Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μετόχι

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Περιγραφή και ιστορία της περιοχής
Το χωριό Μετόχι βρίσκεται Β. Ανατ. της Καρύστου και σε απόσταση 6 χιλ. περίπου. Στο χωριό εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό. Ως πρώτος οικιστής αναφέρεται η οικογένεια Σακκή Νικολάου από το Πόθι. Την ονομασία του την οφείλει στο Μετόχι Μονής που υπήρχε στην περιοχή. Σώζεται μέχρι σήμερα ο Ναός ως και ερείπια κελλιών.

Μετά την απελευθέρωση το Μετόχι της Μονής εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς. Τα μοναστηριακά κτήματα περιήλθαν στην κυριότητα του κράτους, που τα παρεχώρησε σε ακτήμονες κατοίκους της περιοχής με καταβολή μικρού τιμήματος.

Ιστορικό μνημείο της περιοχής είναι ο Ναός του Αγ. Γεωργίου, του μετοχίου της Μονής και τα ερείπια από τα κελλιά και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους.

Ιστορία του σχολείου
Το Δημοτικό σχολείο Μετοχίου ιδρύθηκε το Μάιο του 1922 κι άρχισε να λειτουργεί από το σχολ. έτος 1922-23.

Το σχολείο στεγάστηκε για πολλά χρόνια σε μισθωμένα οικήματα. Το 1947 κτίστηκε το διδακτήριο σε οικόπεδο, όπου δώρισε ο Κων/νος Παπακωνσταντής. Η δαπάνη ανέγερσης έγινε με επιχορήγηση από την Πολιτεία αλλά και με προσωπική εργασία των κατοίκων.

Το διδακτήριο αποτελείτο από μια και μόνο αίθουσα διδασκαλίας χωρίς άλλο βοηθητικό χώρο. Είναι κτισμένο με πέτρες και η οροφή του ήτο όπως όλα τα σπίτια των χωριών της Καρύστου, με κοντάρια, σκίζες, δάφνες και λάσπη με χώμα και υπήρχε κι ο κύλιντρας για να τσουλάνε το λιακό στις βροχές. Έγραφε, ο δάσκαλος το 1972 για την κατάσταση της στέγης "είναι διαπερατή υπό των ομβρίων υδάτων". Στο τέλος περίπου της δεκαετίας του 1970 "έπεσε ημίπλακα" δηλαδή έριξαν λίγο τσιμέντο πάνω από το χώμα της στέγης.

Το 1968 ο ίδιος δωρητής ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντής πρόσφερε οικόπεδο για την ανέγερση νέου διδακτηρίου. Η μείωση του αριθμού των μαθητών, η πολιτική της συγχώνευσης του σχολείου είχε αποτέλεσμα τη μη ανέγερση του διδακτηρίου.

Το σχολείο δεν λειτούργησε τα έτη 1941, 42, 43, 44, λόγω πολέμου και κατοχής. Συγχωνεύτηκε με το 1ο Καρύστου το 1987.

Δάσκαλοι που υπηρέτησαν: Ιωάννης Τσολάκης, Ευάγγελος Ζαρμπούτης, Παπακυριάκος Παπαδημητρίου, Νικόλαος Ρούσης, Ειρήνη Ξεκαλάκη, Μαρίνα Οικονομοπούλου, Ειρήνη Σαρόγλου, Ευάγγελος Αλούκος, Ευάγγελος Τσοβελέκης, Αγγελική Κυριαζή, Δημήτριος Κέκκης, Ευστράτιος Τσαλαπάτης, Θωμάς Νικολόπουλος, Γεώργιος Βογιατζής, Γεώργιος Ταουσάνης, Ιωάννης Τσάφος, Τσίγκρος Γεώργιος, Κολλάρης Λάζαρος, Λιναρδάτος Γεράσιμος, Κούτρας Βασίλειος.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.