθανασία, Τσαυταρίδου Ευθυμία, Καρράς Γεώργιος, Παναγοπούλου Ελένη, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κατσικάτσος Δημήτριος, Γιάμπαστος Βασίλειος, Σχολίδης Χρήστος, Καλίτσας Νικόλαος, Πολυμένη Αννα, Μακρίδου Χριστίνα, Παπαγεωργίου Ιωάννης, Τσιατσιάνης Χρήστος, Σατήρη Δήμητρα, Παπαϊωάννου Μαρία, Αγγελοπούλου Σταματία, Μπατζάκης Θεόδωρος, Παντζόπουλος Δημήτριος, Κρόκου Αντωνία, Θεοφάνης Αντώνιος, Μιχοπούλου Γεωργία, Σταρίδα Ελισάβετ, Θωμά Αρετή, Πράγκα Αλεξάνδρα, Ρητάς Κων/νος, Καλπία Κωνσταντία, Αλέκος Θωμάς, Χαρακίδα Κων/να, Νικολάκη Αικατερίνη, Ζαλούμη Γεωργία, Πασσαρή Ειρήνη, Κιντή Νικολέτα, Ταζοπούλου Στεργιανή, Πηλιχού Σοφία, Δημάκου Θεοδώρα, Δεληγιάννη Αθανασία, Γώγου Αικατερίνη, Πετροπούλου Καλλιόπη, Κουσίδου Ελένη, Ιορδάνογλου Ανέστης, Αλεβιζάκης Ευάγγελος, Σαρμουκάσογλου Ευαγγελία, Κυριακού Ζωή, Καρατζά Αλεξία, Μαυροπούλου Ιφιγένεια, Φουτσιτζή Χρυσούλα, Ελευθερίου Παναγιώτης, Κόλλιας Ξενοφών, Παπακώστα Παρασκευή, Τικιστιρμά Μαρία, Τασάκου Αναστασία, Ψαρρή Αλεξάνδρα, Κεραμιδιώτης Ιωάννης, Τζένη Ευγενία, Μίχου Αντωνία, Κυβερνήτου Ελευθερία, Γουργιώτη Παγώνα, Γκούμπλια Ελένη, Ιωαννίδης Ιωάννης, Λάτσιος Ηλίας, Τζιώρας Ανδρέας, Γαβαλίδης Αλέξανδρος, Βασιλειάδου Βασιλική, Βλάχος Χρήστος, Ζωγάνα Αναστασία.

Γυμναστές: Καρκαλή Αικατερίνη, Μόκια Φανή, Κύρκος Κων/νος, Ρητάς Κων/νος, Βερτζώνη Ελένη, Τσιαντούλα Φωτεινή, Αμπελά Αικατερίνη, Μπαλογιάννης Γεώργιος.

Καθ. Αγγλικών: Μπιλιούρη Ελεωνόρα, Τσόκα Θεοδώρα.

Καθηγ. Γαλλικών: Ράλλιου Ελένη.

Καθ. Μουσικής: Μίχου Αντωνία, Δημητρούση Αγάθη - Μαρία, Σπηλιόπουλος Κων/νος.

Καθ. Αισθ. Αγωγής: Παπαδοπούλου, Θεοδοσία

2ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Καρύστου
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ιδρύθηκε το 1989 όταν το 1ο Δημοτικό έγινε υπερπλήρες και οι αίθουσες δεν επαρκούσαν. Στεγάσθηκε σε ακατάλληλο χώρο που προορίζονταν για σουπερμάρκετ και εκεί λειτουργεί ακόμα "προσωρινά". Για προαύλιο χρησιμοποιείται ο δρόμος μπροστά απ' το σχολείο και μέρος του προαύλιου χώρου του Ιδρύματος Νικ. Γιοκαλά.

Καθημερινά διακόπτεται η κυκλοφορία στο δρόμο από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ.. Στο σχολείο μεταφέρονται 9 παιδιά από τον Πλατανιστό (21 χλμ.) και το Ποτάμι (27 χλμ.) με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Στο μέλλον προβλέπεται η μεταφορά του σχολείου σε παρακείμενο χώρο, που σήμερα στεγάζεται το Γυμνάσιο Καρύστου.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας το σχολείο διαθέτει Η/Υ, πίνακες πορσελάνης, τηλεόραση - βίντεο και άλλα εποπτικά μέσα και κεντρική θέρμανση.

