Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Πλατανιστός

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001


- - -

Περιγραφή της περιοχής
Στην περιοχή του Κάβο Ντόρο και σε απόσταση 21 χμ από την Κάρυστο, βρίσκεται το χωριό Πλατανιστός με θέα προς το νησί Ανδρος. Αποτελείται από τους οικισμούς Μουρτιάς, Πανοχωρίου, Μαστρογιανναίους, Πιδουλαίικων, Μεταίϊκων και Ποταμίου. Η πρώτη κατοίκηση πιθανολογείται στους π.Χ. αιώνες και η σημερινή θέση του οικισμού Πανωχωρίου είναι μάλλον η ίδια της πρώτης κατοικήσεως. Το χωριό κτίσθηκε μακριά από τη θάλασσα (6 χλμ) λόγω του κινδύνου των πειρατών. Από το ακρωτήριο του Καφηρέως (Κάβο Ντόρο) οι κάτοικοι ονομάζουν όλη την περιοχή Καβοντορία ή δε προσωνυμία τους είναι Καβοντορίτης. Το χωριό είναι εκτεθειμένο στους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν από το Αιγαίο. Τα ήθη και τα έθιμα είναι παρόμοια με αυτά των Βόρειων Κυκλάδων. Από πλευράς αρχαιολογικής βρίσκονται στην κορυφή του όρους Όχη ερείπια ναού αφιερωμένα στην θεά Ήρα. Ακόμη στην ανατολική πλευρά της κοινότητας στην τοποθεσία Ελληνικό βρίσκονται ερείπια αρχαίου τείχους.

Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου
Η ίδρυση του σχολείου ανάγεται στους πρώτους μετά την τουρκοκρατία απελευθέρωση χρόνους δηλ. στα 1832. Στην αρχή λειτουργούσε σε διάφορα ιδιωτικά οικήματα μέχρι το έτος 1901 οπότε με προσφορά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού κτίστηκε το νέο διδακτήριο. Μετατροπή του διδακτηρίου και προσθήκη δεύτερης αίθουσας έγινε το 1937. Το 1958 επειδή είχε υποστεί ζημιές κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό. Την κατασκευή είχε αναλάβει ο Μηχανικός Λάσκαρης και μάστορες ήταν: ο Δημ. Σάρρας, ο Αντ. Μπούμπαλος, ο Στ. Σαραγούδης και ο Αντώνης Κατσάλης. Η επέκταση του αυλείου χώρου έγινε με δωρεά οικοπέδου από το δημότη Παπακωνσταντή Δημήτριο του Αντωνίου.

Από τους αρχαιότερους δασκάλους που υπηρέτησαν στο σχολείο του Πλατανιστού γνωρίζουμε τα ονόματα των: Βρούχα, Ελένη Γερογιάλη, Γιατσιγιάννη Παν., Δασκαλάκη Εμμ., Παπαϊωάννου Σοφία, Αδάμη Βασ., Γκλίστη Αικ., Λάγιο Δημήτριο, Ρέτσα Παν., Παπαϊωάννου Αθηνά, Κέκη Δημ., Σγούρο Ανδρέα, Μούντριχα Σταύρο, Γεραμάνη Νικόλαο, Παναγιώτου Γεώργιο, Γιαννούλη Καλλιόπη, Φαμέλλου Μαρία, Πατέλη Λαυρεντία, Αλλαγιάννη Χρήστο, Φετιχανόπουλο Γεράσιμο, Χαρμαντά Ιωάννη, Σταμμέλο Ι., Αποστόλου Αναστ., Νικολάου Ελ. Αναγνώστου, Παπαδοπούλου Αγαθή, Μυρωνίδου Ουρ., Ποντικόπουλο Ευαγ., Δέδε Γεώργ., Σκεντέρη Γεώργιο, Αγγελή Γεώργιο, Νάτση Ευάγγελο, Τσίγκρο Γεώργιο, Μιχαήλ Νίκο, Παναγούλη Παναγιώτη, Ταρκάση Χρήστο, Τσιμπιδάκη Γεώργιο, Καραγιάννη Γεώργιο, Μεγαγιάννη Δημ., Νιάκα Αντ., Παυλή Κλεάνθη, Κρουσανιωτάκη Μπερέτη Μαρία, Δραχαλίβα Ιωάννη, Κοτρώτσιο Γεώργιο, Καρφή Ευάγγελο, Κοντογιάννη Νικόλαο, Περδίκη Δημήτριο.

Το σχολείο έπαψε να λειτουργεί από το 1991 και οι μαθητές μεταφέρονται με το ΚΤΕΛ στο 2ο Δημ. Σχολείο Καρύστου.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.