Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καλύβια

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001


- - -

Περιγραφή & Ιστορία της περιοχής
Τρία χιλιόμετρα από την Κάρυστο και ανατολικά της επαρχιακής οδού προς Χαλκίδα, βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων, αποτελούμενο από τους οικισμούς Λάλα, Καλύβια και Νικάσι.

Αυτοτελής κοινότητα υπήρχε από το 1912 μέχρι το 1998. Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή δεν υπάρχουν. Τα δείγματα βυζαντινής τέχνης του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών, μαρτυρούν την ύπαρξη αυτών των οικισμών στα χρόνια του Βυζαντίου. Η εσωτερική μετανάστευση συνέβαλε στη μείωση του πληθυσμού. Την τελευταία 15ετία έχουν εγκατασταθεί αρκετοί Αγγλοι και Γερμανοί και ζουν εδώ σχεδόν μόνιμα. Από το 1991 κατοικούν και Αλβανοί. Οι ασχολίες των κατοίκων εντοπίζονται στη γεωργία - κτηνοτροφία, στη ναυτιλία και στην εξόρυξη σχιστόλιθων. Κυρίαρχη θέση κατέχει η ελαιοκομία και η αμπελουργία.

Από τους πολλούς νερόμυλους της Λάλας σήμερα λειτουργεί μόνο ένας.

Τουριστικά η περιοχή είναι αναξιοποίητη, το δε πολιτιστικό επίπεδο αρκετά περιορισμένο.

Το 1998, η τότε Κοινότητα, παραχώρησε έκταση ενός περίπου στρέμματος, εντός του οικοπέδου του Σχολείου, για την ανέγερση "Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας", το οποίο ολοκληρώνεται.

Το Κέντρο αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα "NATURA 2000" και προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Το κτίριο αυτό θα μπορούν να το αξιοποιήσουν και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχή για το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

2/θ Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων
Από τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του σχολείου διαπιστώνεται η ύπαρξη Δημοτικού Σχολείου από το 1912, έτος ίδρυσης της Κοινότητας Καλυβίων. Στεγαζόταν σε κτίριο ιδιοκτησίας Αντωνίου Σέρελη, το οποίο απαλλοτριώθηκε το 1955 και πουλήθηκε στον Εμ. Σαράντη. Τα χρήματα δαπανήθηκαν για εργασίες στο νέο διδακτήριο.

Το διδακτήριο αυτό κατασκευάσθηκε το 1926 με δαπάνες των αδελφών Ιωάννη και Πολυχρόνη Κότσικα και έχει έκταση 300 τ.μ. επί οικοπέδου 3.000 τ.μ. Είναι πετρόχτιστο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, δύο γραφεία, μεγάλο διάδρομο, όλα επί του πρώτου ορόφου. Στο ημιισόγειο υπάρχει αίθουσα με δύο βοηθητικούς χώρους, στον ένα εκ των οποίων φέτος τοποθετήθηκαν οι εγκαταστάσεις της κεντρικής θέρμανσης.

Ταυτόχρονα με το διδακτήριο κατασκευάσθηκαν οικία δασκάλου 100 τ.μ. και τα αφοδευτήρια. Σήμερα η οικία δασκάλου είναι ακατάλληλη, ενώ μέχρι και το 1988 φιλοξενούσε δασκάλους του Σχολείου.

Σχετικά με την οργανικότητα, διαπιστώνεται ότι τα περισσότερα χρόνια λειτουργούσε σαν 3/θέσιο και τα υπόλοιπα σαν 2/θέσιο, όπως είναι και σήμερα.

Από το Νοέμβριο του 1987 φιλοξενεί και τους μαθητές του συγχωνευθέντος σχολείου Κατσαρωνίου. Είναι αρκετά εξοπλισμένο σε έπιπλα, βιβλία και εποπτικά μέσα και διαθέτει "παιδική χαρά", προσφορά της κοινότητας Καλυβίων. Τόσο η θέση, η διαρρύθμιση όσο και ο αύλειος χώρος του, το καθιστούν ένα από τα ωραιότερα σχολεία της περιοχής.

Ο σημερινός αριθμός των μαθητών είναι 25 με προοπτική μείωσης για τα επόμενα χρόνια.

Από τους δασκάλους που υπηρέτησαν, βρίσκουμε τα ονόματα: Καλαπίδης Θ., Μιχαλόπουλος Θ., Προκοπίδης, Ι. Γλυνός - Σπανάκος, Τόγκας Μ., Χατζόπουλος Ευστάθιος, Σακκάς Ιωάννης, Μακρυνικόλας, Τριανταφυλλοπούλου Κ., Παπαϊωάννου Κων/νος, Κωστινάκη Καλ., Ανδριτσοπούλου Ανθή, Παπαθανασίου Αθανάσιος, Δήμα Α., Ταουσάνης Γεώργιος, Βογιατζής Γεώργιος, Δραζινάκη Αικ., Μεταξά Αικ., Σακελλαρίου Μαρία, Κιούκη Ευαγγελία, Γκλίστη Αικατ., Φωτοπούλου Ιωάννα, Πατέλη Λαυρεντία, Παπαλέξης Γεώργιος, Ζαχαριουδάκη Στέλα, Αλβανού Βάϊα, Φαρμακίδου Αν., Έξη Κυριακή, Έξη Ελένη, Κυρίζογλου Γεώργιος, Πετροπούλου Αικατ., Βερβέρη Ειρήνη, Φαραντάτου Μαρία, Μπερέτη Μαρία, Χονδρογιάννης, Γούναρη.

Σήμερα υπηρετούν ο Νανούσης Μιχαήλ και ο Μπινιάρης Αθανάσιος.

1/θέσιο Νηπιαγωγείο Καλυβιών
Όπως και πολλά άλλα Νηπιαγωγεία της περιοχής έτσι και το Νηπιαγωγείο Καλυβίων συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο.

Λειτουργεί στη μία από τις τρεις αίθουσες του παραδοσιακού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου. Η αίθουσα είναι άνετη με άπλετο φως -όλο το κτίριο είναι ψηλοτάβανο- έχει χώρο για τις παιδαγωγικές γωνιές και για τις εργασίες των νηπίων.

Διαθέτει αρκετά πλούσιο παιδαγωγικό υλικό. Ο αύλειος χώρος επίσης είναι μεγάλος διαθέτει παιδική χαρά προσφορά της κοινότητας Καλυβίων και προσφέρεται για το παιχνίδι των παιδιών του σχολείου.

Στο Νηπιαγωγείο φοιτούν νήπια από τα Καλύβια και τους οικισμούς Λάλα και Νικάσι. Πρωτολειτούργησε το 1964 σαν μονοθέσιο και παραμένει μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των νηπίων στην αρχή ήταν 14 - σήμερα στεγάζει 9 νήπια. Ο μέσος όρος των εγγραφών κατά έτος κυμαίνεται από 3-5 νήπια.

Από τις νηπιαγωγούς που υπηρέτησαν εδώ γνωρίζουμε τα ονόματα των: Ελένη Κουτσαγγέλου, Χριστίνα Πιλάτη, Αναστασία Κληματσίδα, Ελένη Κουρέλη, Σωτηρία Παπαντρέα, Αναστασία Αντωνιάδου, Γεωργία Θεοδώρου, Μάνθα Οικονόμου, Θεανώ Διδασκάλου, Παπαλιάγκα Ιωάννα, Αρετή Μασούρη, Κυριακούλα Ρούντου.

Τώρα υπηρετεί η νηπιαγωγός Αλεξάνδρα Κορδόση.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.