Δ/ντές Σχολείου: Γεώργιος Σκεντέρης από το σχολ. έτος 1989-90, χρόνος που άρχισε η λειτουργία του, έως και σήμερα Αύγουστος του 2001.

Εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν μέχρι σήμερα: Δάσκαλοι: Σκεντέρης Γεώργιος, Κεφαλά Αννα, Σχοινάς Γεώργιος, Κοτρώτσος Γεώργιος, Στασινός Στέφανος, Στίγκας Σάββας, Νταλώσης Ιωάννης, Γαρδέλη Ευτυχία, Μητροπούλου Ειρήνη, Ζουμπέλκου Ιωάννα, Δημήτρακοπούλου Βασιλική, Ξανθοπούλου Μαρία, Θωμά Αρετή, Μπούσουλα Λαμπρινή, Παπατρέχας Ιωάννης, Μανδαλιανού Σοφία, Καλογεροπούλου Μόσχα.

Καθηγητές Ξένων Γλωσσών: Αγγλ. Καρυδιά Μαριάνθη, Αγγ. Ζωγραφίδου Χριστίνα, Αγγ. Τσόκα Θεοδώρα, Αγγ. Καλατζή Μαρία, Γαλλικά Ράλλιου Ελένη.

Γυμναστές: Μπαλάσκας Χρήστος, Βάρδας Χρήστος, Κύρκος Κων/νος, Βερτζώνη Ελένη, Παναγιωτακοπούλου Ευφροσύνη, Λιθοξοϊδης Κων/νος, Παλαιού Ευαγγελία, Πέτγαζλη Ελένη, Μυστρίδης Παναγιώτης, Τσιτσικλή Ιωάννα, Καλούδη Ευδοξία, Φώτη Αθηνά, Καρακολίδου Βασιλική, Πετρόπουλος Γεώργιος, Ιωαννίδης Γεώργιος, Ευθυμιάδου Κυριακή, Σαρμουκάσογλου Ευαγγελία, Αβραμιώτης Κων/νος, Χατζηαντωνιάδης Μιχαήλ, Μπεκιάρης Γεώργιος, Θεοχάρη Ελένη, Κόλλιας Ξενοφών, Φαχαντίδης Παναγιώτης, Ηλιάδης Ηλίας, Σιάνος Γεώργιος.

1ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Καρύστου
Το 1ο Νηπιαγωγείο, που βρίσκεται επί της οδού Ι. Κότσικα, είναι ένα από τα τρία νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην Κάρυστο. Το κτίριο άρχισε να κτίζεται γύρω στο 1965 και είναι δωρεά του επιχειρηματία Γ. Καρακώστα, εις μνήμη Σεβαστής και Αλκμήνης Καρακώστα.

Η αρχική του επωνυμία ήταν "Ίδρυμα Γεωργίου Νικ. Καράκωστα - Παιδική Στέγη Καρύστου" και ο σκοπός του ιδρύματος ήταν να φιλοξενούνται παιδιά 3-6 χρονών, απόρων εργαζόμενων γυναικών. Αργότερα, με αναφορά του ο μακαρίτης Γεώργιος Καρακώστας, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, να παραχωρηθεί η χρήση του οικήματος για τη στέγαση του Δημοσίου Νηπ/γείου Καρύστου.

Η λειτουργία του 1ου Νηπιαγωγείου, άρχισε το 1970, με δύο αίθουσες διδασκαλίας, εκ των οποίων ήταν η μία μεγάλη και η άλλη μικρή. Είχε ένα χωλ και μία κουζίνα και έτσι δημιουργήθηκε και μια τρίτη αίθουσα, για να καλύψει τις ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό νηπίων. Έτσι ενώ το εμβαδόν του κτιρίου αρχικά ήταν 120 τ.μ. έγινε 154 τ.μ. Περιμετρικά του κτιρίου, υπάρχει η αυλή για το διάλειμμα των νηπίων, η οποία όμως είναι μικρή για να φιλοξενεί 60-70 νήπια. Στην αυλή δεν υπάρχει παιδική χαρά και παιχνίδια.

Στο 1ο Νηπιαγωγείο φοιτούν νήπια όχι μόνο από την πόλη της Καρύστου αλλά και από τους γύρω οικισμούς των: Αετού, Αλαμανέικα, Γραμπιά, Πηγαδάκια, Μύλοι, Μεκουνίδα.

