Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Φλέγον το ζήτημα των συμβασιούχων για τη Δημοτική Αρχή

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 12:59
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου, για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού και την σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για ένα έτος.

Καταψήφισαν οι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κκ Σταματούκος Βαγγέλης και Γιώργος Βλαχογεώργος. Υπέρ ψήφισε η μείζων αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της παράταξης "Πολιτεία Ευρίπου" κ. Γιώργος Φραντζής λέγοντας, ότι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικασίες και να γίνονται οι προσλήψεις με διαφάνεια.

Ο κ. Σταματούκος τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και όχι με βάση τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τόνισε ότι η λογική της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε απολύσεις προκαλεί το ερώτημα, πώς θα μπορέσει σε βάθος χρόνου ο δήμος να λειτουργήσει με το 1/5 της δύναμής του, αφού από το 720 άτομα θα φθάσουν στα 144.

Με το σκεπτικό του κ. Σταματούκου συμφώνησε ο κ. Βλαχογεώργος, λέγοντας ότι τα νούμερα που ανέφερε είναι αληθινά, προβλέποντας τη δημιουργία νέας στρατιάς ομήρων, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ο περιορισμός που θέτει ο νόμος θα παράξει κοινωνικές εξεγέρσεις.

"Δεν ψηφίζω την πρόταση της πλειοψηφίας -είπε- γιατί είναι ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον". Τις ενστάσεις του κατέθεσε και για την πρόσληψη με 8μηνη σύμβαση γιατρού εργασίας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει τον ορισμό μόνιμης θέσης με σύμβαση 8 μηνών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το μέλλον τριών κατηγοριών συμβασιούχων. Εκείνων που έχουν κερδίσει το δικαστικό αγώνα και έχουν τελεσίδικες αποφάσεις, 39 στον αριθμό, και οι οποίοι αναμένουν την πρόσληψή τους στις προσωποπαγείς θέσεις.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής κας Βάκα ονομαστικά οι εργαζόμενοι του Δήμου, που θα καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις στον ΟΕΥ.

Η σύσταση των συγκεκριμένων μόνιμων θέσεων ψηφίστηκε ομόφωνα με την επιφύλαξη από την πλευρά του κ. Σταματούκου, ότι για όσους είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη δεν θα δημιουργηθεί θέση στον Οργανισμό. Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα εργαζόμενης, που γνωρίζει ότι θα συνταξιοδοτηθεί.

Ο Δήμαρχος κ. Ζεμπίλης εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του γιατί η τακτοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων που υπηρετούσαν πολλά χρόνια το Δήμο ήταν στις προτεραιότητές τους.

Επίσης, για τους 23 εργαζόμενους που έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και για τους οποίους απηύθυνε σχετικό ερώτημα ο Δικηγόρος κ. Δημήτρης Ανδρέου, ο Δήμαρχος απάντησε πως έχει καταστήσει σαφές ότι όποιος προσκομίζει το φάκελό του θα προσλαμβάνεται με διαπιστωτική πράξη.

Υπάρχει και μία ακόμα κατηγορία συμβασιούχων, "ομήρων" στον τομέα της καθαριότητας, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν και πρόκειται και εκείνοι με τη σειρά τους να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι το κατά πόσο θα αποτραπεί ένας νέος κύκλος "ανακυκλώσιμων" εργαζομένων.

Οι απασχολούμενοι στο δήμο και οι νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την εισήγηση της κας Βάκα Έλενας, αντιδημάρχου, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα στο Δήμο απασχολούνται 720 μόνιμοι υπάλληλοι, 120 με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, 80 μερικής απασχόλησης και 16 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν ύστερα από δικαστικές αποφάσεις. Διευκρίνισε ότι για κάθε πέντε απολύσεις θα προχωρούν σε μία πρόσληψη ορισμένου χρόνου.

Οι ανάγκες που θα καλυφθούν και οι θέσεις με συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών είναι οι εξής:

Ένας γιατρός εργασίας. (προβλέπεται για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από 50).

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοιμητηρίων θα προσληφθούν 5 νεκροθάφτες και 1 χειριστής μηχανημάτων.

Για το κυνοκομείο τρεις εργάτες και ένας οδηγός.

Συμβάσεις μίσθωσης έργου για το 2011 θα υπογραφούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στο νεκροταφείο του Αγ. Ιωάννη που όπως είπε η κα Βάκα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πρέπει να γίνει αποκατάσταση του χώρου, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κοιμητήριο της Νέας Αρτάκης, απαιτούνται 15 εργάτες, 5 εργάτες πρασίνου, 10 οικοδόμοι και 1 χειριστής μηχανημάτων.

Σύμβαση μίσθωσης έργου θα γίνει και για το πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων, που αφορά στα νέα διοικητικά όρια του διευρυμένου Δήμου, οπότε θα προσληφθούν 1 κτηνίατρος και 5 εργάτες.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.