Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Θέατρο του παραλόγου από δήμο Κύμης και νομαρχία Ευβοίας για να αποφύγουν τις ευθύνες για τροχαίο

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009, 16:30
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Πηγή: Ελευθεροτυπία, του Γιώργου Κιούση
www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=100089

Από τη μια, ένα βασιλικό διάταγμα του 1956, ένας δρόμος-καρμανιόλα που δεν αναφέρεται πουθενά, ένας δήμος και μια νομαρχία που αλληλοκατηγορούνται, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους. Από την άλλη, μια 23χρονη, θύμα του ανάλγητου συστήματος, επί δεκαπέντε μήνες ψάχνει να βρει το δίκιο της. «Το βαθύ κράτος» της παράνοιας, της αναλγησίας, της ανευθυνότητας, της πλήρους απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης, το οποίο δεν εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όσους έχουν ανάγκη, ζει και βασιλεύει στην Εύβοια.

Πρωταγωνιστές, ο Δήμος Κύμης και η Νομαρχία Ευβοίας. Απλοί παρατηρητές οι βουλευτές του νομού, αμέτοχες οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών που ευαγγελίζονταν «ριζική αλλαγή της πολιτικής στον τόπο, να ξαναβάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής».

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, η Ελεάννα Τσώκου με την παρέα της κατευθύνονταν από την Πλατάνα για το Στόμιο στη θέση «Φάρος», λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κύμη. Από την κορυφή της πλαγιάς κατρακυλά ένας τεράστιος βράχος που χτυπά το αυτοκίνητο και εγκλωβίζει το αριστερό πόδι της Ελεάννας, η οποία μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Κύμης και από εκεί στην Αθήνα. Οι γιατροί κάνουν αγώνα για να το σώσουν. Κατάφεραν να το γλιτώσουν από τον υψηλότερο ακρωτηριασμό.

Πριν από ένα χρόνο απευθύνθηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης (προσθετική και ορθωτική) για την κατασκευή πρόθεσης τεχνητού μέλους και άρχισε να βαδίζει με περπατήρα. Σημειώστε ότι το κόστος νοσηλείας της σε ιδιωτικό κέντρο και τα τεράστια έξοδα για το τεχνητό μέλος και τις φυσιοθεραπείες της ξεπερνούν τις 90 χιλιάδες ευρώ.

Δεκαπέντε μήνες μετά η οδύσσειά της τελειωμό δεν έχει. Πριν από λίγες ημέρες στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας, εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει. Δήμος Κύμης και Νομαρχία Ευβοίας «απέδειξαν» ότι ο δρόμος που έγινε το ατύχημα είναι ορφανός και πως ουδείς ευθύνεται για ό,τι συνέβη. Φυσικά ούτε λόγος για ευθύνες και βοήθεια στην εικοσιτριάχρονη.

Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές; Ο δρόμος Στομίου - Πλατάνας επί σειρά ετών αντιμετωπιζόταν ως επαρχιακός, αρμοδιότητος της Ν.Α. Ευβοίας, αφού αποτελεί κύριο οδικό άξονα που οδηγεί στο λιμάνι της Κύμης. Αυτό προκύπτει και από έγγραφα της νομαρχίας προς την περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και από όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Κύμης. Στις 12/9/2007 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπ' αριθμ. 3563/2007 απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στην οποία δεν γίνεται ρητή αναφορά στον συγκεκριμένο δρόμο ως αρμοδιότητος της Ν.Α. Ευβοίας και τούτο διότι ο γ.γ. της περιφέρειας αντέγραψε απλώς το από 6/8-2-1956 βασιλικό διάταγμα που είχε εκδοθεί σαφέστατα πριν κατασκευαστεί η οδός Στομίου - Παραλίας Κύμης. Η «παραδρομή» αυτή απεκατεστάθη διά της υπ'αριθμ. 4407/25-5-2009, πρόσφατης και μεταγενέστερης του ατυχήματος, απόφασης του περιφερειάρχη που ενέταξε ρητώς την ένδικη οδό στην αρμοδιότητα συντήρησης της Ν.Α. Ευβοίας.

Ολα αυτά αποτελούν «οχυρό» για τη μεν νομαρχία που ισχυρίζεται ότι από 12/9/2007 μέχρι 25/5/2009 δεν είχε τυπικώς αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο δρόμο και για τον δε δήμο που ισχυρίζεται ότι ποτέ κατ' ουσίαν δεν είχε ευθύνη για τον ίδιο δρόμο, ούτε καν για το προαναφερθέν διάστημα (12/9/2007 έως 25/5/2009) κατά το οποίο επισυνέβη το ατύχημα.

Οπως μας λέει η Χριστίνα Τσαγκλή, δικηγόρος της Ελεάννας, «η οδός όπου συνέβη το ατύχημα επί σειρά ετών εμφάνιζε επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα για τα οποία δεν ελήφθησαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας». Σήμερα στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί αμμόσακοι και λειτουργούν φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας.

Σχετικά θέματα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.