Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καψούρι

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001


- - -

Ιστορία και περιγραφή του χωριού
Σε απόσταση 49 χιλιομέτρων από την Κάρυστο βρίσκεται το χωριό Καψούρι, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά της περιοχής αυτής με πληθυσμό 57 κατ.

Τα στοιχεία που έχουμε δε μας δείχνουν ότι το μέρος έχει κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον.

Το χωριό εκτείνεται διαιρεμένο σε τρεις συνοικισμούς: α) Καψούρι, β) Σημικούκι, γ) Δρυμονάρι.

Γνώρισμα της περιοχής είναι η διάλεκτος των κατοίκων, τα αρβανίτικα. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με την ελαιοκομία. Ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος, η συγκοινωνία υποτυπώδης, εξυπηρετείται με λεωφορείο άγονης γραμμής. Το χωριό υπάγεται στην Κοινότητα Καφηρέα.

Ιστορία του 1/θ Δημοτικού Σχολείου Καψουρίου
Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, το σχολείο πρέπει να πρωτολειτούργησε γύρω στα 1860. Το αρχείο μας, όμως ξεκινά από το 1930. Από την ίδρυσή του έως σήμερα λειτουργεί σαν μονοθέσιο. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, το σχολείο στερείται δημοσίου διδακτηρίου.

Γι' αυτό και στεγάστηκε κατά καιρούς σε διάφορα ιδιωτικά οικήματα, όπως της Αναστασίας Πούλη στο συνοικισμό Ράπι, του Ιωάννου Νικ. Ρουκλιώτη στο συνοικισμό Δραμάλα, του Ιωάννου Δημ. Καφετζή στη θέση Γκούρι, του Γεωργίου Χουντάση στο συνοικισμό Γκούρι, του Αργυρίου Γκάγκωση στη θέση Ράπι και του Εαγγέλου Καφετζή στη θέση Δραμάλα όπου στεγάζεται ως σήμερα.

Το κτίριο έχει δυο δωμάτια. Το έδαφος πάνω και κάτω από το σχολείο είναι επικλινές και οι χώροι δεν είναι ενδεδειγμένοι για σχολείο. Τα παιδιά κάνουν διάλειμμα στον προσκείμενο αγρό και γενικά ο αύλειος χώρος δεν προσφέρεται καν για γυμναστική. Τα εποπτικά του όργανα είναι ελάχιστα και η σχολικη βιβλιοθήκη είναι υποτυπώδης.

Από το 1930 που έχουμε πληροφορίες, οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο Δημ. Σχολείο Καψουρίου είναι οι εξής: Κάργας Κωνσταντίνος, Κάργας Γεώργιος, Βασιλείου Βασίλειος, Τσέπας Ιωάννης, Σιαμούρης Αγγελος, Σταματοπούλου Παρασκευή, Καλλιανιώτης Δημήτριος, Μαρκοπούλου Κυριακή, Γιαλούρη Αννα, Μούντριχας Δημήτριος, Πηλιχού Σοφία, Μυτάκος Ευάγγελος, Κέκης Δημήτριος, Αλλαγιάνης Χρήστος, Ρέτσας Παναγιώτης, Ντόκος Απόστολος, Μαγουλάς Παναγιώτης, Γκρινιάρης Αθανάσιος, Χαρμαντάς Ιωάννης, Τερζάκος Σταμάτιος, Λάγιος Δημήτριος, Χαριτίδης Χρήστος, Βογιατζής Κωνσταντίνος, Πουτικόπουλος Ευάγγελος, Δημητρακόπουλος Αθανάσιος, Κώστας Κωνσταντίνος, Φουνταράς Κωνσταντίνος, Καλλάρης Λάζαρος, Πλάτανος Αθανάσιος, Τσακνάκης Γεώργιος, Κατσιμάντος Ηρακλής, Μαχαίρας Αντώνιος, Γουρναρόπουλος Γ., Κούσουλας Βασίλης, Κοσμά Μαρία, Γρηγορίου Σταύρος, Τσιούμας Γιάννης, Στίγκας Σάββας, Τρίγκας Δήμος, Καραφουλίδης Ανδρέας, Αλεξανδρής Σωκράτης, Κλουκίνας Λεωνίδας, Σκόρας Γεώργιος, Τσάλλα Κατερίνα, Τουρλούπης Κων/νος, Λιάπης Ηλίας, Μαλάμογλου Κατερίνα, Ζιώγας Κωνσταντίνος, Μανθέλας Κωνσταντίνος, Καραστέργιος Γιώργος, Γαλάνης Κωνσταντίνος.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.