Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Γιώργος Φραντζής: "Δεν θεωρούμε τους πολίτες 'πρόβατα' που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει"

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 12:04
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Η γνώση των προβλημάτων και η διάθεση να αγωνιστεί κανείς κόντρα στις όποιες δυνάμεις και συμφέροντα είναι σύμφωνα με τον κ. Φραντζή Γιώργο, υποψήφιο δήμαρχο Χαλκίδας με το συνδυασμό "Πολιτεία Ευρίπου", τα χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει εκείνος, που θέτει εαυτόν στην κρίση των δημοτών.

Επανειλημμένα έχει εκφράσει την άποψη, ότι τα χρίσματα που δίνουν τα κόμματα προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών. "Αλλωστε, όπως λέει, δεν θεωρούμε τους πολίτες "πρόβατα" που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει".

Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες δημοτικές αρχές ο κ. Φραντζής υποστηρίζει, ότι "δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στην οξύτητα των προβλημάτων. Όχι μόνο γιατί δεν διέγνωσαν σωστά τις αιτίες των προβλημάτων αλλά και γιατί δεν συγκρούστηκαν με συμφέροντα και κατεστημένα και τρωκτικά που λυμαίνονται τον τόπο μας.".

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ιεραρχεί τις προτεραιότητές τους και καταθέτει τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Δηλώνει, επίσης, πως η κίνησή τους "είναι μια αυθεντική κίνηση πολιτών που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη".

Φιλοδοξία τους, σύμφωνα με τα όσα λέει, είναι: "να έχουμε συνέχεια και συνέπεια στις διακηρύξεις μας και μετά τις εκλογές, γιατί τα προβλήματα θα είναι εκεί και μετά τις 7 Νοέμβρη και η κοινωνία των πολιτών, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε παρόντες".

Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υποψηφίου προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών, πέρα από αυτά τα βασικά που τεκμηριώνουν την συναίσθηση της ανάληψης της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, που είναι ασφαλώς η γνώση των προβλημάτων και η διάθεση να αγωνιστεί κόντρα στις όποιες δυνάμεις και συμφέροντα που αντιστρατεύονται στις λύσεις τους, κυρίως θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η επίγνωση των προκλήσεων της πραγματικότητας και των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας.

Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;

Θεωρούμε ότι τα «χρίσματα» των κομμάτων προσβάλλουν την νοημοσύνη και την κοινή λογική των πολιτών σήμερα.

Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;

Εφόσον ότι η ερώτησή σας αναφέρεται στην υπόθεση δεύτερου γύρου όπου η συνδυασμός μας δεν συμμετέχει, τότε σας λέμε ευθαρσώς ότι δεν θεωρούμε τους πολίτες "πρόβατα" που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει.

Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;

Τουλάχιστον εμείς θεωρούμε την ανεξαρτησία μας σε σχέση με κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα και στις κομματικές εξαρτήσεις.

Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο;

Εκτιμούμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στην οξύτητα των προβλημάτων. Όχι μόνο γιατί δεν διέγνωσαν σωστά τις αιτίες των προβλημάτων αλλά και γιατί δεν συγκρούστηκαν με συμφέροντα και κατεστημένα και τρωκτικά που λυμαίνονται τον τόπο μας.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;

Τα τρία προβλήματα που εκτιμούμε ότι θα έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμώνται άλλα προβλήματα που συνδέονται με την συγκυρία όπως είναι η αλληλεγγύη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή άλλα που συνδέονται με το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους κ.λ.π., είναι α) η ποιότητα του νερού, β) η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών και άλλων απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και γ) η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων σε όλες τις πόλεις του νέου Δήμου.

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον, είναι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της γης της Κεντρικής Εύβοιας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση στην πηγή με κομποστοποίηση και τέλος η διακοπή της ρύπανσης του Ευβοϊκού κόλπου από τη τοξική σκουριά της ΛΑΡΚΟ.

Ποιες οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας;

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες. Εξασφαλίζοντας καθαρό και υγιεινό νερό για όλους, οργανώνοντας ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων και την ανακύκλωση, ενισχύοντας αποφασιστικά την μετακίνηση στην πόλη με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενισχύοντας τις υποδομές για την πεζή μετακίνηση και με το ποδήλατο, δίνοντας δηλαδή ισχυρά κίνητρα στην αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου. Τέλος με μικρές αλλά αποφασιστικές παρεμβάσεις διασφάλιση και απόδοση στους πολίτες των ελεύθερων χώρων και ενισχύοντας τους χώρους πρασίνου.

