Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ικανοποιημένος ο Συμεών Κεδίκογλου από τις απαντήσεις για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:43
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Συμεών Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αξιοποίηση του προσωπικού της Αγροφυλακής στο Πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών προστασίας του πολίτη.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Συμεών Κεδίκογλου ανέφερε τα εξής:

"Η Αγροφυλακή, υπήρξε πεδίο μικροπολιτικών συμφερόντων και ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτό συνεχίστηκε μέχρι και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009.

Είχαμε μιλήσει και εμείς -το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- τότε προεκλογικά για το γεγονός ότι παίρναμε υπαλλήλους εκεί που δεν χρειαζόμαστε. Είχαμε πει χαρακτηριστικά ότι αντί να παίρνουμε νοσηλευτές, είχαμε πάρει αγροφύλακες. Και θα έλεγα ότι αυτό ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόταν η προηγούμενη κυβέρνηση το κράτος: ως ένα κράτος-λάφυρο όπου βόλευε τους ημετέρους.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου την κατάργηση της Αγροφυλακής, η οποία με τον τρόπο που λειτουργούσε, ήταν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου και αποτελέσματος. Δεν έχουμε κάτι με τους εργαζόμενους, αλλά ήταν κι αυτοί άνθρωποι που ήταν χωρίς εξοπλισμό, χωρίς αρμοδιότητες. Ήταν άνθρωποι-φαντάσματα ουσιαστικά, που πήγαιναν απλά και έπαιρναν τη μισθοδοσία τους.

Στις 4 Μαρτίου του 2010, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος, είχε ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η μετακίνηση του προσωπικού της Αγροφυλακής στις Δασικές Υπηρεσίες. Μέχρι τη στιγμή που είχα κάνει την ερώτηση, αυτό δεν είχε πραγματοποιηθεί. Είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης δημοσιονομικής δυσπραγίας, όπου το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει ανεκμετάλλευτο προσωπικό, το οποίο αμείβει για να μην τους αξιοποιεί, τουλάχιστον σε τομείς που πάσχουν από έλλειψη προσωπικού.

Για παράδειγμα σας λέω ότι στην Εύβοια αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε στα δάση μας είτε για το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης του νομού και της έλλειψης προσωπικού, αφού ενδεικτικά αναφέρω ότι ο πανελλαδικός μέσος όρος στη σχέση αστυνομικών-πολιτών είναι 4,5 αστυνομικοί ανά χίλιους κατοίκους και στην Εύβοια είναι 1,7.

Εν πάση περιπτώσει μετά απ' αυτά θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό αν παραμένει στις προθέσεις του Υπουργείου η μετακίνηση του προσωπικού αυτού σε υπηρεσίες που χρήζουν ενίσχυσης προσωπικού και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και επίσης πόσοι είναι οι απασχολούμενοι με σύμβαση στην Ελληνική Αγροφυλακή αλλά και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Αγροφυλακής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στα αγρονομικά τμήματα του νομού Ευβοίας".

Απαντώντας ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Εμμανουήλ Όθωνας τόνισε ότι "προβλέπεται η μετάταξη του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής στο σύνολό του με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά οριζόμενα ως δικαιώματα του μόνιμου προσωπικού του δημόσιου τομέα στις δασικές υπηρεσίες του τόπου που σήμερα υπηρετούν -δηλαδή στις αντίστοιχες δασικές υπηρεσίες- όπου συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα και τον αριθμό των σήμερα στον αντίστοιχο νομό υπηρετούντων στελεχών της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Με τον τρόπο αυτό συγκροτείται και εντός των υπηρεσιών των Δασαρχείων ένας ενιαίος μηχανισμός προστασίας και ελέγχου των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού και αγροτικού περιβάλλοντος, δηλαδή εκτός από το προσωπικό μεταφέρεται και η αντίστοιχη αρμοδιότητα στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες.

Πιστεύουμε ότι μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ένας καλύτερος συντονισμός και ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στα πλαίσια μίας ενιαίας υπηρεσίας που ούτως ή άλλως έχει την ευθύνη άσκησης συναφών αρμοδιοτήτων για ζητήματα που αφορούν το φυσικό αγροτικό περιβάλλον και βεβαίως τα δάση. Παράλληλα νομίζω ότι επιτυγχάνεται και ένα δημοσιονομικό όφελος που καθόλου αμελητέο δεν είναι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Αυτό όμως που κυρίως μας ενδιαφέρει -και αυτός ήταν ο στόχος- είναι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που με τη γνωστή διαδικασία -δεν είναι τώρα η ώρα να επανέλθουμε- είχαν γίνει αντικείμενο μιας πολύ συγκεκριμένης και πολύ εμφανούς πολιτικής εκμετάλλευσης μέσα από την όλη διαδικασία επανασύστασης της Αγροφυλακής.

