Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Σύντομα η διαδικασία δημοπράτησης του νέου Νοσοκομείου επανέλαβε ο Τιμοσίδης

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011, 13:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Εύβοιας κ. Κώστας Μαρκόπουλος με νέα επίκαιρη ερώτησή του, επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να "αποκρύψει την απένταξη του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας από το ΕΣΠΑ, καθώς και για παραπλάνηση".

Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό, να δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου, καθώς και να επισπεύσει τις διαδικασίες ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, να γίνει το ξεχωριστό υποέργο της αρχαιολογίας και να προσκομιστεί η οικοδομική άδεια του νοσοκομείου.

Πιο αναλυτικά στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

"Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου σε μία αντίστοιχη ερώτησή μου για το νοσοκομείο της Χαλκίδας, δοθέντος ότι εναγωνίως περιμέναμε την προκήρυξη του ΕΣΠΑ για το νέο νομαρχιακό νοσοκομείο της Χαλκίδας το οποίο είναι πολυπόθητο όνειρο του μεγάλου νομού της Εύβοιας με πάνω από 200.000 κατοίκους, απαντήσατε -και σας ευχαρίστησα μάλιστα- ότι το νοσοκομείο θα γίνει, ότι το οικόπεδο είναι δεσμευμένο από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα και είπατε ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σ' αυτό το σχεδιασμό.

Είναι γνωστό και στους δυο μας και στους πολίτες του νομού ότι ο διαγωνισμός για το νοσοκομείο έχει γίνει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ότι υπάρχει σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρεία ή με τις συνεργαζόμενες. Ούτε θυμάμαι τι είναι. Βεβαίως αναμέναμε την τυπική προκήρυξη του ΕΣΠΑ και την ένταξη του έργου.

Την ώρα που λέγατε αυτά έγινε γνωστό εκ των υστέρων -τουλάχιστον σε μας- ότι δεκατέσσερις μέρες πριν η τότε γενική γραμματέας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Διαμαντοπούλου -που δεν ήταν αιρετή αλλά ορισμένη από την Κυβέρνηση- είχε απεντάξει το έργο με τις παρακάτω δικαιολογίες, την ανυπαρξία περιβαλλοντικών όρων -στην πραγματικότητα δεν είχαν ανανεωθεί διότι είχαν λήξει στις 16/11/2009- την ανυπαρξία γης διότι πολύ απλά δεν είχε παραχωρηθεί τυπικά στο Υπουργείο Υγείας, στη ΔΕΠΑΝΟΜ, ο χώρος στον οποίο θα γινόταν η ανέγερση του νοσοκομείου, την έλλειψη κάποιων τυπικών προμελετών κυρίως για τις αρχαιότητες που υπήρχαν εκεί και το ότι δεν είχε προσκομιστεί η οικοδομική άδεια ή το αποδεικτικό κατάθεσης αυτής.

Κατά την εκτίμησή μου αυτές είναι ουσιαστικές για την προκήρυξη αλλά εξαιρετικά τυπικές διαδικασίες οι οποίες κατά τον ένα χρόνο στον οποίο είστε στην Κυβέρνηση -και είναι και η κ. Διαμαντοπούλου που έχει και την ευθύνη του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια- θα έπρεπε να είχαν προληφθεί. Μετά απ' αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργήθηκε μεγάλη φασαρία στο νομό και πολλή κουβέντα.

Επειδή σας γνωρίζω και σα συνάδελφο γιατρό αλλά και σαν πολιτικό και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν είχατε καμία πρόθεση να παραπλανήσετε το Σώμα -άλλωστε δεν θα είχατε συμφέρον- θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ακούσω για λογαριασμό των συμπολιτών μου τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης -αν υπάρχουν- για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, δοθέντος ότι αυτό είναι ένα νοσοκομείο που έχει σχεδιαστεί και έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα γι' αυτή την εργασία. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι εδώ πρέπει να υπάρχουν πλέον σαφέστερες απαντήσεις".

