Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κύμα αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011, 13:56
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Αυξήθηκαν και στη Χαλκίδα οι τιμές εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ κάτι που συμβαίνει σε όλες τις πόλεις μετά τη σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα για επιβολή νέων τιμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Συγκεκριμένα οι νέες τιμές των εισιτηρίων πανελλαδικά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Εισιτήρια Α' Ζώνης από 0,90 Ευρώ αυξάνονται στο 1,10 Ευρώ.
  • Εισιτήρια Β' Ζώνης από 1,30 Ευρώ αυξάνονται στο 1,50 Ευρώ, που ήταν η παλιά τους τιμή.
  • Εισιτήρια Γ' Ζώνης από 1,60 Ευρώ αυξάνονται στα 2 Ευρώ.
  • Τα φοιτητικά εισιτήρια ανέρχονται στα 0,80 Ευρώ από 0,70 Ευρώ που ήταν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
  • Τα εισιτήρια των πολυτέκνων από 0,65 Ευρώ αυξάνονται στα 0,75 Ευρώ.
  • Τα μαθητικά εισιτήρια πωλούνται από 0,50 Ευρώ σε 0,60

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Χαλκίδας κ. Τζάρας δήλωσε ότι οι αυξήσεις έγιναν ύστερα από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου και δεν μπορούσαν να μην την εφαρμόσουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παράπονα και αντιδράσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Τζάρας δήλωσε ότι και ο δικός τους κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του ότι η κίνηση έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά θα ήταν προτιμότερο να είχαν την κίνηση που υπήρχε στο παρελθόν. Προέβλεψε δε, ότι αναμένονται χειρότερες ειδήσεις αναφορικά και με την αξία του βαρελιού του πετρελαίου σε συνδυασμό και με τη σχέση δολαρίου και ευρώ.

Προς το παρόν η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε περικοπές δρομολογίων.

Αυξήσεις σε υπεραστικά λεωφορεία, ΟΣΕ και Προαστιακό

Να σημειωθεί ότι αυξήσεις μέχρι και 7% ζητούν και οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων, αφού όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων, οι αυξήσεις των καύσιμων και των διοδίων έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της επιβατικής κίνησης τουλάχιστον 10% στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας.

Παράλληλα, όμως, αυξάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, και τα εισιτήρια του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, στα δρομολόγια Χαλκίδα- Αθήνα η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου θα είναι 50% επί των σημερινών τιμών. Αυξήσεις έρχονται και στον Προαστιακό.

Αύξηση Φ.Π.Α στα ταξί

Η αύξηση του Φ.Π.Α. από 11% σε 13% έφερε νέες τιμές στα ταξί, που όμως, όπως δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Χαλκίδας κ. Κακαλιάς Νίκος δεν πρόκειται για αυξήσεις στο κόμιστρο.

Διευκρίνισε, ότι οι αυξήσεις στο τιμολόγιο δεν έχουν καμία σχέση με τις νέες τιμές που διαμορφώνονται στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ.

"Η μόνη αύξηση -ανέφερε χαρακτηριστικά- είναι στο ΦΠΑ και όχι στο κόμιστρο".

Συγκεκριμένα, οι νέες τιμές συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ είναι:

  • Από 3,30 ευρώ σε 3,40 η μικρότερη διαδρομή.
  • Από 4,40 ευρώ σε 4,50 από ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ
  • Από 5,20 ευρώ σε 5,30 η κλήση ραδιοταξί για τη μικρότερη διαδρομή.

Ο κ. Κακαλιάς τόνισε ότι στον κλάδο τους παρατηρείται μείωση της τάξεως του 50% γεγονός που έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί και το "πάγωμα" στην αγορά.

Όπως είπε: "το μεροκάματο μειώνεται, ενώ οι υποχρεώσεις και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται. Το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε σε 1,40 από 0,80 λεπτά που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο και ενδεχομένως να έρθουμε σε δυσχερέστερη θέση".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.