Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μαρμάρι

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Ιστορία της περιοχής
Σε απόσταση 18 χλμ. από την Κάρυστο βρίσκεται η κωμόπολη του Μαρμαρίου, γνωστή από την αρχαιότητα, χάρη στα λατομεία μαρμάρου από τα οποία πήρε και το όνομά του.

Τα αρχαία λατομεία που σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα γύρω χωριά αλλά και η επωνυμία "Κιόνια" (μιας κοντινής στο Μαρμάρι τοποθεσίας) μαρτυρούν ότι το λιμάνι του αρχαίου Μαρμαρίου αποτελούσε κέντρο φορτώσεως μαρμάρων στα πλοία. Με τα φημισμένα αυτά μάρμαρα κατασκεύαζαν μονοκόμματους κίονες γνωστοί ως "Καρύστιοι κίονες".

Το Μαρμάρι κατοικήθηκε από τους ομηρικούς ακόμα χρόνους. Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι κατοικήθηκε από Φράγκους και Βυζαντινούς και τελικά καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ο γεωγράφος Στράβων μας πληροφορεί ότι στο αρχαίο Μαρμάρι υπήρχε ναός αφιερωμένος στο "Μαρμάριο Απόλλωνα". Σήμερα σώζονται ελάχιστοι σπασμένοι κίονες και κιονόκρανα στην εκκλησία "Αγιος Νικόλαος" του νεκροταφείου.

Στο ανατολικό άκρο του σημερινού Μαρμαρίου υπάρχουν κομμάτια από κίονες και εκεί κοντά η παράδοση τοποθετεί και "Λουτρό".

Ο Καρύστιος γιατρός Γουναρόπουλος, ο οποίος έγραψε την ιστορία της Εύβοιας στα τέλη του 19ου αιώνα, και έχοντας επισκεφθεί ο ίδιος το Μαρμάρι αναφέρει ότι υπήρχαν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, πύργος ενετικός με δεξαμενή, κεραμικά λουτρά και υδραγωγείο. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν υπάρχει σήμερα. Ίσως ο οικοδομικός οργασμός αφ' ενός και οι επιχωματώσεις για καλλιέργειες αφ' ετέρου να έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος από την Αρχαιότητα και το Μεσαίωνα.

Η νεότερη ιστορία επίσης μας αναφέρει πως ο Φιλέλληνας Γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος έδωσε αποφασιστικές μάχες εναντίον των Τούρκων στη θέση Λυκόρεμα όπου υπάρχουν ακόμα δείγματα παλιών πολεμιστριών. Αλλά και ο μεγάλος οπλαρχηγός της Εύβοιας Νικόλαος Κριεζώτης και ο Βάσος Μαυροβουνιώτης τον Ιανουάριο του 1828 στην περιοχή του Μαρμαρίου στήνουν καρτέρι στους Τούρκους.

Στο Μαρμάρι ανήκει και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Πεταλιών που αποτελείται από 13 μικρά και μεγάλα νησιά κατάφυτα τα περισσότερα από πεύκα, αμυγδαλιές και ελιές.

Ιστορία και περιγραφή του Δημοτικού Σχολείου Μαρμαρίου
Το Δημοτικό Σχολείο του Μαρμαρίου αρχίζει τη λειτουργία του από το 1884 και μέχρι σήμερα. Παρέμεινε κλειστό μικρό χρονικό διάστημα στην Κατοχή.

Είναι δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε στην αρχή σαν μονοθέσιο σχολείο Αρρένων, ενώ υπήρχε ξεχωριστό σχολείο Θηλέων που στεγαζόταν σε διάφορα ενοικιαζόμενα οικήματα. Το 1927 γίνεται διθέσιο μεικτό (αρρένων - θηλέων) και την επόμενη χρονιά, το 1928 προάγεται σε τριθέσιο. Το 1932 και με τη φροντίδα του δασκάλου Αγγελου Μάζη χτίζεται μια τρίτη αίθουσα, με δαπάνες του κράτους και της κοινότητας.

Το κτίριο είναι πέτρινο και έχει κεραμωτή στέγη. Διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, έναν προθάλαμο και γραφείο. Το 1998 χτίστηκαν δύο καινούριες αίθουσες στο χώρο που υπήρχε το παλιό νηπιαγωγείο, το οποίο κατεδαφίστηκε.

Μας είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν αρχικά στο Σχολείο του Μαρμαρίου, σύμφωνα δε με πληροφορίες των παλαιοτέρων ξεπερνούσε τους 120 μαθητές. Σήμερα φοιτούν συνολικά 80 μαθητές. Ο αριθμός των κατ' έτος εγγραφών κυμαίνεται από 10-15 παιδιά.

Το σχολείο διαθέτει αρκετά εποπτικά μέσα διδασκαλίας και όργανα φυσικής και χημείας.

Σήμερα το σχολείο του Μαρμαρίου είναι εξαθέσιο αλλά λειτουργεί σαν πενταθέσιο. Διδάσκουν σ' αυτό οι: Σπανός Ισίδωρος από το Μαρμάρι, ο οποίος είναι διευθυντής και διδάσκει σ' αυτό από το 1984, Ανθόγλου Ζωή, Τσιάρας Κων/νος, Χολέβα Αλεξάνδρα, Γκαγιάννη Αικατερίνη.