Σ' ό,τι αφορά δύο νούμερα στην Διεύθυνση Αγροφυλακής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπηρετούν συνολικά 152 αγρονομικοί υπάλληλοι από τους οποίους 33 υπηρετούν στο Αγρονομικό Τμήμα Χαλκίδας του νομού Εύβοιας.

Αυτά είναι τα στοιχεία. Νομίζω ότι μ' αυτά έχουμε απαντήσει και στην ουσία αλλά και στο συγκεκριμένο περιεχόμενο των ερωτημάτων".

Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του από την απάντηση που έλαβε, επισημαίνοντας ότι "αποδεικνύεται πως αυτή η Κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της τις κάνει πράξη".

Στη συνέχεια κατά τη δευτερολογία του έθεσε και το πρόβλημα της αστυνόμευσης στην Εύβοιας, όπου παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προτάσεις για αναβάθμιση του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας σε υποδιεύθυνση, ώστε να υπάρξει αύξηση των οργανικών θέσεων, στην ίδρυση του Τμήματος Ναρκωτικών με αρμοδιότητα σ' όλο το νομό και τέλος την υλοποίηση της διαταγής για λειτουργία Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στους επικουρικούς πυροσβέστες ήταν ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε υπόψιν του υφυπουργού.

18 νέοι αστυνομικοί στη Διεύθυνση Εύβοιας

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην Εύβοια ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι "παρά την ομολογούμενη υστέρηση των υπηρετούντων σήμερα αστυνομικών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπήρξε μία πρώτη προσπάθεια -στα πλαίσια των τοποθετήσεων των νεοεξερχομένων αστυνομικών και μέσω των τακτικών μεταθέσεων και μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων που υλοποιούνται αυτές τις μέρες- συνολικά δεκαοκτώ νέοι αστυνομικοί να τοποθετηθούν το τελευταίο διάστημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας ούτως ώστε να υπάρξει μία πρώτη δυνατότητα ενίσχυσης.

Η οριστική λύση βέβαια βρίσκεται μέσα από μία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με την εξοικονόμηση προσωπικού, μέσα από τη λειτουργία νέων σχημάτων που θα μπορούν να παράσχουν πραγματικές υπηρεσίες ασφάλειας στους πολίτες.

Εδώ και κάποιους μήνες έχουμε ήδη ζητήσει απ' όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις προτάσεις σ' αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μία επεξεργασία σε επίπεδο φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας."

Συνάντηση με την Ομοσπονδία εποχικών δασοπυροσβεστών

Σε σχέση με τα ζητήματα που αναφέρονται στους εποχικούς δασοπυροσβέστες, ο υφυπουργός τόνισε ότι η δημόσια διαβούλευση, για τη σχετική διάταξη ολοκληρώνεται και πρόσθεσε:

"Έχουμε ήδη προγραμματίσει προς το τέλος της εβδομάδας να δούμε την ομοσπονδία τους για να κάνουμε μια τελική συζήτηση.

Νομίζω ειδικά για τους απόφοιτους του δημοτικού, οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνη που, όταν τέλειωσαν το δημοτικό, η υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν η δημοτική -αναφέρομαι δηλαδή, στους αποφοιτήσαντες μέχρι το 1982- θα βρεθεί μια λύση να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Για όλα τα υπόλοιπα προφανώς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο γιατί έχουμε επίγνωση για το μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία συγκεκριμένων ανθρώπων που ασχολούνται εποχικά έστω όλο αυτό το διάστημα.

Αυτοί ίσως είναι και οι πιο δύσκολοι να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που μια νέα ρύθμιση δεν τους χωράει, να το πω έτσι. Γι' αυτό θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στα πλαίσια των επιτρεπομένων από τις κείμενες διατάξεις και το νομοθετικό πλαίσιο, να φανούμε, εν πάση περιπτώσει, πιο αποτελεσματικοί σ' αυτή τη ρύθμιση.

Επιτέλους, με μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη και ανάλογη, όπως αυτή που σας είπα για το προσωπικό της ελληνικής αγροφυλακής, θα έλθει πολύ σύντομα για δεύτερη και τελική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει νόμος του κράτους".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.