Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στη δημοσιότητα η επιστολή που επεσήμανε τον κίνδυνο για τα Γυμνάσια 3ο και 6ο

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010, 14:46
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Την επιστολή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς το Νομάρχη Εύβοιας δίνει στη δημοσιότητα ο κ. Γκάβαλης Σταμάτης, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Εύβοιας, για το θέμα της αυτοψίας που είχε γίνει στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται τα Γυμνάσια 3ο και 6ο, θέλοντας να δείξει ότι από τις 15 Ιουλίου του 2008 το θέμα ήταν γνωστό. Εύλογο, όμως, είναι και το ερώτημα γιατί αυτή η επιστολή δεν είδε το φως της δημοσιότητας, όταν εστάλη, ενδεχομένως από εκείνους που έλαβαν γνώση.

Ο κ. Γκάβαλης αναφέρει: "Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει σε γονείς και μαθητές της Χαλκίδας η απόφαση του Νομάρχη Ευβοίας για τη μεταφορά του 3ου και του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας σε άλλα σχολεία, όπου τα μαθήματα θα διεξάγονται απογευματινές ώρες. Σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων που εστάλη στο Νομάρχη κ. Μπουραντά στις 15 Ιουλίου 2008 αποδεικνύεται περίτρανα ότι η αδιαφορία και η ανικανότητα της Νομαρχίας οδήγησαν γονείς και μαθητές στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Παραθέτουμε την επιστολή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων προς την Νομαρχία Ευβοίας όπου φαίνεται η αλήθεια και η πραγματικότητα".

Η επιστολή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων: "Σχετικά με τα αρ 898/1-2-2008 και 16788/27-08-2008 έγγραφα, σας γνωρίζουμε ότι κλιμάκιο μηχανικών του Ο.Σ.Κ Α.Ε πραγματοποίησε αυτοψία στα κτίρια που στεγάζονται το 3ο και 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο και την μελέτη όσων σχεδίων βρίσκονταν στο αρχείο του σχολείου και αφορούν την στατική μελέτη που εκπονήθηκε το 1967 και τη στατική μελέτη επεμβάσεων που εκπονήθηκε το 1980 (και οι δυο από τον Ο.Σ.Κ Α.Ε) παρατηρήθηκαν:

1. Το Συγκρότημα αποτελείται από 3 στατικά Ανεξάρτητα κτίρια Κ1.Κ2.και Κ3.

1.1 Δεν παρατηρήθηκε καμία βλάβη σε στοιχειά του Φ.Ο και του οργανισμού πλήρωσης οφειλόμενη σε σεισμική δράση η στατική φόρτιση.

1.2 Οι ρηγματώσεις στα δάπεδα των αιθουσών δεν οφείλονται στην καταπόνηση του εδάφους εξαιτίας της κατασκευής του νέου κτιρίου της ΔΕΥΑΧ, δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις καθιζήσεων στον φορέα αλλά στον τρόπο κατασκευής του αρχικού φορέα.

1.3 Διαπιστώθηκαν οξειδώσεις οπλισμού στις βάσεις κατακόρυφων φερόντων στοιχείων στο ισόγειο.

1.4 Στην περιοχή του κλιμακοστασίου και στα μέσα των διαφόρων και των πλατύσκαλων του κλιμακοστασίου έχουν τοποθετηθεί 6 στύλοι με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους χρηστές, ιδιαίτερα στην περίπτωση άμεσης εκκένωσης.

1.5 Επειδή τα δυο κτίρια Κ1 και Κ2 εμφανίζουν, κατά την άποψη των μηχανικών, μεγάλη τρωτότητα, έναντι μελλοντικών ισχυρών δράσεων, προτείνεται η ενίσχυση τους.

2. Δεδομένου ότι το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 με μελέτη και επίβλεψη του Ο.Σ.Κ Α.Ε και στο τέλος της δεκαετίας του 80 έγινε στατική αποκατάσταση του κτηρίου με μελέτη που εκπόνησε ο Ο.Σ.Κ Α.Ε σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν δύναστε να υλοποιήσετε το έργο της επί πλέον ενίσχυσης στατικής επάρκειας, με χρηματοδότηση από τον Ο.Σ.Κ Α.Ε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε σχετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου".

Σε ένα χρόνο θα έχουν τελειώσει οι εργασίες στο 3ο και 6ο γυμνάσιο Χαλκίδας
Στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς θα είναι έτοιμο το κτίριο του 3ου Γυμνασίου και του 6ου Εσπερινού που κρίθηκε ακατάλληλο από τον ΟΣΚ, όπως αναφέρει το Star Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Ηρακλή Δρούλια οι εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου θα διαρκέσουν 12 μήνες. Στην ερώτηση γιατί μαθητές και γονείς ενημερώθηκαν λίγες ημέρες μετά τον αγιασμό απάντησε πως έγινε εξειδικευμένος έλεγχος στατικότητας του κτιρίου από πολιτικούς μηχανικούς που δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Και ο ίδιος αρχές Σεπτέμβρη ενημερώθηκε, εξήγησε.

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.