Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Το Ν.Σ. υπέρ της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το 21ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007, 14:19
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ευβοίας, της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου το θέμα της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται δίπλα στο 21ο δημοτικό σχολείο Χαλκίδας.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ν.Σ. κ. Ζέρβας, παρόμοια θέματα έχουν συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις και έχουν ληφθεί αποφάσεις που είναι αρνητικές ως προς την εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολικές μονάδες και νοσοκομεία. Όπως ανέφερε, υπάρχει επικοινωνία του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Ανδρέου με την Cosmote, ώστε να απομακρυνθεί η κεραία από το σχολείο. Ξεκαθάρισε, ότι το Ν.Σ. δεν μπορεί να αποφασίσει την άμεση αποξήλωση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας γιατί πρόκειται για παράνομη πράξη και ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ασκήσει την επιρροή του όπου χρειάζεται και να στείλει μια νέα αρνητική απόφαση.

Η κα Ντούρου ανέφερε ότι η συζήτηση για το 21ο δημοτικό και το 3ο νηπιαγωγείο έρχεται για πολλοστή φορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Όπως επισήμανε, η κεραία βρίσκεται σε κτίριο του ΟΤΕ και προϋπήρχε της εγκατάστασης του σχολείου και έτσι υπήρχε το επιχείρημα της εταιρίας ότι αυτοί ήρθαν πρώτοι. Τόνισε ότι από τη στιγμή που η πολιτεία φτιάχνει νόμους που επιτρέπουν την παρανομία με νόμιμους τρόπους ο λαϊκός παράγοντας πρέπει να παρέμβει και έτσι δεν θεωρεί παράνομη την ενέργεια του δημοτικού ή νομαρχιακού συμβουλίου να πάρει την πρωτοβουλία για αποξήλωση της κεραίας. «Θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά είναι διαφορετικό πράγμα να αναλάβει τις συνέπειες ο δήμος ή η νομαρχία από το να τις αναλάβουν οι αγανακτισμένοι γονείς ή εκπαιδευτικοί που βλέπουν τα παιδιά τους να υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της ακτινοβολίας» συμπλήρωσε. Η κα Ντούρου ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, είναι στη διάθεσή τους να κατεβάσουν την κεραία.

Ο κ. Βλαχογεώργος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα μια απόφαση για ξήλωμα της κεραίας, αλλά για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια, στην οποία δεν διαφωνεί, θα έπρεπε να συζητήσουν πρώτα με το δήμο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνοι τους, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που μπορεί να φέρει προ ποινικών ευθυνών τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο. Συμπλήρωσε ακόμα ότι κ. Μαρίνος έχει βουλευτική ασυλία ενώ αυτοί δεν την έχουν. Τόνισε ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους κατοίκους και να πάρουν μια απόφαση κάλυψης των αγώνων τους, όμως δεν μπορούνε να πάρουνε απόφαση για ξήλωμα της κεραίας.

Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε άστοχη την ενέργεια προσφυγής στη δικαιοσύνη, καθώς θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί καλύτερα πολιτικά αν δε υπήρχε αυτή η απόφαση.

Η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων του 21ου δημοτικού, η κα Καίσαρη, αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας, που αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην αποξήλωση της κεραίας. Τόνισε ότι υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παιδιών αυτής της ευαίσθητης ηλικίας έχει καταστροφικές συνέπειες και ότι όλοι οι εκπρόσωποί τους στο δήμο και στη νομαρχία έχουν την ευθύνη να απαντήσουν στο ερώτημα «πόσο θα επιτρέψουμε τα παιδιά να υφίστανται αυτές τις συνέπειες». Όσον αφορά τη νομιμότητα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη κεραία δεν έχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άρα είναι παράνομη και ότι η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους διότι δεν συνέτρεχε η προϋπόθεση του επείγοντος επειδή η κεραία λειτουργούσε πολλά χρόνια και προϋπήρχε του σχολείου. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πλήθος δικαστικών αποφάσεων που αθωώνουν δημάρχους που κατέβασαν κεραίες με το αιτιολογικό της αρχής της προστασίας.

Ο κ. Ανδρέου, αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα των γονέων. Επισήμανε όμως ότι η εσπευσμένη προσφυγή στο δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα να νομιμοποιήσει την εταιρία της κινητής τηλεφωνίας και να φανεί ότι η κεραία δεν έχει κανένα νομικό πρόβλημα. Ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις για την αυτοδικία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νομαρχία θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των γονέων κάνοντας μέσα στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων όλους αυτούς τους ελέγχους που επιβάλλεται να κάνουν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια παρατυπία τότε πλέον θα έχουν και το νομικό έρεισμα για να παρέμβουν και να πάψει η κεραία να λειτουργεί.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το 21ο δημοτικό Χαλκίδας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τον αρμόδιο αντινομάρχη.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.