Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Καταγγέλλουν περιστατικά θανατώσεων της φώκιας monachus - monachus στην Εύβοια

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010, 13:14
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Λιμενικός Σταθμός Ωρεών σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται και αφορούν στην προστασία της μεσογειακής φώκιας monachus - monachus μετά και τις καταγγελίες και μηνύσεις που έγιναν από την Οργάνωση Mom σχετικά με περιστατικά θανατώσεων μεσογειακής φώκιας σε περιοχές της Εύβοιας, όπως στην παραλία Καστριού και την παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Μας ενημέρωσε η Mom ότι έγινε αποδέκτης ανώνυμης καταγγελίας για περιστατικά θανατώσεων ζώων μεσογειακής φώκιας monachus monachus από κάτοικο - αλιέα της Παραλίας Καστριού Βορείου Ευβοίας, καθώς και για τη χρήση δολωμάτων με βελόνες, με σκοπό να βλάψουν τα ίδια άτομα. Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική αποτελεί παράνομη πράξη αφού η διεθνής, η ευρωπαϊκή - κοινοτική και η εθνική μας νομοθεσία απαγορεύουν αυστηρά όχι μόνο τη θανάτωση, αλλά ακόμα και την ενόχληση αυτών των ζώων.

Επίσης η Mom μας γνωστοποιεί ότι υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων στην Εισαγγελία Χαλκίδας για ηθελημένη θανάτωση νεαρής Μεσογειακής φώκιας με τη χρήση πυροβόλου όπλου, που έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου 2010 στην Παραλία Κρύα Βρύση Μαντουδίου Ευβοίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Μεσογειακή φώκια monachus monachus είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα στον πλανήτη και η χώρα μας φιλοξενεί την πλειοψηφία του Παγκόσμιου πληθυσμού. η ηθελημένη θανάτωση είναι μία από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωση της και εκτός των άλλων τέτοιου είδους περιστατικά εκθέτουν την περιοχή συμβάντος και τη χώρα μας διεθνώς.

Εφιστούμε την προσοχή σας και αξιούμε πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της Μεσογειακής φώκιας καθώς και όλων των προστατευόμενων θαλασσίων ειδών (κητώδη, θαλάσσιες χελώνες). Ομοίως σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένου θαλάσσιου ζώου, να ενημερώνετε άμεσα την οικεία Λιμενική Αρχή. Όπου διαπιστωθεί αμέλεια ή εσκεμμένη ενέργεια σε βάρος οποιουδήποτε από τα αναφερόμενα ανωτέρω κατά του / των υπευθύνων από Υπηρεσία μας θα κινείται άμεσα διαδικασία επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων."


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.