Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

"Παράνομα ο Νομάρχης υπέγραψε την απόφαση απαγόρευσης της παράκτιας αλιείας" δηλώνει η Σοφία Μούτσου

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010, 11:59
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Με απόφαση του Νομάρχη Εύβοιας, η οποία εκδόθηκε μετά από σύμφωνη γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το Μάιο του 2010, απαγορεύτηκε η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία στους κλειστούς όρμους του Αλμυροποτάμου, στον Νότιο Ευβοϊκό και των Γιάλτρων, στο Βόρειο Ευβοϊκό.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η αλιευτική νομοθεσία για την προστασία των μειούμενων ιχθυοαποθεμάτων στις παράκτιες περιοχές.

Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αλιέων, οι οποίοι δέχονται μεγάλο πλήγμα βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται.

Η δήμαρχος Στυρέων κα Μούτσου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Χειμάρα, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τον Νομάρχη κ. Μπουραντά, ωστόσο, όπως αναφέρει μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση για "την παράνομη και παράτυπη απόφαση" και ζητά "να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική αποσιώπησης των ευθυνών τους".

Η κα Μούτσου αναφέρει τα εξής: "Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση ούτε του Δήμου, ούτε των ενδιαφερομένων και φυσικά χωρίς κανένας αρμόδιος επιστήμονας να εξηγήσει τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης.

Μετά από έντονη διαμαρτυρία των δημοτών μας, έστειλα επιστολή στον κ. Νομάρχη ζητώντας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, πλην όμως μέχρι σήμερα ούτε καν απάντηση δεν έλαβα.

Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι αλιείς των Γιάλτρων κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της εν λόγω απόφασης του Νομάρχη στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 28 Ιουλίου.

Η απόφαση προσβάλλεται ως παράνομη αφού ο Νομάρχης είναι αναρμόδιος προς έκδοση τέτοιας απόφασης καθόσον δεν έχει αρμοδιότητα επί θαλασσίου χώρου αλλά μόνο επί ρεμάτων, ποταμών και λιμνών και δεν μπορεί να εντέλλεται προς το Λιμενικό Σώμα την εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων.

Ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Αγδινιώτης προς τον οποίο έγινε αίτημα ανάκλησης της απόφασης υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει αλλά δεν προχωρεί στην ανάκληση και δεν δίνει καμιά εξήγηση για τις ενέργειές του.

Στην επιστολή μου ως Δημάρχου Στυρέων απαξίωσαν να απαντήσουν. Στο αίτημα των αλιέων σιωπούν.

Η διοίκηση οφείλει να απαντά εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων και δεν μπορεί να κωφεύει!

Ζητώ να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός όλων μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας. Το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά εκατοντάδες ερασιτέχνες αλιείς.

Οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση της απόφασης που ελήφθη παρανόμως, παρατύπως και αναιτιολογήτως και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική αποσιώπησης των ευθυνών τους."


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.