Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ερώτηση Παπανδρέου για τον εντοπισμό Καρκινογόνων ουσιών στο νερό, στην περιοχή των Οινοφύτων

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010, 13:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -


Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας για τον καθαρισμό της περιοχής των Οινοφύτων από το εξασθενές χρώμιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και αν προτίθενται να ζητήσουν την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, καθόσον σύμφωνα με τους ειδικούς το πλέον πιθανό σενάριο για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή είναι η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων ζητά να μάθει με ερώτησή της η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ κα Ουρανία Παπανδρέου- Παπαδάκη.

Όπως αναφέρει: "Ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως στα Οινόφυτα η θνησιμότητα από καρκίνο είναι κατά 14% αυξημένη σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο τον Νομό Βοιωτίας, εντοπίζοντας ως πιθανή αιτία το μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό.

Ιδιαίτερα για την αύξηση που εντοπίστηκε στον καρκίνο του ήπατος και των νεφρών, τα στοιχεία είναι στατιστικά σημαντικά.

Η πρόκλησή τους θα μπορούσε να αποδοθεί σε συνέργια παραγόντων ή σε έναν πολύ ισχυρό παράγοντα, όπως είναι η μακροχρόνια έκθεση στο εξασθενές χρώμιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 έγινε γνωστό πως το υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, του εδάφους και των καλλιεργειών ήταν «μολυσμένα» από υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.

Από τότε όμως καμία πρόνοια. Είναι ενδεικτικό πως στα νερά του Ασωπού καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο".

Σχετικά θέματα:

  • Οικολόγοι Πράσινοι Οι πολίτες της Ασωπίας και της Μεσσαπίας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας www.servitoros.gr/news/view.php/29632/
  • Δικαιώνονται οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τη μόλυνση του Ασωπού www.servitoros.gr/news/view.php/29592/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.