Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Βολές Χασάνδρα κατά των τοπικών μέσων ενημέρωσης

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011, 11:41
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου "Γαία" κ. Νίκου Χασάνδρα προκάλεσαν οι απαντήσεις που δόθηκαν ύστερα από σχετικό ρεπορτάζ για τους λόγους που οδήγησαν την κα Γερακούδη, γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας στην απόφαση ακύρωσης της προκήρυξης για το έργο της απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων από το δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν σχετικά με λάθη και παραλείψεις που έπρεπε να διορθωθούν ενόχλησαν τον κ. Χασάνδρα, ο οποίος στράφηκε ανεξαιρέτως κατά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, που στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, έδωσαν το βήμα να ακουστεί μία διαφορετική άποψη. Κάτι, βέβαια, που είναι λογικό αν θέλουμε να μιλάμε για ελευθερία του λόγου και για δημοκρατία.

Η κάθε πλευρά καταθέτει τις απόψεις της, χωρίς χαρακτηρισμούς και προσωπικές κρίσεις και ο αναγνώστης κάθε φορά καλείται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο κ. Χασάνδρας επέλεξε να συντάξει μία ανακοίνωση στην οποία λοιδωρεί όσους έκαναν ρεπορτάζ ψάχνοντας το γιατί της είδησης, η οποία αφορούσε στην ανάκληση της απόφασης.

Οι απαντήσεις αυτές και οι εξηγήσεις, που δημοσιεύτηκαν και οι οποίες στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενόχλησαν τον κ. Χασάνδρα, κάτι που εμείς θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο και να έρθουμε σε αντιπαράθεση για τους απρεπείς και άστοχους χαρακτηρισμούς του για εκείνους που "γλύφουν την εξουσία και γελοιοποιούν τις ηθικές και πολιτικές αξίες".

Αναρωτιόμαστε, βέβαια, εάν και για το Σύλλογο ήταν ζητούμενο, όπως και για την τοπική κοινωνία, να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα και γιατί υπήρξε αρνητική εξέλιξη ή όχι.

Αναρωτιόμαστε, επίσης, σε περίπτωση που προβαλλόταν μόνο η άποψη του Συλλόγου και κανενός άλλου για σειρά ζητημάτων, εάν και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε ενόχληση και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του κ. Χασάνδρα, δίνοντας τους για μία ακόμα φορά το βήμα να εκφράσουν ελεύθερα τους χαρακτηρισμούς τους και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

"Η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, κυρία Γερακούδη, αφού αποφάσισε (493/54/5-1-2011) χωρίς καμία αιτιολόγηση την επ' αόριστον αναστολή των διαδικασιών απομάκρυνσης των τοξικών αποβλήτων από τη Μεσσαπία, τηρεί πλέον σιγή ιχθύος.

Κι ενώ η ίδια δεν δίνει καμία εξήγηση για την αδιανόητη ενέργειά της, εμφανίζονται πλέον στα ΜΜΕ και ιδίως στο διαδίκτυο κάποιοι ανώνυμοι "συνήγοροί" και φερέφωνα υπεράσπισής της, που με υπερβάλλοντα ζήλο αιτιολογούν εκ των υστέρων την αναιτιολόγητη απόφασή της, παρέχουν οι ίδιοι διευκρινίσεις για το σκεπτικό και τις προθέσεις της κυρίας Γερακούδη, προεξοφλούν μάλιστα και τις επόμενες ενέργειές της, παραθέτοντας ως επαΐοντες και διάφορες σχετικές με το ζήτημα πληροφορίες, αλλά χωρίς ποτέ να αναφέρουν την προέλευσή αυτών ή κάποια πηγή τους!

Έμμεσα, μάλιστα, στρέφονται εναντίον μας και μας κατηγορούν που ως Σύλλογος αντιδράσαμε και καταγγείλαμε άμεσα την αυθαίρετη απόφαση της Υπερ-περιφερειάρχισσας, που στρέφεται ευθέως κατά της δημόσιας υγείας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα χάλια μας, μέσα σε τούτη την παρακμιακή και κατ' επίφαση δημοκρατία μας.

Και δεν είναι μόνο τούτα τα συμπτώματα. Στους υπερασπιστές και ερμηνευτές της Γερακούδη προστέθηκε τώρα και ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Ιωάννης Μπουροδήμος, ο οποίος, όταν εκδόθηκε η απόφαση και μέχρι χθες σιωπούσε, κι ούτε βέβαια την καταδίκασε ούτε και ενημέρωσε κανέναν. Και αφού τη φέραμε στο φως κι έγινε τόσος θόρυβος στα ΜΜΕ, σπεύδει τώρα να δικαιολογήσει τη Γερακούδη και την απαράδεκτη απόφασή της.

Γιατί δεν είναι μόνο άχαρο, αλλά και απολύτως αθέμιτο, να μας πληροφορούν για το σκεπτικό της οι διάφοροι τρίτοι ή και κάποιοι ιστότοποι, που με άνωθεν "φώτιση" τάχα αιτιολογούν εκ των υστέρων τη μη αιτιολογημένη (από την ίδια) απόφασή της, λέγοντάς μας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυρία Γερακούδη, όταν αποφάσιζε την επ' αόριστον, εννοούσε την επί δεκαπενθήμερον αναστολή για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Είναι ντροπή! Ντροπή σε όλους εσάς που κόπτεστε για τα όποια μικροσυμφέροντά σας, αδιαφορώντας για την υγεία του λαού και το μέλλον του τόπου μας. Ντροπή σε όλους εσάς που μόνο να γλύφετε την εξουσία έχετε μάθει, ντροπή σε όλους εσάς που γελοιοποιείτε και τις ηθικές και τις πολιτικές αξίες.

Δεν μας ενδιαφέρουν όμως οι "συνήγοροι" της Υπερ-περιφερειάρχισσας ούτε οι άνευ εγκυρότητας ερμηνείες και τοποθετήσεις τους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει και έχει νόημα είναι να δώσει υπεύθυνες εξηγήσεις η κυρία Γερακούδη, και μόνο αυτή, για ποιους λόγους έλαβε την απόφαση και για το ποιες είναι τελικά οι "νεότερες" προθέσεις της και αν πρόκειται να επανορθώσει.

Και πώς αλήθεια να εκλάβουμε τη βουβαμάρα της κυρίας Γερακούδη; Ως αμηχανία, ως έλλειψη υπευθυνότητας ή μήπως ως αδιαφορία και απαξίωση προς τους πολίτες; Οφείλει να μας το πει η ίδια - έχει συνταγματική υποχρέωση και δεν το ζητάμε ως χάρη."

Σχετικά θέματα:

  • Επιβεβαιώθηκαν τα λάθη στην προκήρυξη για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τα Μεσσάπια www.servitoros.gr/news/view.php/31846/
  • Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη μεταφορά των αποβλήτων από το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. www.servitoros.gr/news/view.php/31830/
  • Ουρανία Παπανδρέου: "Χωρίς αιτιολογία η απόφαση για την αναστολή του έργου της απομάκρυνσης επικίνδυνων αποβλήτων από το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων" www.servitoros.gr/news/view.php/31829/
  • Βαγγέλης Αποστόλου: "Οι πράσινες εξαγγελίες της Μπιρμπίλη αποτελούν πράσινα άλογα..." www.servitoros.gr/news/view.php/31803/
  • 'Αναστέλλεται επ' αόριστον' η απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από τη Μεσσαπία www.servitoros.gr/news/view.php/31793/

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.