Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο υποψήφιος δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου Κ. Μιχαήλ

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010, 15:07
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




- - - -

Ο Κώστας Μιχαήλ, υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Κύμης - Αλιβερίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παίρνει θέση για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Μιχαήλ, που είναι εργαζόμενος και συνδικαλιστής στον ΑΗΣ Αλιβερίου της ΔΕΗ, εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας μαζί με το ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο στην πράξη. Σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρονται τα παρακάτω:

"Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με την ανοιχτή στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αφού μείωσαν τους μισθούς οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην φτώχια, αφού πετσόκοψαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού με την βοήθεια της υποταγμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έβαλαν στο γύψο για 3 χρόνια τους μισθούς, συνεχίζουν την βάρβαρη αντιλαϊκή τους πολιτική. Ένα από τα μέτρα που θα πάρουν είναι η ολοκληρωτική απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας μιας και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των κομμάτων που ψήφισαν την συνθήκη του Μάαστριχτ.

Πρώτη προτεραιότητα τους αποτελεί ο διαχωρισμός της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ΔΙΑΝΟΜΗΣ, η ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς προκειμένου να κέρδη να μοιράζονται με «ίσους» όρους στα μεγάλα μονοπώλια και η αύξηση των τιμολογίων για τα λαϊκά στρώματα, ρυθμίσεις που προβλέπονται εξ άλλου στο Μνημόνιο.

Τα κλιμάκια της Τρόικα στην Ελλάδα πράγματι θέτουν ζήτημα επιτάχυνσης της διαδικασίας απελευθέρωσης μέσα και από την πώληση μονάδων. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση που είχαμε σαν προεδρείο της ΓΕΝΟΠ το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2010. Ο υπουργός επανέλαβε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης αποτελεί η προώθηση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τούτη την στιγμή δεν είναι στις προθέσεις τους η πώληση μονάδων. Αν όμως τεθεί σαν προϋπόθεση για την τρίτη δόση του δανείου, τότε θα την εξετάσει. (Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι το 2014 η παραγωγή της ΔΕΗ θα πέσει στο 50% της σημερινής αφού θα κλείσουν λόγω ανταγωνισμού μια σειρά μονάδες κυρίως στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαϊδας - Κοζάνης. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργούν οι μονάδες Μεγαλόπολη 1,2, το Αλιβέρι, το Λαύριο 1, 2, και 3).

Δεν πρέπει κανείς εργαζόμενος να έχει αυταπάτες για την πολιτική που θα ακολουθήσει μια κυβέρνηση που πήρε όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους, την ίδια τους την ζωή.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ όχι μόνο δεν εναντιώνεται σε αυτή την πολιτική αλλά στο όνομα του εφικτού και του ρεαλισμού συζητάει με ποιο τρόπο θα γίνει δήθεν πιο ανώδυνη η απελευθέρωση. Αυτή την αντίληψη υπηρετεί η σύσκεψη στελεχών που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα έκανε «μαθήματα» στα συνδικαλιστικά στελέχη.

Οι λεονταρισμοί της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ότι θα ματώσει αν επιχειρηθεί η πώληση μονάδων δεν πείθουν γιατί είναι οι ίδιοι που: Όταν πετσόκοβαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ δήλωναν ότι θα «αγωνιστούν» μαζί με την υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των μισθών μας, για διεκδίκηση ουσιαστικής ΣΣΕ, δεν βγάζουν άχνα για την κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ που στην πλειοψηφία της φιγουράρουν και οι ψήφοι κορυφαίων στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ από την ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό από αυτή την πολιτική. Σήμερα απαιτείται να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μαζί με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο στην πράξη, να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική που να υπηρετεί τις συνολικές ανάγκες των εργαζόμενων.

Η πάλη μας πρέπει να στοχεύει ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης ΔΕΗ, για αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα ενέργειας που να σχεδιάζει με κριτήριο την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΗ θα είναι 100% στο δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας".


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.