Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ερώτηση Συμεών για τις ελλείψεις στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και στις υγειονομικές μονάδες της Εύβοιας

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010, 10:57
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Στο πλευρό του συλλόγου νεφροπαθών Ευβοίας δηλώνει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κ. Συμεών Κεδίκογλου

Αναγνωρίζοντας τα αιτήματά τους και τις δυσλειτουργίες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στα νοσοκομεία του νομού, ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 2 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού αλλά των υγειονομικών μονάδων του Νομού συνολικά.

Στην ερώτησή του ζητά να ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στις υγειονομικές μονάδες του νομού και αν διατίθενται να προχωρήσουν σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να αξιοποιούνται οι υποδομές και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων και επίσης, εάν έχει προγραμματιστεί η δημιουργία νεφρολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Ο κ. Κεδίκογλου είχε ήδη συνάντηση με την Υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, κατά την οποία της εξέθεσε τα χρόνια προβλήματα του Νομού στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Στο Γ.Ν. Χαλκίδας το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι κάτω από τις ανάγκες, το Γ.Ν. Κύμης λειτουργεί χωρίς φύλακες, χωρίς τραυματιοφορείς και χωρίς γυναικολόγο, ενώ πολύ σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Θεραπευτηρίο Μόνιμων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδος, όπου οι κενές θέσεις αγγίζουν το 45% με βάση τις οργανικές θέσεις της μονάδας.

Ιδιαίτερα μεγάλο εμφανίζεται το πρόβλημα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στις Υγειονομικές Μονάδες του Νομού. Στο νομό Εύβοιας παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (διακόσια τουλάχιστον άτομα και δύο Μ.Τ.Ν.), οι οποίοι λόγω χιλιομετρικής απόστασης δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν από τη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα μέχρι τη Λαμία σε ένα κακό οδικό δίκτυο και στο υπάρχον πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Ειδικότερα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κύμης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 μετά από χρόνιο αίτημα και αγώνα των πασχόντων και του συλλόγου τους, σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τριάντα άτομα, περιθάλπει μόνο έξι νεφροπαθείς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, η τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιστιαίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού.

Σημειώνεται ότι, λόγω των αυξημένων αναγκών, αυτή τη στιγμή στην Εύβοια ετοιμάζονται δύο ιδιωτικές μονάδες νεφρού και είναι πολύ σημαντικό, στη δεδομένη προσπάθεια της κυβέρνησης για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να μην δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι ο δημόσιος τομέας υγείας παραμελείται και μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού.

Δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν αποτελεσματικά τις ανάγκες του και με δεδομένο ότι υπάρχει η δέσμευση για προσλήψεις νέου προσωπικού".

Σχετικά θέματα:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας από το Σύλλογο Νεφροπαθών Ευβοίας www.servitoros.gr/news/view.php/29586/
  • Ελλείψεις στις μονάδες μονάδες τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κύμης www.servitoros.gr/news/view.php/28319/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.