Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αδειοδοτήσεις - εξπρές για τις μεγάλες επενδύσεις με αιολικά πάρκα στην Εύβοια

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010, 11:51
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", "κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φαραωνικών επενδύσεων που επιδιώκουν να υλοποιήσουν μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των εξορύξεων, από το «ευαίσθητο» Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι τις Κυκλάδες, είναι το υπό κατάρτιση θεσμικό πλαίσιο του fast track που προβλέπει αδειοδοτήσεις-εξπρές για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα".

Όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Γεώργας, πρόκειται για ένα νόμο που αν περάσει με τη σημερινή μορφή του από τη Βουλή, προορίζεται να αποτελέσει το «κουκούλι» εντός του οποίου θα εκτραφεί η μεγαλύτερη στα χρονικά προσπάθεια παραχώρησης δημόσιου πλούτου υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, όχι πια σε επίπεδο επιχειρήσεων και μετοχών αλλά κυριολεκτικά επί δικαιωμάτων γης και ύδατος της χώρας.

Μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει η RF Energy των επιχειρηματιών Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη. Η εταιρεία προωθεί την κατασκευή 11 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, ισχύος 387 MW, με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα από την Κύων ΕΠΕ (Ζέφυρας) - Καραδήμας για το θαλάσσιο χώρο δήμου Κύμης για αιολικά πάρκα ισχύος 300 MW και την Argοs Aiolos ΑΕ (Φακίδης) για την κοινότητα Καφηρέα ισχύος 150 MW.

Στο θεσμικό πλαίσιο του fast track και στις πράσινες επενδύσεις αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Τα Νέα", σύμφωνα με το οποίο, τους όρους ένταξης στο νέο καθεστώς φέρονται να πληρούν έργα ΑΠΕ περίπου 10 δισ. ευρώ, που αν υλοποιηθούν θα προσθέσουν 5.000 μεγαβάτ στο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας ή μια δεύτερη «λιγνιτική ΔΕΗ». Ανάμεσα στα έργα είναι και τα αιολικά πάρκα της Σκύρου από την ελληνική ΕΝΤΕΚΑ προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.