Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ένας στους 6 "οδηγούς της παρέας" στη Χαλκίδα ήπιαν παραπάνω

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010, 17:00
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για 4η χρονιά την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρος, Ιταλία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Φιλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία), το Σάββατο βράδυ, 16 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τους «Responsible Young Drivers» (RYD) του Βελγίου, παρουσιάζοντας στους νέους ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 23 μεγάλα νυχτερινά κέντρα σε 14 πόλεις της Ελλάδας. Στη Χαλκίδα έγινε στο κέντρο "Κάστρο".

Το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει... ο οδηγός της παρέας». Η κύρια αιτία για την ενέργεια αυτή είναι το ότι η κατανάλωση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2009, από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων (1.314), το 20,17% προκλήθηκε από μέθη (265 συμβάντα).

Περίπου 150 εθελοντές και στα 23 νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε Ρόδο, Πάτρα, Τήνο και Δράμα, 1 στους 3 νέους που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας τους βρέθηκαν πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο, ακολουθεί η Ξάνθη με αναλογία 1 στους 4, στη συνέχεια η Χίος, η Λάρισα και η Φλώρινα με αναλογία 1 στους 5, μετά η Αττική, η Χαλκίδα και ο Βόλος με αναλογία 1 στους 6, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με αναλογία 1 στους 7 και τέλος οι Σέρρες (που παρουσίασαν και τα καλύτερα αποτελέσματα) με αναλογία από 1 στους 12 νέους για το έτος 2010. Αξιοπρόσεκτο στοιχείο προκύπτει για την περιοχή των Χανίων με αναλογία 1 στους 2 νέους που βρέθηκαν πάνω από το όριο. Οι νέοι της Χαλκίδας πάντως παρουσίασαν βελτίωση από τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν αναλογία 1 στους 4 το 2009 και το 2008, ενώ τώρα το 2010 ήταν 1 στους 6.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.