Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κοινή ερώτηση για τους επικουρικούς γιατρούς και τις κενές θέσεις στην Εύβοια

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011, 11:44
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Ερώτηση κατέθεσαν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου και ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κ. Μόσιαλος, η οποία αφορά το θεσμό των επικουρικών γιατρών και τη βελτίωσή του προς όφελος των αναγκών των περιοχών της περιφέρειας.

Από τις 24 θέσεις επικουρικών γιατρών για την Εύβοια, έμειναν κενές οι 5. Ο κ. Κεδίκογλου προβαίνει σε συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης ως προς τη λειτουργία του θεσμού, ώστε, όπως αναφέρει, και οι ιατροί που επιθυμούν να εργαστούν να βρίσκουν θέση και οι ενδιαφερόμενες περιοχές να έχουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και το υπουργείο να μην δημιουργεί παράλογες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα, σε ειδικότητες αιχμής για παράδειγμα, όπως της καρδιολογίας και παιδιατρικής, από τις 32 και 24 θέσεις αντίστοιχα να καλύπτονται μόνο οι πέντε, με ένα ποσοστό κάλυψης δηλαδή της τάξης μόλις του 15%-20%.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτ. Γ.Υφ. 3702/7-8-2006 του υπουργείου Υγείας σχετικά με το θεσμό των Επικουρικών Ιατρών: «Το Υπουργείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της στελέχωσης των κενών ιατρικού δυναμικού με το θεσμό των Επικουρικών Ιατρών.

Μέχρι τώρα ο θεσμός έχει αποδειχθεί χρήσιμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η χρονοβόρος διαδικασία προκηρύξεως, κρίσεως και διορισμού οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ.

Ο θεσμός του Επικουρικού Ιατρού έγινε κυρίως για την κάλυψη κενών στην στελέχωση της περιφέρειας και όχι για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών Νοσοκομείων της χώρας, ιδίως του Κέντρου.»

Ωστόσο, στην πράξη έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες και κακοδιοίκηση με αποτέλεσμα πολλές θέσεις στην περιφέρεια, όπου εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες και σε αυτές πρωτίστως αποσκοπεί ο θεσμός, να μένουν κενές.

Στην Εύβοια για παράδειγμα, που θεωρείται ευνοϊκή περιοχή, από τις 24 θέσεις καλύφθηκαν οι 19, ενώ πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά κάλυψης σε άλλες περιοχές της περιφέρειας, με πιο έντονο το πρόβλημα στις ειδικότητες καρδιολογίας και παιδιατρικής, που αποτελούν ειδικότητες αιχμής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρμόδιο γραφείο επικουρικών του υπουργείου, από τις 32 θέσεις καρδιολόγων καλύφθηκαν περίπου οι πέντε (ποσοστό κάλυψης 15%) και από τις 24 θέσεις παιδιάτρων καλύφθηκαν επίσης οι πέντε (ποσοστό κάλυψης 20%).

Αυτό παρατηρήθηκε επειδή το υπουργείο είχε δώσει τη δυνατότητα να δηλώσει κάθε υποψήφιος μόνο δύο προτιμήσεις. Έτσι, κάποιοι γιατροί που ενδιαφέρονταν να εργαστούν ως επικουρικοί, δεν κατάφεραν να πάρουν τις δύο πρώτες προτιμήσεις τους, ενώ μπορεί να έπαιρναν κάποια άλλη θέση αν είχαν τη δυνατότητα για 4 και 5 επιλογές.

Αυτό προφανώς όμως προϋποθέτει απλώς λίγο παραπάνω κόπο από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για τη διαχείριση της αντίστοιχης πληροφορίας.

Επιπλέον, οι κενές αυτές θέσεις θεωρούνται πλέον μη υπάρχουσες και προβλέπεται να ξαναρχίσει η διαδικασία από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε 4 μήνες για να ξαναβγεί προκήρυξη, αντί να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις με τη σύντομη και απλή διαδικασία της επαναπροκήρυξής τους!

Έτσι, το αποτέλεσμα με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του θεσμού είναι: Α. αρκετοί ιατροί που επιθυμούν να εργαστούν, λόγω των συγκεκριμένων περιορισμών στη διαδικασία (μόνο δύο επιλογές αντί 4 ή 5), να μην τοποθετούνται, Β. οι ενδιαφερόμενες περιοχές να μην έχουν τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, και Γ. το υπουργείο να δημιουργεί παράλογες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε ένα θεσμό που δημιουργήθηκε για να τις αντιμετωπίσει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Υπουργός:

  • 1. Ποια είναι τα ποσοστά κάλυψης των θέσεων των επικουρικών γιατρών στην περιφέρεια;
  • 2. Προτίθεται να επαναπροκηρύξει άμεσα τις θέσεις που έμειναν κενές ή θα τις αντιμετωπίσει ως μη υπάρχουσες και θα ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή;
  • 3. Προτίθεται το υπουργείο να τροποποιήσει τη διαδικασία προβλέποντας περισσότερες από δύο επιλογές για τους υποψήφιους, ώστε να περιορίσει το αποτέλεσμα των κενών θέσεων στην περιφέρεια";

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.