Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τι θα κάνει ο δήμος Καρύστου με τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011, 11:53
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή Καρύστου απευθύνει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή και την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη χωματερή της περιοχής.

Ζητάνε από τον δήμαρχο να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος και τον καλούν να ενημερώσει τους κατοίκους προκαλώντας δημόσιο διάλογο.

Επίσης, κάνουν γνωστό ότι ο Σύλλογος και οι περιβαλλοντικές ομάδες του Γυμνασίου και του Λυκείου, ξεκινούν άμεσα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου και για το σκοπό αυτό θα εγκαταστήσουν, σε πρώτη φάση, έξι κάδους σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Καλούν, τέλος, όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν ενεργά αυτή την προσπάθεια.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

"Η πρόσφατη πυρκαγιά στη χωματερή της Καρύστου κάνει φανερό σε όλους τους κατοίκους ότι έφτασε πια το τέλος της ανεξέλεγκτης απόρριψης των σκουπιδιών. Η χωματερή δεν μπορεί πια να δεχτεί άλλα σκουπίδια, εκτός αν θέλουμε να παίξουμε κι άλλο με την υγεία μας.

Ο χώρος δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με περισσότερα σκουπίδια, αντίθετα είναι απαραίτητο να γίνει μια μελέτη αποκατάστασης αφού πρώτα εκτιμηθεί το επίπεδο της ρύπανσης στο έδαφος, το νερό και τον αέρα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νέος Δήμος με τα σκουπίδια του από εδώ και πέρα. Δύσκολο να απαντήσει κανείς γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προεργασία για εναλλακτικές λύσεις. Η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών συνίσταται στη διαλογή των σκουπιδιών ανάλογα με το είδος τους.

Στη συνέχεια οδηγούνται σε ανακύκλωση ενώ τα υπόλοιπα δεματοποιούνται και αποστέλλονται σε κάποιο ΧΥΤΥ. Η διαλογή προϋποθέτει οργάνωση, ειδικούς χώρους συγκέντρωσης και σχέδιο για τη διάθεση των ανακυκλώσιμων. Για ορισμένα είδη άχρηστων υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον (π.χ χαρτί, αλουμίνιο), ενώ άλλα πρέπει να μεταφερθούν σε εγκεκριμένους χώρους ανακύκλωσης. Τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να ανακυκλωθούν τοπικά με κατάλληλη οργάνωση.

Η διαχείριση των σκουπιδιών μας από εδώ και εμπρός δεν θα είναι φτηνή υπόθεση και το κόστος αναγκαστικά θα το πληρώσουν οι δημότες. Αλλωστε η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών δεν αφορά μόνο τη διοίκηση του νέου Δήμου, αλλά όλους μας, εφόσον η πηγή των σκουπιδιών είμαστε εμείς.

Έχει πρωταρχική σημασία να σταματήσουμε να πετάμε ανεξέλεγκτα όσο και ό,τι θέλουμε. Η μείωση των σκουπιδιών και ο διαχωρισμός σε είδη σκουπιδιών είναι ανάγκη να ξεκινήσει από το σπίτι μας.

Περιμένουμε από το νέο Δήμο να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες σε μια ανοιχτή συζήτηση.

Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να νομίσουμε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών δεν είναι δικό μας αλλά κάποιου άλλου. Το καλύτερο είναι να καθίσουμε και να αναζητήσουμε εφικτές λύσεις και να προχωρήσουμε με μικρά βήματα στην εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος μας και οι περιβαλλοντικές ομάδες του Γυμνασίου και του Λυκείου, ξεκινά άμεσα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου.

Για το σκοπό αυτό θα εγκαταστήσουμε, σε πρώτη φάση, έξι κάδους σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και καλούμε όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν ενεργά αυτή την προσπάθεια".

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.