Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Υφυπουργός Οικονομικών: "Δεν υπάρχουν αποφάσεις για το κλείσιμο των ΔΟΥ"

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011, 13:07
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Να βάλουν.."πλάτη" προκειμένου να μην είναι οι ΔΟΥ«ταμπέλες» και «σφραγίδες» αλλά να είναι ΔΟΥ που να μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες πολίτες, ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς από τον βουλευτή Εύβοιας και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Μαρκόπουλο Κώστα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση ερώτησης για τη φημολογούμενη κατάργηση των ΔΟΥ Καρύστου και Λίμνης, "είναι ένα κόμμα που κυβέρνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έχουν σημαντικές και σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση".

Η ερώτηση του κ. Μαρκόπουλου συζητήθηκε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, οπότε επί της ουσίας δόθηκαν -εμμέσως πλην σαφώς- απαντήσεις και στη σειρά ερωτήσεων παρόμοιου περιεχομένου, που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές της Εύβοιας.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι:

"όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με το θέμα που αφορά το δίκτυο των εφορειών θα είναι αποφάσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν.

Δεν πρόκειται κανένας να προχωρήσει επιλεκτικά είτε στην Εύβοια, είτε σε οποιονδήποτε άλλο νομό, στο κλείσιμο ή σε συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αλλά τα κριτήρια, τα οποία θα υπάρξουν, θα είναι κριτήρια γνωστά σε όλους και θα είναι κριτήρια -όπως σας είπα- αποτελεσματικότητας σε σχέση με τη λειτουργία των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ανάπτυξη και τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε κατά νου τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε να ληφθούν υπ' όψιν σε ό,τι αφορά τις τελικές αποφάσεις. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τελικές αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα αυτό και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει απόφαση για το κλείσιμο της ΔΟΥ Καρύστου."

Δημήτρης Κουσελάς: "Από που προέκυψε το ζήτημα της κατάργησης της ΔΟΥ Καρύστου";

Διαβάζοντας ο υφυπουργός την ερώτηση που κατατέθηκε, αλλά και τις αιτιάσεις των φορέων της Ευβοίας, σχετικά με το θέμα της μη κατάργησης της ΔΟΥ Καρύστου, αναρωτήθηκε, όπως είπε, από πού προέκυψε αυτό το ζήτημα ότι, δηλαδή, στοχεύουμε στο να καταργήσουμε τη ΔΟΥ Καρύστου και έδωσε τις εξής διευκρινήσεις:

"...δεν έχει ληφθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό καμμία τέτοια απόφαση. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση συνολικότερα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές και οργανωμένες ΔΟΥ που να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη, ΔΟΥ που να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη μεγάλη πρόκληση σχετικά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να μπορούν, δηλαδή, να προχωρούν με αποτελεσματικότητα και σε προληπτικούς και σε τακτικούς, αλλά και σε προσωρινούς ελέγχους.

Σήμερα, έχουμε ένα δίκτυο διακοσίων ενενήντα ΔΟΥ που χρειάζεται συνολική ανασύνταξη και αναδιοργάνωση. Λείπει προσωπικό με βάση το πέντε προς ένα. Αδυνατούμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες. Υπάρχει αδυναμία, από την άλλη πλευρά, ουσιαστικών ελέγχων.

Μόνο το 3% των χρήσεων μπορεί να ελέγξει ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε έτσι.

Παράλληλα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών προς τις εφορείες. Το κάνουμε, λοιπόν, πράξη με μία σειρά διαδικασιών, αλλά και με το Taxis Net, στο οποίο εσείς αναφερθήκατε.

Στο Taxis Net -και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, η αυτοπρόσωπη παρουσία φορολογούμενων περιορίζεται μόνο στην αρχική παραλαβή του κλειδάριθμου για την ενεργοποίηση του λογαριασμού του κάθε φορολογούμενου.

Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ηλεκτρονικά σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών του, δηλαδή να υποβάλει δηλώσεις, να παίρνει εκκαθαριστικά, να παίρνει φορολογική ενημερότητα, να υποβάλει ερωτήσεις και να παίρνει απαντήσεις.

