Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αετός

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Ιστορία - Περιγραφή χωριού
Η ιστορία της περιοχής Αετού, αρχίζει σχεδόν με την ιστορία της πόλεως Καρύστου. Δεν υπάρχει όμως ιστορική πηγή που να ρίχνει φως σε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά από την εποχή της πρώτης οίκησης του Αετού. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επί τουρκοκρατίας έζησε κάποιος Τούρκος πασάς ο Ετέμ, που έφυγε όταν απελευθερώθηκε η Εύβοια. Τα ήθη και τα έθιμα του χωριού είναι περίπου ίδια με των υπολοίπων χωρών της περιοχής Καρύστου.

Πανηγύρια γίνονταν κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου της Αγίας Ειρήνης, τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα και στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει η εκκλησία του χωριού, η Παναγιά. Το πανηγύρι της Παναγίας εξακολουθεί να πραγματοποιείται και τώρα κάθε χρόνο.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, καλλιεργούν λαχανικά - φρούτα και αμπέλια. Υπάρχουν πολλοί οικοδόμοι, κτηνοτρόφοι και ψαράδες.

Το χωριό Αετός μαζί με το χωριό Μετόχι αποτελούσε μια κοινότητα μέχρι το 1999 όπου με το σχέδιο "Καποδίστριας" ανήκουν τώρα στο Δήμο Καρύστου.

2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αετού
Η ιστορία του σχολείου Αετού αρχίζει μετά την τουρκοκρατία και συγκεκριμένα επί της βασιλείας Γεωργίου του Α. Ο δάσκαλος πληρώνονταν από τους κατοίκους, γονείς των μαθητών και είχε μορφή ιδιωτικού σχολείου. Δημόσιο έγινε το 1895 και λειτούργησε σαν 1/θέσιο με πρώτο δάσκαλο τον Καλαπασέα και με αριθμό μαθητών 120 περίπου.

Το σημερινό διδακτήριο κτίστηκε το 1936 και μάστοροι ήταν ο Σωτήρης Σκοπελίτης και Γιάννης Σακής. Είναι κτισμένο από πέτρα. Το οικόπεδο είναι δωρεά του Αντώνη Μαμά, κτίστηκε δε με προσφορές Ελλήνων Αμερικής και με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού.

Το διδακτήριο περιλαμβάνει δύο άνετες αίθουσες, έναν προθάλαμο και ένα γραφείο. Το 1985, η μία αίθουσα χωρίστηκε με μεσοτοιχία και στεγάζει το Νηπ/γείο Αετού. Ο συνολικός χώρος του σχολείου και της αυλής καλύπτει χώρο 1500 τ.μ. Η αυλή καταλαμβάνει αρκετό χώρο και θεωρείται επαρκής για το διάλειμμα των παιδιών, είναι δε περιφραγμένη με συρματόπλεγμα.

Επί των ημερών του συναδέλφου Ευστράτιου Τσαλαπάτη χτίστηκαν διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Η ηλεκτροδότηση έγινε το 1968 και τοποθετήθηκε βρύση στο προαύλιο. Το 1971 κατασκευάστηκε αποθήκη πίσω από το σχολείο "και εις το νότιον τμήμα αυτού υποδειγματικός λαχανόκηπος".

Σαν πρώτος δάσκαλος αναφέρεται ο Καλαπασέας που υπηρέτησε πολλά χρόνια σ' αυτή τη θέση. Ακολούθησαν οι δάσκαλοι Στριφτούλης Δημήτριος - Μεσημέρης Δημήτριος - Παπαδημητρίου Κυριάκος. Κατά τη δεκαετία 1923-33 υπηρέτησε η δασκάλα Κουμεσοπούλου Κλ. Από το 1933-39 ο δάσκαλος Παπαντωνίου Νικ. επί των ημερών του οποίου κτίστηκε και το δημόσιο οίκημα. Μετά ο Μπάκωσης Ιωάννης και η δασκάλα Τσιλιμίγκρα Ευτέρπη. Το σχολείο έκλεισε κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπως άλλωστε και πολλά σχολεία της πατρίδας μας. Κατόπιν υπηρέτησαν οι δασκάλες Διονυσία Κουσουδάκη, Μ. Ανδριτσοπούλου, Μερτζιώτου Ευσταθία, Κουκλούμα Α., Σιτίβου Αννα. Από το 1955-1961 ο δάσκαλος Παπαδόπουλος Ευάγγελος και κατόπιν η Σοφία Μπενάκη.