Πως μπορεί να παρέμβει η Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;

Τα προβλήματα (και δεν αναφερόμαστε σε ποινικά αδικήματα προφανώς), όποια και αν είναι αυτά, δεν αντιμετωπίζονται με ενίσχυση της αστυνόμευσης, αλλά με μέτρα πρόληψης, χωρίς ασφαλώς να υποτιμάμε και τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων όποτε χρειάζεται π.χ. η παράνομη στάθμευση, αλλά με ολοκληρωμένα μέτρα ενημέρωσης και με πολιτικές που θα ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και θα αποτρέπουν τις οποιεσδήποτε παράνομες συμπεριφορές.

Κυκλοφοριακό και αστική συγκοινωνία, δύο μεγάλα προβλήματα, που αναζητούν λύση. Ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους.

Οργάνωση της αστικής συγκοινωνίας με νέα μικρά και ευέλικτα λεωφορεία και τακτικότατη σύνδεση όλων των διαμερισμάτων των νέου δήμου. Ενίσχυση των υποδομών για την χρήση του ποδήλατου αλλά και της πεζοδρόμησης. Πεζοδρόμηση όλων των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Δηλαδή μια μεγάλη και γενναία δέσμη μέτρων, ώστε να δώσουμε σοβαρά αντικίνητρα χρήσης του αυτοκινήτου εντός των πόλεων του νέου Δήμου.

Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, το διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Η αξιοποίηση του διαδικτύου δυστυχώς είναι στο σημείο μηδέν όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. αυτό συνδέεται ασφαλώς με τις υποδομές, με την επιμόρφωση των υπαλλήλων του δήμου αλλά και την αντιμετώπιση της θεσμικής γραφειοκρατίας που είναι ακόμη ισχυρή σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του πολίτη με τον Δήμο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;

Όχι ασφαλώς και θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και μια μεγάλη κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου δήμου για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που μας θέτει το νέο πλαίσιο. Και κυρίως να διασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα δημοτικά πράγματα, γιατί κανένα εγχείρημα με παραγκωνισμένο τον πολίτη δεν επέτυχε.

Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;

Το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο όσον αφορά τον αριθμό. Περισσότερο θα χρειαστεί να εξειδικεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε αν χρειαστεί το δυναμικό αυτό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η γνώμη μας είναι ότι ο νέος Δήμος θα πρέπει να θεσμοθετήσει και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών και των δημοτικών υπαλλήλων από τους πολίτες, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;

Από τις δηλώσεις του νυν δημάρχου συμπεραίνουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου αλλά και το έλλειμμα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;

Εκτιμούμε ότι ο Δήμος πρέπει να διασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων προς τους πολίτες και όχι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους προς τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι αναλογικοί και αντίστοιχοι με τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες.

Με ποιο τρόπο θα συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;

Ο Δήμος δεν έχει πολλά εργαλεία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα και κανένας νομίζω δεν μπορεί να υποσχεθεί στους νέους ανθρώπους προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας γιατί θα αποτελεί μια άμεση κοροϊδία. Μπορεί όμως να κάνει πολλά όσον αφορά την αλληλεγγύη του προς τους οικονομικά ασθενέστερους με ειδικά δημοτικά τιμολόγια για τις δημοτικές υπηρεσίες, να ενισχύσει προγράμματα όπως βοήθεια στο σπίτι και να εφαρμόσει μια σειρά άλλες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας των νέων, που αποτελεί ουσιαστικά το υπ' αριθμό ένα θέμα κοινωνικού αποκλεισμού ολόκληρων γενιών από το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;