Επίσης, μια σειρά από διαδικασίες περνούν πλέον στα ΚΕΠ, όπως είναι τα αντίγραφα των εκκαθαριστικών από την εφορία, όπως είναι η φορολογική ενημερότητα και μία σειρά από άλλες τέτοιες διαδικασίες. Και ταυτόχρονα, στο μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με τις πληρωμές και τις εισπράξεις, αυτά πέρασαν ήδη και περνούν σε σημαντικό βαθμό στις τράπεζες, ιδιαίτερα με την εκκίνηση της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από 1ης-1-2011.

Αυτά, όμως, όλα δεν σημαίνουν ότι εμείς θα αφήσουμε ακάλυπτες περιοχές και ιδιαίτερα περιοχές σαν την περιοχή της Καρύστου, που -όπως πολύ καλά είπατε- είναι δυσπρόσιτες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτές, λοιπόν, είναι οι προθέσεις μας και αυτές τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς καλούμε κι εσάς να στηρίξετε".

Περαιτέρω εξηγήσεις ζήτησε ο Κώστας Μαρκόπουλος

Στη δευτερολογία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος τόνισε τα εξής:

"...με καλύψατε σε ικανοποιητικό βαθμό σε ό,τι αφορά το TAXIS NET. Και χαίρομαι διότι, πράγματι, η χωρίς προσωπική παρουσία εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα.

Μπορεί στην αρχή πράγματι να έχει κόστος με τους ενδιάμεσους λογιστές, αλλά σιγά-σιγά πιστεύω ότι κι ο πολίτης θα καταλάβει ότι έχει τη δυνατότητα. Και χαίρομαι γι' αυτό και το στηρίζω. Πραγματικά κι εμείς το στηρίζουμε ως Νέα Δημοκρατία.

Αλλά, δεν με ικανοποιήσατε για τη ΔΟΥ. Μου είπατε ότι δεν έχετε πρόθεση να κλείσετε περιφερειακές ΔΟΥ. Μιλήσατε με καλά λόγια για τη ΔΟΥ της Καρύστου. Αντιλαμβάνεστε τις αποστάσεις και τη δυσκολία. Αλλά, δεν δεσμευτήκατε ότι δεν θα την κλείσετε. Επίσης, δεν μου εξηγήσατε τι είναι αυτή η αναδιοργάνωση των ΔΟΥ που θα κάνετε.

Θα κλείσετε ή δεν θα κλείσετε ΔΟΥ; Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Έστω πείτε μας ένα αξιολογικό σύστημα με το οποίο θα αποφασίσετε να κλείσετε ή πείτε μας ότι δεν θα κλείσετε. Δεν μου απαντάτε.

Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω, καθώς δεν μου απαντάτε -και δεν μπορώ να αντιληφθώ- αν πράγματι σήμερα το υπάρχον φοροεισπρακτικό σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 3% ελέγχου των χρήσεων και αν κλείσουμε περιφερειακές ΔΟΥ, που θα πάει αυτό το 3%;

Προφανώς στο 2% ή στο 1% ή στο μισό, διότι ένας υπάλληλος εφοριακός για να εξυπηρετήσει το στόχο του -και μαθαίνω ότι θα βάλετε και κριτήρια για τους διευθυντές σε ό,τι αφορά την απόδοση, ίσως καλά να κάνετε - θα πρέπει να μετακινηθεί, άρα έχει εκτός έδρας, άρα έχει και μεγαλύτερο κόστος, άρα πρέπει να φέρει και περισσότερα χρήματα πίσω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός τον οποίο κάνετε; Δεν έχω αντιληφθεί από την απάντησή σας.

Τέλος, κλείνοντας, θέλω να σας πω να μη χαίρεστε τόσο πολύ για τα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου χρόνου. Μπορεί να πιάσατε έναν ικανοποιητικό βαθμό, αλλά αλλάξατε τέσσερεις φορές τον Προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά τα έσοδα: βάλατε περαίωση, έχετε μονιμοποιήσει την έκτακτη εισφορά, εκτός του εξαιρετικά αυξημένου συντελεστή φορολογικού για όλες τις επιχειρήσεις, έχετε φορολογήσει τα διανεμόμενα και τα μη διανεμόμενα, έχετε αυξήσει το ΦΠΑ πολύ περισσότερο απ' ότι η Ιρλανδία, που δεν το έχει δεχθεί παρά μόνο στον τρίτο χρόνο.

