Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ανέστης Ψαρρός: "Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και τη νέα γενιά να δώσουμε ελπίδα"

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010, 15:31
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Ο ανεξάρτητος υποψήφιος το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας κ. Ψαρρός Ανέστης έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίου και σύντομα δηλώνει, ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσουν, έχοντας στόχο τη διεκδίκηση των υποδομών, που απουσιάζουν και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του νέου Δήμου.

Έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διαδικασία υπόδειξης υποψηφίων από τα κόμματα, εκτιμώντας, ότι το δικαίωμα αυτό ανήκει αποκλειστικά στο λαό που θα πρέπει ελεύθερα να αποφασίζει ποιον θα εμπιστευθεί.

Εκτιμά ότι οι παρούσες δημοτικές Αρχές δεν παρήγαγαν σημαντικό έργο, καθώς αναλώθηκαν στο πως θα αποκτήσουν συμμαχίες και πως θα συγκροτήσουν ψηφοδέλτια και δεν ενδιαφέρθηκαν να υπηρετήσουν τον τόπο. Κάτι για το οποίο εκλέχθηκαν.

Δηλώνει ότι έχουν χρέος απέναντι στην πατρίδα και τη νέα γενιά να ανασυνταχθούν και να βρουν κοινό βηματισμό όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

Στην παρούσα φάση και με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν λόγω "Καλλικράτη" οι υποψήφιοι απαιτείται να έχουν την ανάλογη εμπειρία, αλλά και τη θέληση και διάθεση να εργαστούν πολύ σκληρά. Μετά την 1η Γενάρη αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στη δομή και τη λειτουργία του νέου δήμου.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Είμαι κάθετα αντίθετος στη λογική του να μπαίνουν τα κόμματα στη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων και να δίνουν χρίσματα. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι πολίτες. Τα κόμματα θα χρεώνονται τελικά και τις αποτυχίες των υποψηφίων που υποδεικνύουν, αλλά και οι υποψήφιοι θα λειτουργούν υπό πίεση.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Αντιμετωπίζω το ερώτημα σαν υποθετικό. Είμαι αισιόδοξος ότι από την πρώτη Κυριακή θα βγούμε νικητές. Αν πάλι, υποθετικά πάντα μιλώντας, είμαστε εκτός τότε με τους συνεργάτες θα εξετάσουμε τη στάση την οποία θα τηρήσουμε, όταν έρθει η ώρα θα δούμε τι θα κάνουμε.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι πραγματικά λειτουργούν πέρα και έξω από αγκυλώσεις του παρελθόντος;

Οι πολίτες εμπιστεύονται απόλυτα τις ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες είναι πιο μπροστά από όλους εμάς που ασχολούμαστε ενεργά.

Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο;

Οι παρούσες δημοτικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών. Περισσότερο ασχολήθηκαν με το πως θα συγκροτήσουν ψηφοδέλτια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς και με το πως θα αποκτήσουν συμμαχίες και και όχι για το ουσιαστικό έργο για το οποίο είχαν εκλεγεί, το οποίο είναι να υπηρετούν τον τόπο και τους δημότες.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;

Το πρόβλημα της ανεργίας και της ανέχειας της τοπικής κοινωνίας είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί. Στα πρωτεύοντα είναι και το οδικό δίκτυο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται στη δεκαετία του '50 και του '60. Προς αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε να δρομολογηθούν έργα. Παρέμβαση απαιτείται και στο θέμα της καθαριότητας και γενικότερα στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.

Σε ό, τι αφορά το περιβάλλον θα πρέπει όλοι να γίνουμε πιο ευαίσθητοι και υπεύθυνοι, ξεκινώντας με το δήμο που θα αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ο οποιοσδήποτε να πετάει χωρίς έλεγχο, όπου θέλει τα απορρίμματα, μολύνοντας ακόμα και πηγές που υδροδοτούν τους οικισμούς. Θα φροντίσουμε για τη δημιουργία των χώρων που απαιτούνται για τη συγκέντρωση, διάθεση και μεταφορά των απορριμμάτων. Δυστυχώς, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πως θα βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών.

