Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αντιδράσεις για τη μίσθωση ακινήτου από το νέο δήμο Χαλκίδας

Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011, 16:02
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με την απόφαση του δήμου Χαλκιδέων να προχωρήσει σε μίσθωση ακινήτου για τη μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του νέου δήμου, διαφωνεί ο δημοτικός σύμβουλος Νέας Αρτάκης, κ. Νικόλαος Γεωργαλάς. Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι οι παλιοί δήμοι έχουν υπερσύγχρονα γραφεία για να φιλοξενήσουν τις διάφορες υπηρεσίες, ενώ παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που θα είναι προς όφελος του νέου δήμου κάτι τέτοιο. Παρατίθεται η επιστολή του κ. Γεωργαλά:

"- Κύριε Δήμαρχε από δημοσιεύσεις του τύπου, έμαθα ότι προχωράτε τις διαδικασίες μίσθωσης ενός τεράστιου ακίνητου μέσα στην Χαλκίδα για να μεταφέρετε όλες τις Διοικητικές υπηρεσίες του νέου Δήμου.

- Όπως γνωρίζετε, οι Δήμοι που ενώθηκαν με των Δήμο Χαλκίδας έχουν υπερσύγχρονα διοικητήρια - γραφεία, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να τα αξιοποιήσετε προς όφελος του Νέου Δήμου αλλά και των πολιτών της περιφέρειας, για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους:

1. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα είναι πολιτική της δεκαετίας του 1950, που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την θλιβερή κατάσταση που είναι σήμερα.

2. Με την συγκέντρωση των υπηρεσιών των 4 Δήμων στην Χαλκίδα, ξεριζώνεται το δεντράκι της αποκέντρωσης, το οποίο για 12 χρόνια προσπαθούσε να μεγαλώσει στην περιφέρεια με την Διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία ονομάζεται Καποδίστριας.

3. Με την αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία θα γίνεται καθημερινά στην Χαλκίδα θα αυξηθεί και η ταλαιπωρία των πολιτών της πρωτεύουσας μας.

4. Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη εποχή, για να γίνουν τέτοιου είδους δαπάνες, με ετήσιο κόστος για το νέο Δήμο, άνω των 100.000 ευρώ.

5. Μετά από ενημέρωση που είχα από στελέχη του Δήμου, μου ανέφεραν ότι στο Δημαρχείο της Νέας Αρτάκης θα παραμείνουν 4 περίπου υπάλληλοι. Ενημερωτικά, σάς γνωρίζω, κύριε Δήμαρχε, ότι για να λειτουργήσει το Χειμώνα αυτό το τεράστιο ανοικτό εσωτερικά κτίριο, χρειάζεται για τη θέρμανση άνω των 100 λίτρων πετρελαίου ημερησίως και αντίστοιχης αξίας ηλεκτρικό ρεύμα για την ψύξη το καλοκαίρι. Το ίδιο κόστος έχουν και τα υπόλοιπα Δημαρχεία.

6. Αλλο ένα αντικίνητρο για να μην νοικιάσετε νέο κτίριο είναι οι υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές που έχουν αυτά τα Διοικητήρια, τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Σύζευξις με κρατική επιχορήγηση για 40 περίπου θέσεις εργασίας, άνω των 150.000 ευρώ μόνο για το Δημαρχείο Νέας Αρτάκης.

7. Ποιο είναι το πρόβλημα π.χ. να έρθει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου στη Νέα Αρτάκη, η Πολεοδομία στο Ληλάντιο εφ' όσον υπάρχει αυτό το σπουδαίο ηλεκτρονικό σύστημα Σύζευξις, το οποίο ενώνει ηλεκτρονικά, χωρίς κανένα κόστος, όλες τις Υπηρεσίες του νέου Δήμου με την Περιφέρεια και με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

- Κύριε Δήμαρχε, στις 1 Ιανουαρίου 2011 γίνεται επανεθεμελίωση του νέου Δήμου Χαλκιδέων με πρώτο μέλημα την εφαρμογή του νόμου 3852/2010, με την ονομασία Καλλικράτης, ο οποίος προβλέπει την ενδοκοινοτική αποκέντρωση και παράλληλα, την υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων λογιστικής διαχείρισης και οργάνωσης.

- Ο Καλλικράτης έχει σκοπό την εξοικονόμηση 1,2 δις ευρώ από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και την σωστή χρήση των υπαρχουσών πόρων και την ορθή εκμετάλλευση ολόκληρης της περιουσίας των υπό συνενώσει Δήμων.

- Η οργάνωση του νέου Δήμου δεν θέλει τον πολίτη να έρχεται σε επαφή με κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο.

- Προβλέπεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη να γίνουν μικρά e-Κ.Ε.Π σε κάθε χωριό, συνοικία, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών, στα οποία θα παρέχονται όλες οι βασικές υπηρεσίες της Δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, έρχεται η κάρτα του πολίτη με την οποία ο πολίτης παίρνει αυτόματα διάφορα πιστοποιητικά από το Δήμο, μέσω του συστήματος Σύζευξις.

- Κύριε Δήμαρχε, κατά την άποψη μου, κάνατε λάθος ξεκίνημα. Μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις αντίθετες στο σκεπτικό του σχεδίου Καλλικράτης, το οποίο έχει σαν βάση την αποκέντρωση εναντίον του συγκεντρωτισμού και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

- Πρέπει ο Δήμος να κάνει μια σοβαρή μελέτη, με στόχο την αποκέντρωση και όχι την συγκέντρωση των υπηρεσιών μέσα στην ήδη υπερφορτωμένη σε κυκλοφορία Χαλκίδα.

Πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα υπέρ σύγχρονα δημαρχεία - γραφεία της περιφέρειας. Αν αυτό γίνει, ο νέος Δήμος θα έχει πολλαπλά οφέλη από την αποκέντρωση των υπηρεσιών του. Αυτό το σοβαρό θέμα της συγκέντρωσης αντί της αποκέντρωσης θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύεται από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του νέου Δήμου".

Σχετικά θέματα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.