Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Γιάννης Σιαγιάννης: "η ανεξαρτησία κατοχυρώνεται στην πράξη και όχι στις εξαγγελίες"

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010, 15:25
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Έχοντας ήδη προηγηθεί η κοινή δήλωση στήριξης της επιλογής του ΠΑΣΟΚ για τον υποψήφιο στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, την οποία υπέγραφαν οι κ.κ. Κατσούλης, Σιαγιάννης, Μπαϊρακτάρης, Γέραλης και η κα Καράπα, ανακοινώθηκε στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ η υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σιαγιάννη Γιάννη.

Ωστόσο, δεν έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής η ανεξάρτητη κάθοδος του δημάρχου Κονιστρών κ. Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο υποψήφιος δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Σιαγιάννης Γιάννης, δήλωσε καταρχήν ότι: "Είναι πολύ τιμητικό να απολαμβάνει κανείς την πολιτική εμπιστοσύνη ενός μεγάλου κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ".

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, "οι συνδυασμοί δεν ανήκουν στα κόμματα, ανήκουν στους πολίτες, τους ενεργούς δημότες, στους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα καθημερινά προβλήματα του τόπου τους και για την ανάπτυξη".

Με την έννοια αυτή, ανέφερε, ότι ο συνδυασμός του οποίου ηγείται είναι συνδυασμός των ενεργών δημοτών και ο υποψήφιος δήμαρχος ενός δήμου πρέπει να ταυτίζεται με τις τύχες και τα συμφέροντα των δημοτών και της περιοχής του.

Απαντώντας στα περί ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων και στο ερώτημα ποιο είναι τελικά το κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων ο κ. Σιαγιάννης τόνισε ότι "βασικό κριτήριο επιλογής των πολιτών κυρίως είναι η τιμιότητα και η ευθύτητα. Το ανεξάρτητο είναι πολύ της μόδας και σήμερα είναι στην επιφάνεια, γιατί υπάρχει έντονη οικονομική και κοινωνική κρίση, που κάνει πολίτες να εμφανίζονται δύσπιστοι σε ορισμένες πολιτικές επιλογές. Ανεξάρτητο, όμως, σημαίνει, ότι από τη στιγμή που αποφασίζεις να ασχοληθείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να λειτουργήσεις ανεξάρτητα, να προωθήσεις τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών, σημαίνει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, σωστή κατανομή του δημοσίου χρήματος, εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, προστασία του περιβάλλοντος με βιώσιμη ανάπτυξη, σημαίνει ο πολίτης να μπορεί να κινείται στο χώρο του, όπως θα επιθυμούσε".

Συμπλήρωσε ακόμα ότι "στις συνθήκες της κρισης θα πρέπει ο υποψήφιος δημαρχος να είναι κοντά στους πολίτες, που σημαίνει, ότι είμαι κοντά στην κοινωνική αναδιανομή, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κοντά στους ανέργους, κοντά στος επαγγελματίες, γιατί πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τέτοιες αρμοδιότητες, που μπορεί να αποτελεσει αναπτυξιακό εργαλείο στο χώρο διακυβέρνησης της. Αρα θεωρώ ότι η ανεξαρτησία κατοχυρώνεται στην πράξη και όχι στις εξαγγελίες".

Σχολιάζοντας την απόφαση του δημάρχου Κονιστρών, κ. Παπαναστασίου να είναι υποψήφιος δήλωσε:

"Οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ήταν άψογες άσχετα αν υπήρξε καθυστέρηση. Στο δήμο Κυμης-Αλιβερίου συμμετείχαμε όλοι και όσοι εξεδήλωσαν επιθυμία για ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Σε ό,τι με αφορά σεβάστηκα τη διαδικασία μέχρι τέλους, κάποιοι όχι.

Στο πλαίσιο της δημοκρατίας υπάρχει πλουραλισμός και διαφορετικές απόψεις, αυτά κρίνονται και κανείς μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του.

Θεωρώ ότι αυτές είναι λάθος, γιατί η ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Κάποιες αποφάσεις ήταν βεβιασμένες, αναφέρομαι και στην υποψηφιότητα του κ. Παπαναστασίου. Θεωρώ ότι δεν προέταξε την ενότητα και κυριάρχησαν άλλα κριτήρια, ενδεχομένως προσωπικά, κάτι, που σαφέστατα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός.

Η πλειοψηφία, όμως, των πολιτών απαιτεί ενωτικές διαδικασίες και κάποιοι άλλοι επιλέξαμε το δρόμο του εμείς και όχι του εγώ, επιλέξαμε τη συλλογικότητα. Θα πρέπει να βρούμε διαδικασίες που θα συνθέτουν το χώρο, θα πρέπει να αναπτυχθούν ενωτικές πρωτοβουλίες".

Και κατέληξε: "Σέβομαι το γεγονός οποιοδήποτε κόμμα να στοχεύει στην καλύτερη λύση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε νικηφόρο αποτέλεσμα. Αυτά όμως αφορούν τα κόμματα, σαν υποψήφιος δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου πρωταρχικό μου μέλημα είναι όχι το ποιο αποτέλεσμα συμφέρει το ένα η το άλλο κόμμα, αλλά πως αυτός ο δήμος θα μπορέσει μέσα από τις νέες συνθήκες να αναπτυχθεί. Οι πολώσεις ανήκουν στο παρελθόν.

Οι στηρίξεις των κομμάτων για άλλους έχουν μεγάλη και για άλλους μικρή σημασία.

Εκτιμώ ότι σημασία δεν έχουν οι στηρίξεις αλλά αν αυτός που είναι υποψήφιος θα μπορέσει να κατοχυρώσει δεσμούς με τους πολίτες και να καταδείξει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίλυση προβλημάτων.

Αυτές οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα, υπάρχει το στοίχημα, όμως, της σιωπηλής πλειοψηφίας των πολιτών που απαιτεί καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη καθημερινότητα, όπου σήμερα υπάρχουν μεγάλα κενά.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα οι δήμοι να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με την απλή διαχείριση.

Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι στρατευμένος να βοηθήσω στην παρούσα φάση, όπου διανοίγεται πεδίο, για ουσιαστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας".

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.