Από τους δασκάλους που υπηρέτησαν παλιότερα αναφέρονται οι: Παπανδρέου Ιωάννης, Μάζης Αγγελος, Χαραλαμποπούλου Μυρσίνη, Ντογιάκου Ευαγγελία, Πηλιχού Σοφία, Καρατζά Στέλλα, Κέκης Γρηγόριος, Τσαλαπάτη Φωτεινή, Ματσούκα Ερμιόνη, Ουσταπασίδου Σοφία, Φωτοπούλου Ιωάννα, Μπακάλου Διαλεχτή, Σακελλαρίου Μαρία, Βελτσίτσα Δάμαρις, Φαρμακίδου Αναστασία, Παπαναγιώτου Νικόλαος, Χωριανοπούλου Καλλιόπη, Τριανταφυλλάκη Αικατερίνη, Παναγούλης Παναγιώτης, Γερογιαννάκης Νικόλαος, Δραχτίδης Νικόλαος, Νεοχωρίτου Ναταλία, Καραγιάννης Γεώργιος, Τσιρίκου Μαρία, Μαγνήσαλης Ευστράτιος, Κολούτσος Νικόλαος, Γεωργάκη Ειρήνη, Βασιλάκου Αθηνά, Καμπούρας Χρήστος, Δεληγιάννη Αθανασία, Γαλάνη Μαρία, Ζαχάρης Σπυρίδων, Ηλιάδης Χαρίλαος, Κατσέλη Κων/να, Λακιάρα Ευαγγελία, Πούλιος Γεώργιος, Γεωργογιάννη Βασιλική, Κουμπούρα Μαρία, Καραμπόκης Αθανάσιος, Μάρκου Ευμορφία, Καλογεροπούλου Μόσχα, Μινέτου Ζωγραφιά, Μπακόλα Ευφημία, Σεμιτέκογλου Νικολέτα, Ζερβού Ελένη, Τρουλινού Βασιλική, Μπότουλα Παναγιώτα, Παπαστεργίου Δημήτριος, Νάτσος Χρήστος, Σαμαρά Παναγιώτα, Χαρακίδα Κων/να, Σίμου Νίκη, Κρόμπας Ιωάννης, Μοϊάνος Λάμπρος, Σταμάτης Σωτήρης.

1/θέσιο Νηπιαγωγείο Μαρμαρίου
Το 1/θέσιο νηπιαγωγείο Μαρμαρίου λειτουργεί από το 1970. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια 1970-71 και 1971-72 συστεγαζόταν με το 3/θέσιο δημοτικό σχολείο Μαρμαρίου. Η συστέγαση των δύο σχολείων είχε ως αποτέλεσμα τη λειτουργία του νηπιαγωγείου ως απογευματινού τμήματος.
Από το 1972 έως το 1980 το νηπιαγωγείο λειτούργησε σε ενοικιαζόμενο χώρο, που περιελάμβανε μια μικρή αίθουσα (45m2) και αυλή.

Από το 1980 μέχρι το Δεκέμβριο του 1997 στεγάστηκε σε μια μικρή αίθουσα (50m2) που υπήρχε στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου και η οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για την αποθήκευση ξύλων.

Όμως η μικρή αυτή αίθουσα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νηπίων. Έτσι το Γενάρη του 1998 η αίθουσα αυτή γκρεμίστηκε και στη θέση της χτίστηκε ένα διώροφο κτίριο όπου ο πάνω όροφος με δύο αίθουσες χρησιμοποιείται από το δημοτικό σχολείο και ο κάτω όροφος εκτάσεως 100m2 καλύπτει πλέον τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών το νηπιαγωγείο στεγάστηκε σε ενοικιαζόμενο χώρο. Το νέο κτίριο εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1998 οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του νηπιαγωγείου.
Το νηπιαγωγείο περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής των νηπίων, αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι καθημερινές δραστηριότητες των νηπίων, τουαλέτες, χώρο αποθήκευσης και γραφείο. Τα νήπια μοιράζονται τον αύλειο χώρο με το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο.

Το νηπιαγωγείο διαθέτει αρκετό εποπτικό υλικό το οποίο προέρχεται από τον οργανισμό σχολικών κτιρίων (ΟΣΚ) από χρήματα της σχολικής επιτροπής και χρηματικές προσφορές των γονέων.

Ο συνολικός αριθμός των νηπίων για τη σχολική χρονιά 2000-01 είναι 20. Οι εγγραφές κατ' έτος κυμαίνονται από 10-12 νήπια. Στο νηπιαγωγείο φοιτούν παιδιά από το Μαρμάρι και τους συνοικισμούς Αγίου Κωνσταντίνου, Κακογκιώνι, Χάνια Παραδεισίου.

Από τις νηπιαγωγούς που εργάστηκαν στο 1/θέσιο νηπιαγωγείο Μαρμαρίου αναφέρονται οι: Τσουμάνη Μαριάνθη, Σιταρά Φωτεινή, Παναγιώτου Ευαγγελία, Πατσιαούρα - Νούλα Ελευθερία, Παπαεμμανουήλ Κων/νιά, Μπούα Χρυσούλα, Ρήγα Κων/να, Σουλατζή Κυριακή, Κατσιφή Σοφία, Παππά Ευανθία, Κουτηφάρη Αναστασία, Ραμαντάνη Αικατερίνη, Καμηλάκη-Θάνου Αικατερίνη, Φλώρου Ιωάννα, Ναζλίδου Γλυκερία, Ρούσα Νικολέτα, Μπορονίκου Δήμητρα, Σταμούλη Χρυσούλα.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.