Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Διευκρινήσεις από τη Νομαρχία για το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010, 12:47
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Στο πραγματικό πρόβλημα που προκάλεσε την εμπλοκή στο έργο της κατασκευής του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Νομάρχης Εύβοιας κ. Μπουραντάς Θανάσης με αφορμή το γεγονός, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η συζήτηση γύρω από το Νέο Νοσοκομείο, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην προώθησή του.

Όπως διευκρινίζει:

"το θέμα είναι ότι η συζήτηση και οι ερωτήσεις δεν γίνονται προς την κατεύθυνση που είναι το πρόβλημα.

Το ζήτημα του Νοσοκομείου δεν είναι ούτε η λεγόμενη απένταξη του Νοσοκομείου από το ΠΕΠ, ούτε η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, κάτι που θα γινόταν σε κάθε περίπτωση αφού έληξε η ισχύς τους.

Το πρόβλημα προέρχεται από την εμπλοκή που έχουν προκαλέσει με τις απαράδεκτες ενέργειές τους δύο Υπουργεία.

Είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που δεν ολοκληρώνει τον καθορισμό των όρων δόμησης και την παρέκκλιση που χρειάζεται, λέγοντας ότι έχει λήξει η παραχώρηση του οικοπέδου.

Αυτό είναι αδιανόητο. Το ίδιο το Δημόσιο έχει υπογράψει σύμβαση με τον ανάδοχο του Νοσοκομείου - επομένως έχει αναλάβει δεσμεύσεις-και τίθεται θέμα οικοπέδου, τη στιγμή που το οικόπεδο έχει μεταγραφεί και ανήκει πλέον στο Νοσοκομείο.

Το Υπουργείο Οικονομικών (Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας) στο οποίο ανήκει το πεδίο βολής από το 1986, με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, Αριθμ. 46/28-3-1986, αντί να επαναλάβει την απόφαση παραχώρησης των 152 στρ. και να έχει τελειώσει το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες, απευθύνθηκε χωρίς κανένα λόγο στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ζητώντας την εκ νέου παραχώρηση της έκτασης.

Δεν γνωρίζουμε πώς η Δ/νση Δημόσιας περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ισχύει η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και θέτει τέτοιο θέμα προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Έχουμε τη γνώμη ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει τα χρήματα που θα καταβληθούν στον ανάδοχο, να καταλογιστούν σε αυτούς που ευθύνονται και όχι στους πολίτες.

Αυτό είναι το πρόβλημα και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρέψουμε τις ενέργειές μας.

Για τα χρήματα του Περιφερειακού Προγράμματος για τα Νοσοκομεία ισχύουν τα εξής:

Για τη Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση με Αριθ. 6/5-3-2009 και προϋπολογισμό 37.700.000 €

Σε διάστημα περίπου δύο χρόνων απορροφήθηκαν 15 εκ. € περίπου και απομένουν, σύμφωνα με την επικαιροποίηση της πρόσκλησης 22.825.730 €. Δεν ήταν δυνατό να κρατηθεί όλο το ποσό (37,7 εκ. €) για το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Έχει όμως συζητηθεί και έχει άτυπα συμφωνηθεί ότι από αυτά ένα τμήμα 15-20 εκ. € θα διατεθούν για το ξεκίνημα των εργασιών του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Χρειάζονται όμως άλλα 50 εκ. €, μέχρι τα 68 εκ. που είναι ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου.

Με τις ελλείψεις που υπάρχουν δεν μπορούσε να προχωρήσει η οριστική ένταξη του Νοσοκομείου και είναι ευθύνη της πολιτείας να τα βρει.

Η πρόσκληση επομένως ισχύει και μόλις τακτοποιηθεί το θέμα του οικοπέδου και το θέμα των όρων δόμησης από το ΥΠΕΚΑ (αυτά είναι τα δύο ουσιαστικά προβλήματα) τότε το Νοσοκομείο μπορεί να ενταχθεί άμεσα και να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες από τον ανάδοχο, γιατί το έργο εκτελείται με το σύστημα, μελέτη- κατασκευή."

Σχετικό θέμα:

  • Μπουραντάς: "Κακώς εμπλέκουν το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο θέμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας" www.servitoros.gr/news/view.php/31345/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.