Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αναπαύθηκε ο πρώην Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010, 17:50
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου έφυγε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος Χρυσόστομος. Το σκήνωμα του θα εκτεθεί σε λαϊκό Προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, από τις 8 το βράδυ, ενώ το πρωί της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει εκεί της Θείας Λειτουργίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Ιεράρχου θα λάβει χώρα την Τετάρτη και ώρα 15.00 στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο Χαλκίδας.

Ο Μακαριστός ήδη Μητροπολίτης Χαλκίδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Από νεαρή ηλικία συνδέθηκε με το μακαριστό Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ματθαιάκη, μετέπειτα Μητροπολίτη Μαρωνείας και ακολούθως Νέας Ιωνίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1952. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το επόμενο έτος (1953) Πρεσβύτερος, από το μακαριστό Μητροπολίτη Μεσσηνίας κυρό Χρυσόστομο (Δασκαλάκη) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Μητρόπολης Μεσσηνίας επί μία δεκαετία (1952 - 1962), όπου ανέπτυξε σπουδαία δραστηριότητα.

Μετατεθείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών διετέλεσε Διευθυντής της Ιεράς Εξομολογήσεως στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1962 έως το 1970, ενώ παράλληλα κατά τα έτη 1962 έως 1967 υπηρέτησε ως Υποδιευθυντής και Πνευματικός του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, όπως και Καθηγητής του μαθήματος της Εξομολογητικής στο «Φροντιστήριο Πνευματικών» στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Κατά τα έτη 1962 και 1963 απεστάλη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Δυτική Γερμανία για να εξυπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες των αποδήμων Ελλήνων. Στη συνέχεια και κατά τα έτη 1962 έως 1974 υπηρέτησε ως Ιερατικός Προϊστάμενος και Ιεροκήρυξ στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας Αθηνών, όπου επεδόθη τόσο στο εξωραϊστικό έργο του ναού, όσο και στο πνευματικό. Κατά τα έτη 1970 έως 1973 διετέλεσε Γραμματεύς στη Μόνιμη Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικού Έργου.

Από τον Ιανουάριο του 1974 έως της εκλογής του ως Μητροπολίτου υπηρέτησε ως Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ στην Ιερά Σύνοδο, όπως επίσης και Διευθυντής του Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου και Γραμματεύς της Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας.

Στις 13 Ιουλίου 1974 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Χαλκίδος και στις 14 Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέττας, ενώ στη Χαλκίδα ενθρονίστηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου 1974.

Για όλη την προσφορά του τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Χαλκιδέων, κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος επί δημαρχίας Χαραλάμπους Μανιάτη, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Χαλκίδος το 1999. Τιμήθηκε ακόμη με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο του απένειμε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, την 6η Ιανουαρίου 2005.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος, όταν κατάλαβε ότι τα προβλήματα της υγείας του δεν του επέτρεπαν την ομαλή άσκηση των καθηκόντων του, υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο, το Νοέμβριο του 2001, την παραίτησή του από τα καθήκοντά του ως Μητροπολίτου, η οποία και έγινε αποδεκτή.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.