Το 1966-1977 ο δάσκαλος Μπινιάρης Ελευθέριος μετέπειτα Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και προϊστάμενος του 4ου Γραφείου Π.Ε. Καρύστου. Ακολούθησε η δασκάλα Γαλάτεια Κωνσταντάκη που διακρίνονταν για τη μόρφωσή της και ακολούθως: Ζολινδάκη Α., Λυράκη Γ., Παπαϊσιδώρου Αικ. Από τους νεώτερους αναφέρουμε τους συναδέλφους Νάτση, Σκεντέρη Γ., Τσακνάκη Γεώργιο.

Από το 1984 το σχολείο Αετού λειτουργεί σαν 2/θέσιο με 29 μαθητές και δασκάλους τους: Παπαστεργίου Γιάννη και Κίσσα Ολυμπία, Γυμνόπουλο Κοσμά, Τσουπή Παναγιώτη, Μαντέλλο Θωμά, Γάλλο Λάμπρο, Ανδρόνικο Ηλία, Μωραϊτη Σωτήρη, Θάλεια Βατή, Μαστέλλος Βασίλη, Καραμπέτσου Σταυρούλα. Τέλος λειτουργεί τελευταία χρονιά το 1991-92 με 5 παιδιά και δάσκαλο το Ζώρζο Μιχαήλ. Έκτοτε τα παιδιά μεταφέρονται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.

Το Δημοτικό Σχολείο Αετού μετά το τέλος του ως Σχολείο μέχρι και σήμερα στεγάζει την Κοινότητα Αετού - όπου λειτουργεί Δανειστική βιβλιοθήκη και στο προαύλιο χώρο γήπεδο μπάσκετ.

1/θέσιο Νηπιαγωγείο Αετού
Το Νηπιαγωγείο Αετού, είναι μονοθέσιο και λειτουργεί από το 1969. Λειτούργησε κατ' αρχάς μόνο για μια χρονιά - το 1969 - 1970, κατόπιν έκλεισε για μια δεκαετία, μέχρι το 1980. Τόσο το 1969, όσο και από το 1980 μέχρι το 1984 λειτουργούσε ή στη μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου ή σε ιδιωτικό οίκημα και συγκεκριμένα στην κατοικία της Κας Καλιρρόης.

Το 1984 έπειτα από πρόταση του δασκάλου Δ/ντή του Δημ. Σχολείου Αετού Τσακνάκη Γεώργιου και την επιμονή της Νηπιαγωγού Κορδόση Αλεξάνδρας να υπάρξει ένας χώρος και για το Νηπιαγωγείο και να μη μεταφέρεται συνεχώς - και με ενέργειες του Προϊσταμένου του 4ου Γραφείου Δ.Ε. Καρύστου Γιαννιά Θεόδωρου, το Νομαρχιακό Ταμείο επιχορήγησε τη σχολική Εφορεία με το ποσό των 150.000 δρχ. και μία αίθουσα του Δημ. Σχολείου χωρίστηκε με μεσοτοιχία.

Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται πλέον μαζί με το Δημοτικό και μοιράζεται συγχρόνως τους χώρους του. Η αίθουσα καλύπτει χώρο 28 τ.μ. Τόσο ο χώρος του Νηπιαγωγείου, όσο και ο χώρος της αυλής εξυπηρετούν πολύ τα νήπια. Στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, ο αριθμός των παιδιών κυμαίνεται από 6-8 νήπια. Είναι εφοδιασμένο με λίγα παιχνίδια και με λίγα εποπτικά μέσα.

Τα ονόματα των συναδέλφων νηπιαγωγών που υπηρέτησαν εδώ είναι: Ρήγα Κωνσταντίνα, Καψαλού Ελένη, Καρυστινού Τατιανή, Τζιάναλη Βασιλική, Κορδόση Αλεξάνδρα, Καρυστινού Μαρία

Λειτουργεί ξανά το 1987-88 με 18 παιδιά που μεταφέρονται με λεωφορείο από την Κάρυστο λόγω αυξημένου αριθμού εγγραφών των Νηπιαγωγείων της πόλης με νηπ/γό τη Βεζύρη Γεωργία. Έκτοτε το Νηπιαγωγείο Αετού έπαψε να λειτουργεί. Τα παιδιά μεταφέρονται από το σχολικό του Δήμου στο 1ο Νηπιαγωγείο Καρύστου. Η αίθουσα του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιείται από την Κοινότητα Αετού.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.