Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ευαγγελισμός

Οι Φάροι της Γνώσης - Έκδοση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καρύστου. Σεπτέμβριος 2001

Ιστορία και περιγραφή της περιοχής
Το χωριό Ευαγγελισμός βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων Β.Α. της Καρύστου και 15 χιλιομέτρων περίπου νότια του ακρωτηρίου Καφηρεύς σε παραθαλάσσια περιοχή με βραχώδεις ακτές. Έχει 30.000 στρέμματα έκταση, εκ των οποίων ελάχιστα είναι καλλιεργήσιμα τα περισσότερα είναι βραχώδη και άγονα.

Ο Ευαγγελισμός κατοικήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 15ου αιώνα και οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πιθανώς Αλβανοί, τους οποίους μετέφεραν οι Τούρκοι κατακτητές για να καλύψουν την περιοχή φοβούμενοι διάφορα επαναστατικά κινήματα. Σ' αυτούς που ήταν πιστοί στον Τούρκο πασά της Νότιας Εύβοιας δόθηκε κλήρος γης για να τον καλλιεργούν και να τον εκμεταλλεύονται. Με την πάροδο του χρόνου αφομοιώθηκαν με το Ελληνικό στοιχείο αλλά διατήρησαν την Αρβανίτικη γλώσσα μέχρι και σήμερα.

Η πρώτη ονομασία του χωριού είναι "Δράμεσι" ή "'Ντράμεσι". Η ονομασία αυτή προήλθε από την αρβανίτικη λέξη "Ντρίμσια" η οποία σημαίνει ένα είδος τροφίμου, το οποίο παρασκευάζεται από ζεστό νερό και αλεύρι και το οποίο έτρωγαν πολύ οι κάτοικοι. Μετονομάστηκε Ευαγγελισμός το 1954.

Η ιστορία της περιοχής από τους αρχαίους χρόνους δεν είναι γνωστή. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το χωριό υπάρχει η αρχαία πολιτεία "Αρχάμπολις". Εκείνο που είναι εξακριβωμένο ιστορικά είναι η ναυμαχία που έγινε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του χωριού στις 7.4.1788 μεταξύ του στόλου του Λάμπρου Κατσώνη και του τουρκικού στόλου.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το χωριό συνδέεται συγκοινωνιακά με την οδική αρτηρία Καρύστου - Πλατανιστού - Κόμητου και εξυπηρετείται από λεωφορείο άγονης γραμμής.

Υπάρχουν στην περιοχή οι εξής ναοί: Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας, Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου και Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας.

Ιστορία του 1/θεσιου Δημ. Σχολείου Ευαγγελισμού
Η ίδρυση του πρώτου Δημ. Σχ. στον Ευαγγελισμό, που ως το 1954 λεγόταν Δράμεσι, αρχίζει κάπου στα 1932. Μέχρι τότε σχολείο υπήρχε στο Κόμιτο και πήγαιναν μόνο τα αγόρια. Το 1932 ιδρύθηκε το πρώτο Δημ. Σχολ. το οποίο για μερικά χρόνια στεγάστηκε σε ένα μικρό δωμάτιο ιδιωτικής κατοικίας και δίδαξε η δασκάλα Έλλη Μάγκου. Το πρώτο συστηματικό σχολείο λειτούργησε το 1935 σε μισθωμένο κτίριο που δεν πληρούσε τους όρους ενός κανονικού διδακτηρίου. Το νέο διδακτήριο χτίστηκε μεταξύ των ετών 1960-1963. Το ποσό της δαπάνης έφτασε στις 149.500 δρχ. και χορηγήθηκε από το κράτος. Κατά το Μάιο του 1971 έγινε η ηλεκτροδότηση του σχολείου.

Το σχολείο διαθέτει καλή σχολική βιβλιοθήκη, λίγα εποπτικά όργανα και μια τηλεόραση.

Οι δάσκαλοι που υπηρέτησαν στον Ευαγγελισμό: Έλλη Μάγκου, Ουρανία Μερωνίδου, Κων/νος Σεχιώτης, Θεόδωρος Καρακώστας, Νικόλαος Τσάλας, Αντώνιος Αντωνίου, Βασιλική Πατμίου, Χρήστος Αλλιαγιάννης, Ιωάννης Σάκκας, Ιωάννης Πασσάς, Γεώργιος Αετόπουλος, Αντώνιος Δελώνης, Νίκη Ρέτσα, Ιωάννης Τσάφος, Ιωάννης Δημητρίου, Γεώργιος Κοραής, Κων/νος Καραμήτρος, Παναγιώτης Κουμαντζέλης, Ηλίας Τάκας, Χαρ. Καφανέλης, Νικόλαος Δραχτίδης, Γεώργιος Παλαιολόγος, Παπαγεωργίου Αντώνιος, Πασινιός Απόστολος, Τέκος Γεώργιος, Μακρής Ιωάννης, Λώλης Χριστόφορος, Οικονόμου Ιωάννης, Τριανταφύλλου Βασίλειος, Κακές Παναγιώτης, Φώτη Αθηνά, Ζήκος Αθανάσιος.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.