Το θέμα είναι πως εννοείτε τη λέξη "ανάπτυξη". Για κάποιους σημαίνει να γίνει μια χημική βιομηχανία σε μια παραλιακή ζώνη του Δήμου. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση. Εμείς συνδέουμε την ανάπτυξη ασφαλώς και με την παραγωγή τοπικού εισοδήματος και με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη. Για παράδειγμα τι να την κάνεις μια μονάδα όταν μπορεί να δώσει κάποιες θέσεις εργασίες αλλά ταυτόχρονα υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και της ζωής μας; Εάν λοιπόν οι όποιες προτάσεις προάγουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον και ταυτόχρονα προσθέτουν εισόδημα δεν θα είχαμε αντίρρηση να τις συζητήσουμε. Ως νέος δήμος που καλύπτουμε μια ευρύτατη περιοχή μπορούμε να δούμε πολλές προτάσεις πλουραλιστικής και ήπιας "ανάπτυξης" που αφορούν τον αγροτικό τομέα και την βιολογική καλλιέργεια, τον ήπιο και ποιοτικό τουρισμό με την αξιοποίηση των σπάνιων αρχαίων μνημείων μας (Αυλίδα, Ανθηδώνα κ.ά.), αλλά και την μικρή και καινοτόμα οικοτεχνία και βιοτεχνία, ενθαρρύνοντας τους νέους ανθρώπους που σήμερα δυστυχώς ζουν τον απόλυτο κοινωνικό αποκλεισμό.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Χαλκιδέων τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;

Ο νέος Δήμος που προκύπτει είναι ένας σχετικά μεγάλος δήμος σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Αποτελεί όμως και μια ενιαία οικονομική και γεωγραφική ενότητα, θα μπορούσαμε να πούμε και πολεοδομική, με την Χαλκίδα να αποτελεί το βασικό οργανωτικό κέντρο της. Με ανισότητες και διαφορές. Με διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής οργάνωσης. Με διαφορετικές μορφές οικονομίας και επιχειρήσεων. Όμως αυτή η πολυμορφία μπορεί να αναδειχθεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου Δήμου. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες που βασίζονται σε "μονοκαλλιέργειες" υστερούν σε σχέση με τις κοινωνίες που διαθέτουν πλουραλιστικές μορφές κοινωνικής και οικονομικής συγκρότησης, γιατί έτσι διασφαλίζουν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Χαλκιδέων, για να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.

Ο τουρισμός στην περιοχή του νέου Δήμου είναι κυρίως εσωτερικός με μικρές μονάδες φιλοξενίας, σε σημαντικό βαθμό ανοργάνωτες. Χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύουν και θα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους που συντηρούν αυτές τις πολλές και μικρές μονάδες φιλοξενίας με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής (αγροτουρισμός, ορεινός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός κ.ά.)

Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;

Χρειάζεται κατ' αρχήν να αποκτήσουμε όλοι μια νέα αντίληψη και νοοτροπία ως δημότες του νέου Δήμου Χαλκιδέων. Αυτό δεν θα γίνει μονομιάς αλλά μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία σύγκλησης και συνεργασίας μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να αποδείξει έμπρακτα η νέα δημοτική αρχή μέσα από την άσκηση των νέων πολιτικών της, ότι δεν υπάρχει προνομιακή πόλη, ούτε προνομιακοί πολίτες. Αρα λοιπόν στην πράξη θα αποδείξουμε όλοι για την συλλογική μας συνείδηση και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή στα κοινά των πολιτών και των κοινωνικών φορέων του Δήμου.

Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Ζούμε σε μια περίοδο της απόλυτης πολιτικής αλλά και κομματικής απαξίωσης. Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Έχουν σοβαρές ευθύνες τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας για την απαξίωση αυτή. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση δεν θα έπρεπε να έχουν αυτή την απαράδεκτη τακτική με τα χρίσματα προς τους υποψήφιους δημάρχους. Αυτή η τακτική πέρα ότι προσβάλλει και απαξιώνει τους πολίτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας προβληματικής λειτουργίας μέσα στις δημοτικές διαδικασίες, όπου καλούνται κάποιοι να εξυπηρετήσουν τα όποια κομματικά τους συμφέροντα και όχι να κοινά συμφέροντα των πολιτών για το καλό του τόπου. Γιαυτό όσο και να φωνάζουν κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι για την ανεξαρτησία τους δεν πείθουν κανέναν, όταν οι ίδιοι είναι δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα και η θέση τους προσδιορίστηκε από το χρίσμα που τους έδωσε ο κομματικός τους μηχανισμός. Η δική μας κίνηση η "Πολιτεία Ευρίπου" είναι μια αυθεντική κίνηση πολιτών που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και φιλοδοξούμε να έχουμε συνέχεια και συνέπεια στις διακηρύξεις μας και μετά τις εκλογές, γιατί τα προβλήματα θα είναι εκεί και μετά τις 7 Νοέμβρη και η κοινωνία των πολιτών, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε παρόντες.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.