Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Θολό το τοπίο στους νέους καλλικρατικούς δήμους. Στην Περιφέρεια η λειτουργία των ΧΥΤΑ... σε αβεβαιότητα οι συμβασιούχοι

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010, 15:16
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Πολλές αλλαγές φέρνει ο νόμος του "Καλλικράτη" και μαζί πολλές ασάφειες και προβλήματα που θα φανούν από την 1/1/2011, οπότε και θα κληθούν οι συνενούμενοι δήμοι και επιχειρήσεις να λειτουργήσουν.

Μιλώντας με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Ρουσόπουλο Κωνσταντίνο για το τι μέλλει γενέσθαι με δεδομένη και την ανησυχία που έχουν εκφράσει οι εργαζόμενοι κυρίως οι συμβασιούχοι, αλλά και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της ΔΕΥΑΧ στις ΔΕΥΑ των συνενούμενων δήμων, επισημάνθηκε ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες.

Το προσωπικό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί και ήδη ζήτησαν μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου να αποτυπώσουν την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και να αποστείλουν μία αναλυτική κατάσταση με το προσωπικό που απασχολούν, για να μπορέσουν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στους καλλικρατικούς δήμους.

Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι πλέον ο νόμος δεν επιτρέπει την εργασία υπό το καθεστώς σύμβασης.

Αυτή τη στιγμή 63 περίπου εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, αν μετά τις 15 Δεκεμβρίου που λήγουν οι συμβάσεις τους, θα παραμείνουν ή όχι στην εργασία.

Τα θέματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά. Η Κεντρική Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης τα έχει θέσει υπόψιν του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να δοθεί παράταση και στο θέμα της εγκατάστασης Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας ουσιαστικά να δοθεί μία περίοδος χάριτος, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, προκειμένου να προετοιμαστούν και να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή.

"Θα έχουμε δυσλειτουργίες" είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε το γεγονός υπάρχουν επιπλέον προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο αφορά στο πολύ ευαίσθητο θέμα της λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε οποιαδήποτε μορφή βρίσκονται σήμερα, είτε λειτουργούν ως ΧΥΤΑ, είτε ως ΧΑΔΑ.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ότι αυτό που γνωρίζουν είναι, ότι από το νέο έτος, βάσει του καλλικρατικού νόμου, όλοι αυτοί οι χώροι θα περιέλθουν στις αρμοδιότητες των αντίστοιχων περιφερειών.

Πρόσθεσε, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προφορικά τους έχει απαντήσει ότι δεν θα αλλάξει κάτι, θα παραμείνει το ίδιο καθεστώς λειτουργίας του ΧΥΤΑ για ένα μεταβατικό στάδιο.

Εγείρονται ωστόσο, ερωτήματα, όπως το αν θα προταθεί από τον ΕΣΔΑΔΚΕ που είναι ο φορέας του έργου προς τη ΔΕΥΑΧ η σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης και αν αυτό θα γίνει αποδεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, κάτι, που όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να προδικάσει, για το κατά πόσο θα είναι σε ισχύ από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια.

Επίσης, τόνισε, ότι υπάρχει και ένα ακόμα αρνητικό θέμα το ότι αυτή τη στιγμή με βάση την προγραμματική του 2009 δεν έχει αποπληρωθεί στη ΔΕΥΑΧ το ποσό του 1.600.000 ευρώ το οποίο διεκδικείται νομικά ως διαφυγόν έσοδο.

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο ή να απαντήσει στο ερώτημα, κατά πόσο μπορεί να γίνει νέα σύμβαση.

Ο ΕΣΔΑΔΚΕ, που έχει την ευθύνη του έργου ήρθε σε επαφή με την Περιφέρεια σε μία προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το τοπίο.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.