Επίσης από τον Οκτώβριο του 1998 άρχισε και η λειτουργία ολοήμερου νηπιαγωγείου με ωράριο για τα νήπια 8 π.μ. - 15.45 μ.μ. και λειτουργεί στο 1ο Νηπιαγωγείο.

Από τις νηπιαγωγούς που δίδαξαν γνωρίζουμε τα ονόματα των: Αλαφούζου Μπέλλα, Καψαλού Ελένη, Μπούσουλα Ελένη, Μανδηλά Μαρία, Μανωλάκη Πηνελόπη, Τζιάναλη Βασιλική, Ψιχάλα Β., Κορδόση Αλεξάνδρα, Χαρώνη Παρασκευή, Μοσχίδου Μυρτώ, Σκεντέρη Σεραφούλα, Θεοδώρου Γεωργία, Σακκά Αλεξάνδρα, Κουκλάκη Μαρία, Κοντογιώργη Βασιλική, Ρούσσα Νικολέτα, Χατζή Μαρία, Φουντούκη Στυλιανή, Νικολαϊδου Σιμέλα, Αδάμου Δήμητρα.

Τώρα υπηρετούν (2000-2001) οι νηπιαγωγοί Ρούντου Κυρ. - Ιωσήπου Αικατερίνη - Παπαγιάννη Χρυσάνθη - Καρακοντή Μαρία.

2ο 2/θ Νηπιαγωγείο Καρύστου
Το 2ο Νηπιαγωγείο πρωτολειτούργησε το Σεπτέμβριο το 1973 με νηπιαγωγό τη Μαρία Γκόγκα. Συστεγαζόταν με το 1ο Νηπιαγωγείο για 4 χρόνια.

Το 1977 στεγάστηκε σε ιδιωτικό κτίριο με 2 αίθουσες διδασκαλίας χωρίς όμως γραφείο και άλλους βοηθητικούς χώρους. Απ' το 1980 συστεγαζόταν στο ίδιο κτίριο το 3ο Νηπιαγωγείο μέχρι το 1987. Τότε το 2ο Νηπιαγωγείο έγινε 2/θέσιο. Το 1988 στεγάστηκε σε κτίριο του Δημοσίου. Το κτίριο αυτό που το Νηπιαγωγείο συνεχίζει και στεγάζεται έχει όλες τις προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του. Ευρύχωρες αίθουσες, γραφείο, βοηθητικούς χώρους, θέρμανση.

Το Νηπιαγωγείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με πλούσιο παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό. Φοιτούν 40 νήπια. Διδάσκουν οι νηπιαγωγοί Μαρία Γκόγκα - Μερτζανάκη, Κωνσταντίνα Ρήγα - Σκεντέρη.

3ο 2/θ Νηπιαγωγείο Καρύστου
Το 3ο Νηπιαγωγείο Καρύστου λειτούργησε σαν 1/θέσιο το 1978 στον ίδιο χώρο με το 2ο Νηπιαγωγείο Καρύστου. Το 1990 μεταφέρθηκε στη μονοκατοικία του κ. Γούναρη και το 1996 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου λειτουργεί ακόμα σαν 2/θέσιο. Διαθέτει 2 αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες, αποθηκευτικό χώρο, αλλά υστερεί στον προαύλιο χώρο. Είναι εξοπλισμένο με πολλά εποπτικά υλικά. Για πολλά χρόνια έγιναν προσπάθειες να βρεθεί χώρος για τη στέγασή του σε πιο κατάλληλο κτίριο. Αυτό έγινε το 1996 όταν βρέθηκε ο χώρος και άρχισε να κτίζεται ένα σύγχρονο διδακτήριο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του και σύντομα το 3ο Νηπιαγωγείο θα έχει το δικό του χώρο για την όσο το δυνατό καλύτερη λειτουργία του.

Οι νηπιαγωγοί που δίδαξαν είναι: Μανδήλα Μαρία, Ρήγα Κωνσταντίνα, Μιτσικού Στυλιανή, Μιχαηλίδου Βασιλική, Αγάθογλου Σμάρω, Διδασκάλου Θεανώ, Σακκά Αλεξάνδρα, Ρούντου Κυριακούλα, Ρούσσα Νικολέτα, Παπαγιάννη Χρυσάνθη, Ρούση Βάια.

Σήμερα διδάσκουν οι Κουκλάκη Μαρία - Θηρεσία και Ποϊράζη Στυλιανή.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.