Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αμυγδαλιά

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001


- - -

Ιστορία - περιγραφή της περιοχής
Στο νότιο άκρο του Ν. Ευβοίας βρίσκεται το ακρωτήριο του Κάβο Ντόρο. Ένα από τα χωριά της περιοχής αυτής είναι και η Αμυγδαλιά. Απέχει από την Κάρυστο γύρω στα 70 χιλιόμετρα, μια απόσταση όμως που με τις παρούσες συνθήκες, χρειάζεται ταξίδι άνω των 2 ωρών, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου.

Το χωριό κατοικείται σήμερα από κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Εάν κάνουμε λόγο για τις συνθήκες εργασίας τους, μάλλον ως πρωτόγονες μπορούν να χαρακτηριστούν, όπως άλλωστε και τον ίδιο χαρακτηρισμό θα δίναμε και για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού.

1/θ Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλιάς
Στην Αμυγδαλιά λειτουργεί μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο εξυπηρετεί και τις ανάγκες των γύρω οικισμών, όπως είναι οι Βρέστηδες και το Σχήζαλι. Το σχολείο λειτούργησε πρώτη φορά το έτος 1912 με 43 περίπου μαθητές. Στην αρχή στεγάσθηκε σε διάφορα ιδιωτικά οικήματα, έως το 1956, οπότε και κτίστηκε το σημερινό δημόσιο κτίριο. Το έτος 1971 μετά από ρωγμές που παρουσιάστηκαν σ' αυτό, λόγω καθίζησης του εδάφους, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο, οπότε και άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής του. Το έτος 1998 έγινε γενική επισκευή του κτιρίου. Η σημερινή του κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ως άριστη.

Ο συνολικός χώρος της σχολικής μονάδας είναι περίπου 100 τ.μ. Διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας, αφοδευτήρια, κουζίνα και δωμάτιο για το δάσκαλο.

Σήμερα φοιτούν στο σχολείο 8 παιδιά, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται και οι προοπτικές εγγραφών για την επόμενη πενταετία.

Ο πρώτος δάσκαλος του σχολείου ήταν ο Τσέπας Ι. από το 1911 ως και το 1925.

Ακολούθησαν στη συνέχεια οι παρακάτω: Παπαβασιλείου Β., Πασχαλάκης Ξενοφών, Παθανασίου, Κωνσταντοπούλου, Μαστρογιάννης, Φουρναράκου Αικατερίνη, Αλάτση Ντίνα, Παπαδοπούλου Αγαθή, Τριανταφυλλοπούλου Αικατερίνη, Πιλάλης Δ., Δημητρίου Ι., Χατζόπουλος Κ., Σαλής Χαράλαμπος, Κέκης Δ., Παπανικολάου Γ., Αμέντας Ι., Χαρμαντάς Ι., Μαρνελάκης Π., Κεχρής Γ., Παπαοικονόμου Ι., Χαριτίδης Χρ., Νάτσης Ευάγγελος, Κυλινδρής Αστέριος, Κανωτίδης Γεώργιος, Κουρτίνος Λάζαρος, Βαρακλιώτης Γεώργιος, Φώτου Σπυρίδων, Βαβάλιος Δημήτριος, Γουγουλιάς Κων/νος, Πουρνάρας Γεώργιος, Χατζής Νικόλαος, Τσιτσινάος Σωτήριος, Αντωνίου Αντώνιος, Γιαννούχος Λάμπρος, Θεοδώρου Γεώργιος, Πατσίδης Γεώργιος, Μπόλης Χρήστος, Σαμαρά Ευθυμία, Μόλαση Σοφία, Νικολαϊδης Λάζαρος, Καραστέργιος Γεώργιος, Μακρής Φώτης, Τσαβδαρίδης Θεόδωρος.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.