Το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης και η δράση της θα πρέπει να έχει επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας. Αυτό σημαίνει ότι σε προτεραιότητα θα είναι η ύδρευση, τα δίκτυα αποχέτευσης, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, οι χώροι αναψυχής.

Πως μπορεί να παρέμβει η Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Η τοπική κοινωνία αισθάνεται ανασφάλεια και ότι δεν προστατεύεται. Τα αστυνομικά όργανα θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και ο δήμος θα πρέπει να οργανώσει τη δημοτική αστυνομία για να έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Έχουν γίνει κάποια βήματα στο θέμα της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Με ανθρώπους που έχουν τη γνώση θα συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που μας παρέχει το πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας". Προς το παρόν στα ΚΕΠ ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί, αλλά σίγουρα θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέες υπηρεσίες.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;

Υποδομή έχουν όλες οι έδρες. Ζητούμενο όμως είναι να έχουμε τη σωστή οργάνωση και τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις. Οι υπάλληλοι είναι εξαίρετοι και θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. Θα δούμε, όμως, όταν έρθει η ώρα ποιες θα είναι οι ελλείψεις και με βάση έναν εσωτερικό οργανισμό θα καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά που θα προκύψουν.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Όλοι οι δήμοι έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και φυσικά τώρα η κατάσταση είναι πιο οξυμένη, αφού η πολιτεία ήδη εδώ και έξι μήνες στερεί το 40% των λειτουργικών αναγκών από τους δήμους με τις περικοπές στους πόρους που δίνονται στην αυτοδιοίκηση. Το οικονομικό ζήτημα είναι λεπτό θέμα και σίγουρα δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για αύξηση τελών, ως λύση για να εισρεύσουν έσοδα στο ταμείου του νέου δήμου. Η λύση θα δοθεί μέσα από την άσκηση πιέσεων προς την πολιτεία σε συλλογικό επίπεδο, προκειμένου να δώσει τους πόρους για να ανταποκριθούν οι δήμοι στις οικονομικές ανάγκες ειδικά την πρώτη περίοδο, για να υπάρξει σωστή οργάνωση.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Η περιοχή μας ήταν βιομηχανική. Μετά το '90 με τις γνωστές συνέπειες τις αποβιομηχάνισης δεν βοηθήθηκε η ανάπτυξη σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία. Δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις εκείνες να γίνουν νέες επενδύσεις και να εγκατασταθούν νέες μονάδες. Βέβαια για υποδομές ούτε λόγος να γίνεται. Είναι γνωστή η κατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ ούτε αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν για να βοηθηθεί η γεωργία. Οι δημόσιες υπηρεσίες δημιουργούν προβλήματα και θα έπρεπε να ήταν πιο φιλικές απέναντι στον επενδυτή, εκεί υπάρχει έλλειμμα. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μία συγκεκριμένη στόχευση για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε με βάση πάντα τις ανάγκες της περιοχής. Μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακά έργα. Χρήματα υπάρχουν και είναι καιρός να δοθούν εκεί που πρέπει, να βοηθηθεί ο λαός και η οικονομία. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται χρήματα για τις ποδοσφαιρικές ΠΑΕ και να τα παίρνουν απλόχερα οι αλλοδαποί και όταν πρόκειται για αναπτυξιακά έργα στην επαρχία τότε να μην υπάρχουν. Αυτός ο ισχυρισμός είναι η εύκολη συνταγή για να μη φωνάζουμε και να μη διεκδικούμε.

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι σαφέστατα ευθύνη μας. Κτιριακές υποδομές υπάρχουν. Η στελέχωση τους θα γίνει σε χώρους όπου θα έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση όλοι οι δημότες. Δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν και νέες υπηρεσίες.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί;

Βιώνουμε μια γενικότερη απαξίωση της πολιτικής ζωής, των θεσμών, των αξιών. Είμαι της άποψης ότι μέσα από αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας και την αισιοδοξία. Πρέπει μέσα στην κοινωνία να βρούνε βηματισμό οι δημιουργικές δυνάμεις σε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου, να ανασυνταχθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, και δεν εννοώ μόνο τις κομματικές, υπάρχουν και σε άλλους ιδεολογικούς χώρους, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και τη νέα γενιά που βλέπει τα πράγματα γκρίζα.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.