Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Συζήτηση για τον Ασωπό στη Βουλή

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010, 15:58
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -


Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα συζητηθεί στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ευβοίας του ΛΑΟΣ, κας Ουρανίας Παπανδρέου προς την ΥΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπιλη για τη μόλυνση στον Ασωπό ποταμό.

"Ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως στα Οινόφυτα η θνησιμότητα από καρκίνο είναι κατά 14% αυξημένη σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο τον Νομό Βοιωτίας, εντοπίζοντας ως πιθανή αιτία το μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό. Ιδιαίτερα για την αύξηση που εντοπίστηκε στον καρκίνο του ήπατος και των νεφρών, τα στοιχεία είναι στατιστικά σημαντικά. Η πρόκλησή τους θα μπορούσε να αποδοθεί σε συνέργια παραγόντων ή σε έναν πολύ ισχυρό παράγοντα, όπως είναι η μακροχρόνια έκθεση στο εξασθενές χρώμιο" επισημαίνει η βουλευτής στην ερώτησή της και ρωτά την υπουργό:

"1. Ποια μέτρα έχετε πάρει για τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής από αυτή την επικίνδυνη ουσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και πως συνεργαστήκατε με τη Νομαρχία Βοιωτίας στην καταπολέμηση του φαινομένου;

2. Προτίθεστε σαν Υπουργείο να ζητήσετε την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, καθόσον σύμφωνα με τους ειδικούς το πλέον πιθανό σενάριο για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή είναι η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων;".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.