Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Μειωμένη η τουριστική κίνηση στην Εύβοια

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010, 13:21
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -


Η οικονομική κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρέασε την τουριστική κίνηση και δεν επιτρέπει στους Έλληνες να έχουν την πολυτέλεια των διακοπών εκτός από ολιγοήμερες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς.

Εκτός από τα έξοδα διαμονής απαγορευτικές είναι και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η έρευνα της ΚΑΠΑ Research, που δείχνει ότι 3 στους 10 Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές, 4 στους 10 θα το σκεφτούν εάν βρουν σπίτι γνωστών για να φιλοξενηθούν και 1 στους 4 θα κάνει διακοπές το πολύ μέχρι μία εβδομάδα.

Απογοητευτική η φετινή χρονιά και για τους ξενοδόχους που ευελπιστούσαν πως ο Αύγουστος θα αυξήσει την κίνηση.

Τα οικονομικά πακέτα και οι μειωμένες τιμές μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έφεραν πληρότητα δεν έφεραν, όμως, κέρδος.

Όπως στην περίπτωση ξενοδοχείου στην Ερέτρια, όπου ο Διευθυντής κ. Στράτης Νικόλαος και αντιπρόεδρος Β' στην Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας δήλωσε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας", πως υπάρχει πληρότητα 100% και λόγω των μόνιμων πελατών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ωστόσο, τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση και με την περσινή χρονιά. Όπως ανέφερε, έριξαν τις τιμές και έκαναν προσφορές, αλλά σε σχέση με τον αυξημένο ΦΠΑ και γενικότερα τις υψηλές τιμές στα προϊόντα δεν είχαν κέρδη. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έγινε σωστή προβολή της χώρας από τον ΕΟΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε ανύπαρκτοι στην Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Ξενοδόχων Εύβοιας, ο κ. Στράτης ανέφερε πως θα προβούν σε απολογισμό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι δεν έχουν ούτε κεφάλαια, ούτε πηγές εσόδων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα του κλάδου τους.

Πληρότητα 100% και στο ξενοδοχείο του ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας κ. Κωνσταντίνου Κανάρη, στις Πετριές, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυρίας Κανάρη, έχουν επαναλαμβανόμενη πελατεία κυρίως από την Αθήνα και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τη φετινή χρονιά το σίγουρο είναι, πως υπάρχει η δυνατότητα για όσους κάνουν τον προγραμματισμό τους την τελευταία στιγμή να βρουν κατάλυμα, αφού υπάρχουν κενά δωματίων ακόμα και λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.

Αδεια δωμάτια, 100 στον αριθμό, έχει στο ξενοδοχείο του, στην Ερέτρια και ο κ. Θεοδωρος Βενέρης, Αντιπρόεδρος Α' στην Ένωση Ξενοδόχων του Νομού και επί σειρά ετών πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι έχασε 150.000 ευρώ από ακυρώσεις κρατήσεων, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό. Στην Εύβοια οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν μείωση της τουριστικής κίνησης της τάξεως του 15 με 20% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βενέρης ανέφερε πως ο τουρισμός δεν αξιοποιείται σωστά από τους αρμόδιους, κάνοντας μάλιστα λόγο για "αστείους ανθρώπους" που "το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα έχουν περισσότερες ψήφους". Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα αξιόλογο προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να αλλάζουν 45 Διευθυντές Τουρισμού. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, τόνισε το έλλειμμα που παρατηρείται όσον αφορά στη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δήμοι.

Μειωμένη τουριστική κίνηση κατά 15-20% στο ξενοδοχείο του κ. Βασιλείου Ανδρέα στις Ροβιές. Ο ίδιος εκτιμά πως η πτώση γενικότερα στην περιοχή θα κυμανθεί από 30 έως 35%. Αναστροφή του κλίματος ευελπιστεί, ότι θα σημειωθεί τον Αύγουστο που είναι και η αιχμή της τουριστικής περιόδου, καθώς υπάρχουν αρκετοί που κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή.

Πέρα όμως από τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, ο κ. Βασιλείου έθεσε και το ζήτημα της έλλειψης υποδομών στο Νομό και της δυσκολίας μετακίνησης, καθώς και το ότι μέχρι σήμερα "δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο και μία στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Εύβοιας, εκτός από ορισμένες αποσπασματικές ενέργειες". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας": "δεν έχουν αναδειχθεί θεματικές μορφές τουρισμού που θα συνέβαλαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης". Όσο για την Ένωση Ξενοδόχων του Νομού, στην οποία ήταν μέλος, εκτιμά ότι πλέον έχει αδρανήσει και βρίσκεται σε κάμψη, αντιμετωπίζοντας παράλληλα πρόβλημα χρηματοδότησης και κατά συνέπεια δεν έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει τα μέλη της.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.