Τιμοσίδης: "Δεν κινδυνεύει το έργο παρά την προσωρινή απένταξη"

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Υγείας κος Τιμοσίδης, αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση του έργου και ανέφερε ότι πρόκειται για προσωρινή απόρριψή του έργου για τυπικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοσίδη, στις 28 Δεκεμβρίου 2010, κατατέθηκε εκ νέου μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ΔΕΠΑΝΟΜ στη διεύθυνση Χ.Ο.Π. της Εύβοιας.

Στη συνέχεια, προκλήθηκε σύσκεψη μεταξύ των Υπουργείων Υγείας, Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας και συμφωνήθηκαν οι ενέργειες για τη μεταβίβαση του οικοπέδου από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Υγείας.

Η απάντηση του υφυπουργού έχει ως εξής:

"Πράγματι στις 2 Δεκεμβρίου στην κουβέντα που είχαμε κάνει είχα δεσμευτεί και είχα πει ότι θα υπάρξουν και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το ενδιαφέρον μας δεν είναι απλώς ειλικρινές αλλά ότι θα είναι και έμπρακτο και θα μπορεί επιτέλους να ξεπεράσει προβλήματα πάρα πολλών ετών τα οποία καθυστερούσαν την υλοποίηση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου.

Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το έγγραφο που έχετε διαβάσει της τέως περιφερειάρχου κυρίας Διαμαντοπούλου σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ που είχε γίνει όντως για τυπικούς λόγους απέρριψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόρριψη είναι προσωρινή. Έτσι κρατείται. Θέλω να σας πω ότι δεν έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο η διενέργεια της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και σε άλλα μέρη, δηλαδή όχι μόνο για το νοσοκομείο της Εύβοιας.

Πριν από λίγες μέρες σε συνεδρίαση που έγινε στο Υπουργείο υπό την προεδρία του Υπουργού τέθηκαν οι όροι με τους οποίους θα προχωρήσουμε και εκεί μελετήθηκε ποια είναι τα ώριμα έργα μέσα από το ΕΣΠΑ πέρα από την προκήρυξη που έχουμε κάνει σε μηχανολογικό εξοπλισμό κι έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε.

Έτσι λοιπόν σας διαβεβαίωνα ότι η πρόθεσή μας και η δέσμευσή μας είναι ότι δεν κινδυνεύει το έργο παρά την προσωρινή κράτηση-απένταξη -όπως θέλετε πείτε τη- από την Επιτροπή στην οποία προήδρευε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σας δηλώνουμε λοιπόν σήμερα -κι εγώ προσωπικά- ότι το έργο αυτό δεν μπόρεσε να προχωρήσει κανονικά όπως έπρεπε να γίνουν οι διαδικασίες γιατί υπήρχε η εκκρεμότητα και της τυπικής παραχώρησης και της τακτοποίησης του οικοπέδου το οποίο καθιστά αδύνατο πια να μπορούν να δοθούν οι όροι δόμησης όπως επιβάλλεται να γίνει σ' ένα τέτοιο έργο.

Ξέρετε κι εσείς πολύ καλά ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν λήξει πολύ πιο μπροστά. Έπρεπε λοιπόν να επανέλθουμε σ' αυτό το καθεστώς. Είχα δεσμευτεί τότε ότι υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αυτό έχει γίνει."

Η πολύχρονη περιπέτεια της ανέγερσης του Νοσοκομείου

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης αναφέρθηκε στη δευτερολογία του στην περιπέτεια της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου στην προσπάθειά του να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε θα γίνει η προκήρυξη του έργου και για τη χρηματοδότησή του.

Ανέφερε ότι "η πρώτη φορά που παραχωρήθηκε τμήμα για την κατασκευή ήταν το 2001, με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Υφυπουργού Οικονομικών και είχε μεταγραφεί τότε στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Χαλκίδας και ακολούθησε στις 14/07/2003 Κοινή Απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού με τη συμπληρωματική μεταγραφή και άλλου τμήματος.

Παραλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία και από τότε, ενώ υπήρχαν πέντε χρόνια περιθώριο για να μπορέσει να γίνει η τακτοποίηση του οικοπέδου και έτσι να έχουμε και την έκδοση περιβαλλοντικών όρων και να μπορούμε να έχουμε και τους όρους δόμησης, παρήλθε αυτή η ημερομηνία -και μάλιστα συγκεκριμένα το 2008 έληξε η ημερομηνία- και έτσι παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου του 2008 είχε παρέλθει η πενταετία και έτσι δεν υπήρχε δυνατότητα να προχωρήσουμε".

