Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Από τα 3 στα 5 ευρώ το εισιτήριο για εξετάσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 14:01
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για την αύξηση από τα 3 στα 5 ευρώ του εισιτηρίου για τις εξετάσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από την αρχή του νέου έτους.

Οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία είναι πλέον υποχρεωμένοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις που καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Βέβαια, χρειάστηκε να δοθούν και διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας με επείγουσα εγκύκλιο προς τους διοικητές των νοσοκομείων.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1/1/2011 αμοιβή πέντε ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων.

Ποιοι δεν θα πληρώνουν
Από την καταβολή των πέντε ευρώ εξαιρούνται μόνο:

  • Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.
  • Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
  • Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.

Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:

  • Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.
  • Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.
  • Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για το πεντάευρο

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπαντούνας Γιώργος τόνισε, ότι υπάρχει η σχετική πληροφόρηση, ωστόσο, επίσημα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν έχει φθάσει η εγκύκλιος του Υπουργείου και δεν υπάρχει ενημέρωση αναφορικά με την απόφαση για αύξηση του εισιτηρίου από τα 3 στα 5 ευρώ.

Ο κ. Μπαντούνας δήλωσε ότι είναι άξιο απορίας το γεγονός, ότι ασθενείς, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και είναι αναγκασμένοι να κάνουν επαναληπτικές εξετάσεις και δύο φορές το μήνα, καλούνται να πληρώσουν πέντε ευρώ για εξετάσεις, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν, γιατί τις κάλυπτε ο ασφαλιστικός τους φορέας.

Επίσης, είναι άγνωστο, εάν θα πληρωθεί το εισιτήριο για ιατρεία, όπως το παθολογικό ή το οφθαλμολογικό κ.α, οπότε θα πρέπει να πληρώσουν οι ασθενείς επιπλέον τα πέντε ευρώ στο ποσό που καταβάλλουν για τις εξετάσεις.

Ο κ. Μπαντούνας δήλωσε χαρακτηριστικά: "ας αποφασίσουν τι εθνικό σύστημα υγείας θέλουν. Σαφέστατα θα πρέπει να καλύπτεται το αυξημένο κόστος που απαιτείται για τις 2.500 εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια επί 24ώρου βάσεως, αλλά πρέπει ο ασφαλιστικός τομέας να καλύπτει τις εξετάσεις για τις οποίες έχει ήδη πληρώσει ο ασφαλισμένος στην εισφορά του. Με ενοχλεί να πληρώνουν ...από το παράθυρο επιπλέον ποσά".

Τόνισε, ότι θα πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με αφορμή τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας και να σταματήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

"Ο κόσμος, όπως είπε, διαμαρτύρεται, αλλά δυστυχώς σε εκείνους που δεν ευθύνονται, διαμαρτύρεται σε εμάς, στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, που όμως δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις αποφάσεις".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.