Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμη η προκήρυξη για τη μεταφορά των αποβλήτων από το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων. Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 15:04
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Λάθη και παραλείψεις στην προκήρυξη, που αφορά στο έργο της επιλογής αναδόχου για "τη συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των δήμων Μεσσαπίων και Διρφύων" οδήγησαν -σύμφωνα με έγκυρες πηγές- τη γενική γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κα Γερακούδη Καλλιόπη στην απόφαση ανάκλησης της εν λόγω δημοπρασίας, καθώς υπήρχε κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Σερβιτόρου της Εύβοιας" υπάρχει η βούληση και καταβάλλονται προσπάθειες από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου σε 15 ημέρες να επαναδημοσιευθεί η προκήρυξη, αφού θα έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις και τροποποιήσεις στους όρους, που θα αποτρέπουν το ενδεχόμενο ακύρωσης ή ματαίωσης του έργου.

Εκείνο που προέχει, όπως επισημαίνεται, είναι όχι το να δημοσιευθεί ένας διαγωνισμός, αλλά το πως θα είναι νόμιμος, κάτι που κάθε φορά εξαρτάται από την πληρότητα και τον τρόπο σύνταξης της προκήρυξης.

Τα λάθη και τα σφάλματα που διαπιστώθηκαν και βαρύνουν την πρώην γενική γραμματέα κα Διαμαντοπούλου, δεν αποδίδονται σε κακή πρόθεση, αλλά στη βιασύνη που υπήρξε λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Ως εκ τούτου η απόφαση της αναστολής που υπέγραψε η κα Γερακούδη, όπως τονίστηκε, ελήφθη με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και να καλυφθούν κενά για να μην υπάρξει πρόβλημα που θα προκαλούσε μεγάλη παράταση όσον αφορά στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα για τα σημεία, τα οποία πρέπει να διορθωθούν, όπως το ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη μελέτη των όσων δημιουργούν προβλήματα στο υπέδαφος, αλλά αφήνεται στον δικαιούχο να εκπονήσει τη μελέτη μετέπειτα. Γίνεται αναφορά μόνο στη μεταφορά και όχι στον έλεγχο για το τι πραγματικά συμβαίνει στο περιβάλλον.

Επίσης, ένα σημείο που πρέπει να διορθωθεί αφορά στη μελέτη για τον προϋπολογισμό, όπου γίνεται κατά προσέγγιση και σύμφωνα με εκτιμήσεις. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μελέτες και αδειοδοτήσεις για το έργο, παρά μόνο τα τεύχη δημοπράτησης.

Γίνεται σαφές ότι έγιναν λάθη, τα οποία, βέβαια, χαρακτηρίζονται ως ανθρώπινα και λογικά και υπήρξαν παραλείψεις που μόλις διορθωθούν θα δρομολογηθούν εκ νέου οι διαδικασίες.

Τονίστηκε, ακόμα, ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουν το που θα μεταφερθούν τα απόβλητα και παράλληλα να υπάρχει επίβλεψη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν γνώριζε αν έφταναν στον προορισμό τους επικίνδυνα απόβλητα τα οποία έπαιρναν από ένα μέρος και τα εναπόθεταν σε σημεία που κανείς δεν ήξερε.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός, ότι το έργο δύναται να εκτελεστεί από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης που όμως δεν είναι αρμόδια και δεν μπορεί να το εκτελέσει και θα έπρεπε να ανατεθεί είτε στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων- την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας- είτε στη Διεύθυνση που είναι αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος.

Η συγκεκριμένη προκήρυξη με βάση τα λάθη που επισημάνθηκαν θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου, να είναι άρτια για να μην υπάρξουν πρόστιμα και επιστροφές κοινοτικών επιδοτήσεων.

Να σημειωθεί,τέλος, ότι την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της κας Γερακούδη, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά με την υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη, όπου εκτός από το θέμα του Ασωπού θα συζητηθεί και το ζήτημα που προέκυψε και αφορά την ευρύτερη περιοχή Μεσσαπίων.

Σχετικά θέματα:

  • Ουρανία Παπανδρέου: "Χωρίς αιτιολογία η απόφαση για την αναστολή του έργου της απομάκρυνσης επικίνδυνων αποβλήτων από το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων" www.servitoros.gr/news/view.php/31829/
  • Βαγγέλης Αποστόλου: "Οι πράσινες εξαγγελίες της Μπιρμπίλη αποτελούν πράσινα άλογα..." www.servitoros.gr/news/view.php/31803/
  • 'Αναστέλλεται επ' αόριστον' η απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από τη Μεσσαπία www.servitoros.gr/news/view.php/31793/

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.