Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Απάντηση Κατσούλη για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 12:28
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Σχετικά με την ανακοίνωση της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αυλώνος που αναφέρεται στο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού ο Δήμαρχος κ. Κατσούλης Δημήτρης δίνει απαντήσεις, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός, ότι "εμφανίζονται, επιχαίροντας γιατί δήθεν το έργο βρίσκεται στον αέρα".

Ο κ. Κατσούλης επισημαίνει τα εξής:

"Είναι απορίας άξιο, αυτή την ύστατη στιγμή της πορείας του Δήμου Αυλώνος, να εμφανίζονται ουσιαστικά επιχαίροντας γιατί δήθεν «είναι στον αέρα» το μεγαλύτερο έργο που δρομολογήθηκε ποτέ στην περιοχή του Δήμου μας.

Δεν αγνοούν βέβαια ότι ένα τμήμα του οικοπέδου επί του οποίου θα κατασκευαστεί ο ΒΙΟΚΑ ενώ είχε ανατεθεί η σχετική μελέτη από το 2001, επί Δημαρχίας κ. Τσαπατσάρη, δεν είχε αποκτηθεί από τον Δήμο αλλά αποκτήθηκε το 2006 επί Δημαρχίας του κ. Κατσούλη.

Το 2006 επιδιώχθηκε η αγορά επιπλέον οικοπέδου, ιδιοκτησίας κ. Μακρυνικόλα αλλά ο ιδιοκτήτης παρότι του προσέφερε περισσότερα ο Δήμος «περιέργως» το πούλησε στον αναφερόμενο στην ανακοίνωσή τους ιδιώτη.

Δεν είναι αλήθεια ότι ο ΒΙΟΚΑ είναι σε ξένο οικόπεδο διότι ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης του χώρου κατασκευής του έργου - πλην του μικρού αυτού τμήματος- εφόσον ένα τμήμα ανήκε στην Κοινότητας Αυλωναρίου και το υπόλοιπο δωρήθηκε το 2006 από την κ. Μαρία Αναστασίου Ποθητάκη.

Η πρόβλεψη για διαμόρφωση νέου δρόμου προκειμένου να αποφύγουμε την απόκτηση του ενλόγω οικοπέδου ήταν μία λύση ανάγκης αλλά πράγματι κοστίζει περισσότερο από την απόκτηση του επιπλέον οικοπέδου που είναι χρήσιμο για τον Δήμο.

Αγνοούν ίσως ότι μόνο ένα μικρό μέρος του έργου εκτείνεται στην εν λόγω ιδιοκτησία, το δε θέμα προέκυψε κατά την εκπόνηση της οριστικής μελέτης από τον Ανάδοχο του έργου δεδομένου ότι ο έργο κατασκευάζεται με το σύστημα Μελέτη- Κατασκευή.

Για την απόκτηση του εν λόγω οικοπέδου, με ανταλλαγή ή αγορά, έχουμε συζητήσει με τον ιδιοκτήτη ο οποίος το αποδέχεται αλλά λόγω της χρονικής συγκυρίας (απαγόρευση αποφάσεων λόγω εκλογών) δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε. Εάν δεν υπήρχε η απαγόρευση λήψης αποφάσεων το θέμα θα είχε λυθεί από τον Οκτώβριο και το έργο θα είχε ξεκινήσει.

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές αλλά δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο σχεδιασμός μας για την χρηματοδότηση του ΒΙΟΚΑ από τους πόρους του ΘΗΣΕΑ μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξη των Κεντρικών Συλλεκτήρων Αγωγών στο ΕΣΠΑ γιατί ο Δήμος Αυλώνος δεν έχει οικισμούς τρίτης κατηγορίας (με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων) που έχουν προτεραιότητα ένταξης αντίστοιχα έργα.

Η αίτηση της ΔΕΥΑ για σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η προώθηση του θέματος από τον νέο Δήμο Κύμης Αλιβερίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την λήψη του Δανείου. Το έργο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με τους πόρους του ΘΗΣΕΑ.

Τα όποια προβλήματα δεν μπορούν να ματαιώσουν το έργο παρά μόνο εάν υπάρχει η πολιτική βούληση γιαυτό. Εμείς ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια, -χωρίς όπως αποδεικνύεται την συμπαράσταση της αντιπολίτευσης- η οποία πέρασε από πολλούς σκοπέλους όλη την οκταετία για να φθάσουμε στην δημοπράτηση και την συμβασιοποίηση του έργου. Εάν δεν το είχαμε τολμήσει το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην περιοχή του Δήμου μας θα ήταν ακόμη άπιαστο όνειρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που εμποδίζουν την άμεση έναρξη των εργασιών θα ξεπεραστούν σύντομα και η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν άμεσα είναι κρίμα να θεωρούνται άλλοθι για την ματαίωση του έργου.

Τέλος, ως προς τον σχεδιασμό χρηματοδότησης του έργου εμείς είχαμε έναν προσανατολισμό ο οποίος θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση λανθασμένος. Ας προσπαθήσει λοιπόν η νέα δημοτική αρχή να αλλάξει τον προσανατολισμό και να εντάξει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης του ΒΙΟΚΑ, όπως και τους Κεντρικούς Συλλεκτήρες Αγωγούς στο ΕΣΠΑ, εμείς θα επικροτήσουμε την επιτυχία της. Σε κάθε περίπτωση θα σταθούμε στο πλευρό του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έχουμε δρομολογήσει για τον ΒΙΟΚΑ του Δήμου Αυλώνος και την προώθηση όλων των έργων αποχέτευσης στην δημοτική ενότητα Αυλώνος."

Σχετικό θέμα:


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.