Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας στον Κάλαμο για τον εορτασμό του Αγίου Τιμοθέου

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010, 13:12
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

-
- - -

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλάμου για τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τη γέννηση του εκ Καλάμου Αττικής Αρχιεπισκόπου Εύριπου και Κτήτορος της Ιεράς Μονής Πεντέλης Αγίου Τιμοθέου.

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β', συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Σύρου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κύριλλο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. Ιωάννη - Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο κήρυγμά του μίλησε για τον βίο του Αγίου Τιμοθέου και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «κρίση δεν υπάρχει μόνο σήμερα, υπήρξαν μεγάλες κρίσεις και στο παρελθόν, αλλά και θα ξανάρθουν και άλλες στο μέλλον. Η σημερινή κρίση στον τόπο μας δεν είναι οικονομική, είναι πνευματική και ηθική κρίση η οποία εγέννησε και τις άλλες κρίσεις».

Τέλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται ο τόπος να κάνει αλλαγή νοοτροπίας, ο άνθρωπος να κάνει αλλαγή τρόπου ζωής, διότι αν δεν γίνουν αυτά, τότε η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί για λίγο και μετά να ξανάρθει».

Ο Αγιος Τιμόθεος γεννήθηκε περί το έτος 1510 στον Κάλαμο της Αττικής. Υπήρξε επίσκοπος Ωρεού και στη συνέχεια Μητροπολίτης Ευρίπου με έδρα τη Χαλκίδα. Αναγκάστηκε να φύγει μετά από διωγμό του Οθωμανού πασά της Εύβοιας. Κοιμήθηκε το 1590 και ετάφη μέσα στο ναϊδριο του Αγίου Παντελεήμονος προ της Αγίας Τραπέζης στην Κέα. Μετά από χρόνια το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Μονή Πεντέλης.

Τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Τιμοθέου φυλάσσεται σήμερα και στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.