Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Αιδηψού - Τάξη: Γ

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εύβοια - Έκδοση του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Εύβοιας. Η επιμέλεια είναι της Θάλειας Καλαμπαλίκη, Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Νοέμβριος 2000
Περισσότερα άρθρα από την έκδοση

«Ιστορία του τόπου μας» - Νεολιθικός οικισμός στη θέση «Κουμπί»

Κριτήρια επιλογής του θέματος
Η πρώτη επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ (τρίτης) τάξης, τα πρόσφατα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης λίγο πιο έξω από την πόλη και το αναγγελθέν αρχαιολογικό συνέδριο Βορείου Ευβοίας στην Αιδηψό στάθηκαν οι αφορμές για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος.

Σκοπός
Σκοπός της εργασίας μας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στα θέματα διαφύλαξης και προστασίας αυτής.

Επιμέρους στόχοι

  • Να γνωρίσουν τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να οργανώσει τη ζωή του και να δημιουργήσει ο ίδιος την κατοικία του.
  • Να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν το σχήμα και τα υλικά που χρησιμοποίησε για την κατασκευή τους.
  • Να φανταστούν τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της εποχής αυτής. Να αντιληφθούν τη συνέχεια της ζωής μέσα από τη διαδοχή των γενεών και τέλος να καταλάβουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων οικισμών.

Συνεργασία
Για να πραγματοποιήσουμε το παραπάνω πρόγραμμα συνεργαστήκαμε με το Δ/ντή του Σχολείου, τον Προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Π.Ε. Ν. Ευβοίας, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τον αρχαιοφύλακα του Μουσείου Λουτρών Αιδηψού κ. Μαυροζούμη Γεώργιο.

Δραστηριότητες - Μεθοδολογία
Μετά τον πρώτο προβληματισμό και τη συγκινησιακή φόρτιση που προκλήθηκε από την παρουσίαση της ζωής στα μακρινά εκείνα χρόνια, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο Λ. Αιδηψού που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο, στο νέο κτίριο του ΕΟΤ. Σε συνεννόηση με τον αρχαιοφύλακα επισκεφθήκαμε το χώρο και είδαμε τα ευρήματα που αναφέρονται χρονολογικά στη Νεολιθική εποχή και στη Ρωμαϊκή. Εκεί ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τη Νεολιθική εποχή και εντυπωσιαστήκαμε από μια λεπίδα οψιανού και από την πρόοδο στην κεραμική, όπως φαίνεται από τα ευρήματα.

Στα μέσα Απριλίου επισκεφθήκαμε τη θέση «Κουμπί» 2 χλμ βόρεια των Λουτρών Αιδηψού. Εκεί μπορέσαμε να δούμε καθαρά την τοιχοποιία με ευδιάκριτο σχεδιασμό των χώρων και των κατοικιών. Παρατηρήσαμε τα υπολείμματα των μικρών ορθογωνίων κατοικιών και των ακόμη μικρότερων αποθηκευτικών χώρων. Είδαμε δυο μικρούς παιδικούς τάφους και από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μάθαμε ότι στην περιοχή έχει διαπιστωθεί ανθρώπινη δραστηριότητα από τα Νεολιθικά χρόνια και κατοίκηση κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα, το Μάιο, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τους κατ' εξοχήν Νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο και στο Διμήνι του Βόλου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτούς με τον οικισμό στη θέση «Κουμπί» και ν' αντιληφθούμε τη δυνατότητα της επικοινωνίας και της ανταλλαγής των πολιτιστικών αγαθών. Ζητήσαμε από το Δ/ντή του Σχολείου και τον Προϊστάμενο του Γραφείου την άδεια της οργάνωσης και του προγραμματισμού της επίσκεψης και δραστηριοποιήσαμε το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την υλοποίησή της. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου και μας έδωσε την ευκαιρία να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας γύρω από τη ζωή και τη δράση των ανθρώπων της εποχής αυτής. Εντυπωσιαστήκαμε από την επίσκεψη στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη της Νεολιθικής εποχής, το Σέσκλο και τη διορατικότητα των ιδρυτών της για την επιλογή της θέσης της. Είδαμε την πρόοδο που συντελέστηκε μέσα σε χίλια χρόνια στον άλλο Νεολιθική οικισμό στο Διμήνι, και συγκινηθήκαμε από τους μικρούς παιδικούς τάφους. Πλούσιες τέλος ήταν οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου με τα πλούσια εκθέματα της Νεολιθικής εποχής.

Τέλος στο πολιτιστικό διήμερο του σχολείου μας στις 15 και 16 Ιουνίου, οργανώσαμε έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη δραστηριότητα της ομάδας μας.

Αξιολόγηση - Συμπεράσματα
Κάνοντας μια αναδρομή σε όλες τις φάσεις πραγματοποίησης του προγράμματος και συλλογιζόμενοι τους στόχους του μένουμε ικανοποιημένοι με την όλη προσπάθεια.

Η βιωματική εμπειρία σε συνδυασμό με την αφηγηματική διήγηση έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα ανάπλασης και εικονογράφησης μιας ιστορικής εποχής στενά συνδεδεμένης με τον τόπο τους. Τους έδωσε την ευκαιρία να κλείσουν στο μυαλό και στην καρδιά τους, τον μικρό ιστορικό οικισμό στη θέση «Κουμπί» με τα σπιτάκια του, τις αποθήκες του και τους δυο μικρούς παιδικούς τάφους, μια και η δυνατότητα αυτή έχει πλέον εκλείψει με την έκδοση οικοδομικής άδειας και την ανέγερση πάνω σ' αυτόν ιδιόκτητης κατοικίας.

Δημήτριος Αηδηνίδης, Δημήτριος Φώτου

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.