Μην χαίρεστε γι' αυτό που πιάσατε γιατί στην πραγματικότητα έχετε πολλαπλασιάσει τις κυβερνητικές σας αποφάσεις για να πιάσετε ένα στόχο με πολύ λιγότερες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, να μείνω στο αντικείμενο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου δώσετε δέσμευση ή να μη μου δώσετε σε ότι αφορά τη ΔΟΥ Καρύστου και τη ΔΟΥ Λίμνης γιατί ενδιαφέρει το νομό μου."

"Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες για τη ΔΟΥ Καρύστου" απάντησε ο υφυπουργός

Στη συνέχεια το λόγο πήρε για δεύτερη φορά ο υφυπουργός κ. Κουσελάς ο οποίος έδωσε τις εξής απαντήσεις:

"Κύριε Μαρκόπουλε, θέλω κατ' αρχήν να σας πω ότι εμείς δεν χαιρόμαστε για τίποτα και πολύ περισσότερο για την κατάσταση την οποία παραλάβαμε από την Κυβέρνηση τη δικιά σας, κατάσταση την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα.

Κι είναι γεγονός ότι δώσαμε μία πολύ μεγάλη και σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες και στον τομέα των εσόδων και στον τομέα συνολικότερα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που είχαν φτάσει εκεί που γνωρίζετε.

Από εκεί και πέρα, ένα κομμάτι των προσπαθειών μας είναι και η αναδιάταξη και η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την οποία εσείς προσωπικά -και χαίρομαι γι' αυτό- την χαιρετίσατε στην αρχή, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπω ότι «κολλάτε» σε ορισμένα ζητήματα.

Αντιλαμβάνομαι και τις ανησυχίες σας και τις πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες για ορισμένα πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση για τη ΔΟΥ Καρύστου, στην οποία αναφέρεστε, είναι αδικαιολόγητες κατά τη γνώμη μου.

Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες γιατί είμαι Βουλευτής περιφέρειας κι εγώ προέρχομαι από την περιφέρεια. Όμως, την ίδια στιγμή αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει στο να προχωρήσουμε σε μία γενναία ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στο σύνολό του και στην περιφέρεια και στο κέντρο σε ό,τι αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τους στόχους μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Εμείς θέλουμε μία δημόσια διοίκηση, η οποία να λειτουργεί ουσιαστικά. Θέλουμε ΔΟΥ οι οποίες να μην είναι ΔΟΥ-«ταμπέλες», να μην είναι ΔΟΥ-«σφραγίδες» αλλά να είναι ΔΟΥ που να μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Διαφορετικά, τόσο τα φορολογικά έσοδα, τα οποία μαζεύουμε από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, όσο και οι θυσίες που γίνονται, θα πηγαίνουν χαμένες, θα πηγαίνουν στις γνωστές «μαύρες τρύπες» του γνωστού τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να το θέλετε ούτε κι εσείς και πρέπει ίσα-ίσα, από τη στιγμή που είστε ένα κόμμα, το οποίο κυβέρνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έχετε σημαντικές και σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, να βάλετε «πλάτη», κύριε Μαρκόπουλε -όχι εσείς προσωπικά, συνολικότερα η παράταξή σας- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με το θέμα που αφορά το δίκτυο των εφορειών θα είναι αποφάσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν.

Δεν πρόκειται κανένας να προχωρήσει επιλεκτικά είτε στην Εύβοια, είτε σε οποιονδήποτε άλλο νομό, στο κλείσιμο ή σε συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αλλά τα κριτήρια, τα οποία θα υπάρξουν, θα είναι κριτήρια γνωστά σε όλους και θα είναι κριτήρια -όπως σας είπα- αποτελεσματικότητας σε σχέση με τη λειτουργία των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ανάπτυξη και τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε κατά νου -άλλωστε σας το τόνισα- τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε να ληφθούν υπ' όψιν σε ό,τι αφορά τις τελικές αποφάσεις. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τελικές αποφάσεις σε σχέση με το ζήτημα αυτό και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει απόφαση για το κλείσιμο της ΔΟΥ Καρύστου".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.