Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Θανάσης Μπουραντάς: "Δεν ακυρώνεται η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας"

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010, 11:44
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο Νομάρχης κ. Θανάσης Μπουραντάς όσον αφορά στις εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε την πληροφόρηση, ότι το έργο δεν ακυρώνεται, αλλά θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και παράλληλα θα πρέπει να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει όσον αφορά στην παραχώρηση του οικοπέδου.

Ο κ. Μπουραντάς δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας":

"Το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι ήδη συμφωνημένο ότι θα ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας του ΕΣΠΑ και υπάρχουν εξασφαλισμένα 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ για την έναρξη των εργασιών και στη συνέχεια το ποσό θα συμπληρωθεί είτε με χρήματα από εθνικούς πόρους, είτε με άλλα ποσά από το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ. Είναι ζήτημα της πολιτείας να το λύσει.

Δεν τίθεται θέμα απένταξης του έργου, δεν είχαμε όπως εκτιμούν το οικόπεδο και δεν προχώρησαν οι διαδικασίες για την ένταξη και παράλληλα, πέρασε η προθεσμία ισχύος των περιβαλλοντικών όρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΠΑΝΟΜ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας έχει κινήσει την τυπική διαδικασία για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων. Δεν ακυρώνεται κανένα έργο. Είναι υπερβολές τα όσα ακούστηκαν. Το θέμα δεν αφορά την γενική γραμματέα της Περιφέρειας, αλλά πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι ισχυρισμοί, επίσης, για το οικόπεδο είναι αστειότητες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εγκρίνει τους όρους δόμησης, με την αιτιολογία ότι παρήλθε η πενταετία από την παραχώρηση για την ανέγερση του νοσοκομείου, ωστόσο, η σύμβαση για την κατασκευή του έχει υπογραφεί. Σε περίπτωση δηλαδή που είχαν ξεκινήσει οι εργασίες θα σταματούσαν με το ίδιο σκεπτικό;"

Ο κ. Μπουραντάς απέστειλε έγγραφα προς το Υπουργείο Οικονομικών και προς τον υπουργό Υγείας στα οποία γίνεται αναφορά στην πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία παραχωρήθηκε το πεδίο βολής, τα 984 στρέμματα, από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας κατά πλήρη κυριότητα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προβλεπόταν, επίσης, ότι θα έπρεπε να παραδοθεί το οικόπεδο στη Νομαρχία, η οποία στη συνέχεια θα το διέθετε για την κατασκευή του νοσοκομείου και ο υπόλοιπος χώρος θα προορίζονταν για κοινωφελής σκοπούς. Σε αυτή την περίπτωση η Νομαρχία θα ήταν υποχρεωμένη να κατασκευάσει κτίρια για τις ανάγκες του πεδίου βολής.

Το Υπουργείο, όμως, όπως αναφέρει ο Νομάρχης, παραχώρησε απευθείας το οικόπεδο στο νοσοκομείο κάτι που συνεπάγεται ότι η Νομαρχία δεν είχε καμία πλέον υποχρέωση.

Αυτό που διευκρινίζει ο κ. Μπουραντάς είναι ότι αν τους παραχωρηθούν τα 152 στρέμματα δέχονται να αναλάβουν την ευθύνη για την κατασκευή των κτιρίων. Ακόμα, όμως, και αν δεν τους δοθεί και αντί αυτού ανανεωθεί η παραχώρηση των 152 στρεμμάτων, κάτι που το χαρακτήρισε παράτυπο και παράνομο, ακόμα και τότε δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα και θα συμφωνήσουν προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου. Βέβαια, ανέφερε, ότι για τα υπόλοιπα 48 στρέμματα δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο να διευθετηθεί το θέμα.

Αυτό που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών είναι όπως είπε ο κ. Μπουραντάς "να επαναχορηγήσει το οικόπεδο των 152 στρεμμάτων και να γίνει κατανοητό ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει καμία εμπλοκή".

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΔΕΠΑΝΟΜ με την πολιτική ηγεσία και άλλους παράγοντες, όπου θα συζητηθεί το θέμα που προέκυψε.

Τέλος, ο κ. Μπουραντάς εξέφρασε την εκτίμηση και τη βεβαιότητα ότι πολύ πριν την άνοιξη θα υπάρξουν αποτελέσματα προς την κατεύθυνση να ξεκινήσει ο εργολάβος.

Σχετικά θέματα:

  • Οι ενέργειες του Κώστα Μαρκόπουλου για το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας www.servitoros.gr/news/view.php/31434/
  • Η εξασφάλιση του οικοπέδου θα οδηγήσει στην ένταξη του Νοσοκομείου στο ΕΣΠΑ; www.servitoros.gr/news/view.php/31429/
  • Συνομωσία για την απένταξη του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας από το ΕΣΠΑ καταγγέλλει ο Κώστας Μαρκόπουλος www.servitoros.gr/news/view.php/31424/
  • Υφυπουργός Υγείας: "Δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων" - "δεσμευμένο το ποσό για την κατασκευή του Νοσοκομείου Χαλκίδας" www.servitoros.gr/news/view.php/31360/


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.