Και συνέχισε:

"Εμείς παραλαμβάνουμε αυτήν την εκκρεμότητα και γίνονται κάποιες προσπάθειες και από τη ΔΕΠΑΝΟΜ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Γίνεται η προσπάθεια στις 7/04/2010 να γίνει μετά από αλληλογραφία της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Ταμείο Εθνικής Αμυνας.

Δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση. Επανέρχεται η προσπάθεια αυτή τον Ιούλιο του 2010 για την παραχώρηση συμπληρωματικών μέτρων, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η κατασκευή.

Παρόλα αυτά, όμως, λόγω αυτών των προβλημάτων δεν μπορούσε να γίνει έκδοση της άδειας. Πράγματι, υπήρξε εμπλοκή και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ στα πλαίσια αυτά βρίσκεται σε αυτήν τη διαδικασία ανανέωσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ήδη με αποστολή στις 28/12, λίγες ημέρες μετά από τη συζήτησή μας στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει υποβάλλει, λοιπόν, το αίτημα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Με πρωτοβουλία, μετά από το συνεχές ενδιαφέρον το δικό μας, προκλήθηκε συνάντηση των δύο Υπουργείων, παρουσία και του Υπουργείου Υγείας στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου ακριβώς ξεκαθαρίστηκαν όλες εκείνες οι εκκρεμότητες και εντός των επόμενων ημερών -και αυτό σας το βεβαιώνω κατηγορηματικά- το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξει η ανανέωση της παραχώρησης του οικοπέδου. Έτσι θα μπορέσουμε -ήδη η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει έτοιμες τις μελέτες- να τρέξουμε και να προχωρήσουμε και βεβαίως και να εντάξουμε το έργο σε μια νέα προκήρυξη μέσω ΕΣΠΑ.

Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να διαβεβαιώσω και σ' εσάς και στους συναδέλφους μου του ΠΑΣΟΚ, που κατ' επανάληψη μας ενοχλούν και ενδιαφέρονται για αυτό το ζήτημα, αλλά κυρίως στους πολίτες του Νομού Εύβοιας ότι σε λίγες ημέρες όλες αυτές οι εκκρεμότητες που κράτησαν πάνω από έξι χρόνια, θα τελειώσουν και θα έχουμε πια ξεκάθαρα μπροστά μας μόνο την κανονική διαδικασία δημοπράτησης του έργου".

Σχετικά θέματα:

  • Συμεών Κεδίκογλου: «Συνεχής πίεση η μόνη οδός για το Νοσοκομείο Χαλκίδας» www.servitoros.gr/news/view.php/31900/
  • Θανάσης Μπουραντάς: "Από το κονδύλι που προοριζόταν για το νοσοκομείο της Χαλκίδας τα χρήματα πήγαν στη Λαμία με ευθύνη της Διαμαντοπούλου" www.servitoros.gr/news/view.php/31809/
  • Το Νοσοκομείο Χαλκίδας στο επίκεντρο της ομιλίας του Συμεών Κεδίκογλου www.servitoros.gr/news/view.php/31620/
  • Αναξιόπιστοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέναντι στο λαό της Εύβοιας αναφορικά με το νέο Νοσοκομείο www.servitoros.gr/news/view.php/31564/
  • Διευκρινήσεις από τη Νομαρχία για το Νοσοκομείο Χαλκίδας www.servitoros.gr/news/view.php/31490/
  • Μπουραντάς: "Κακώς εμπλέκουν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο θέμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας" www.servitoros.gr/news/view.php/31345/
  • Σταμάτης Γκάβαλης: "Διορισμένοι Γραμματείς καπελώνουν τις τοπικές κοινωνίες" www.servitoros.gr/news/view.php/31450/
  • Οι ενέργειες του Κώστα Μαρκόπουλου για το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας www.servitoros.gr/news/view.php/31434/
  • Συνομωσία για την απένταξη του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας από το ΕΣΠΑ καταγγέλλει ο Κώστας Μαρκόπουλος www.servitoros.gr/news/view.php/31424/

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.