Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Προβλήματα στη λειτουργία των νέου διευρυμένου Δήμου Χαλκίδας

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 13:25
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Πολλά είναι τα προβλήματα συντονισμού και λειτουργίας που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από το προεδρείο του νέου διευρυμένου δημοτικού συμβουλίου της Χαλκίδας.

Η εφαρμογή στην πράξη του "Καλλικράτη" αποδεικνύει τα κενά και τις αδυναμίες που υπάρχουν και αυτό που φάνηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου και το έθεσαν και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων είναι ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις αρμοδιότητές τους και τον τρόπο που θα συνεργαστούν πρόεδροι, αντιδήμαρχοι και μέλη για να μην υπάρξουν στο μέλλον παρεξηγήσεις.

Ζητήθηκε να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει στις περιπτώσεις που θα έρχονται προς συζήτηση θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία θα αφορούν τις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν δικαίωμα ψήφου οι πρόεδροι; και σε περίπτωση που δεν λαμβάνουν πρόσκληση για συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου τότε οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα πάσχουν εγκυρότητας; Επίσης, έγινε ερώτηση για τον ακριβή αριθμό του προσωπικού και για το ποιοι θα το εποπτεύουν για να μην προκύψουν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των προέδρων των Κοινοτήτων και των αντιδημάρχων.

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι θα υπάρχει συνεργασία των αντιδημάρχων και των προέδρων των Δημοτικών, Τοπικών Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι προθέσεις τους να στηρίξουν τις Κοινότητες φαίνεται και από την απόφαση να τοποθετήσουν υπάλληλο για την ενίσχυση του θεσμού σε καθημερινή βάση και όχι μία φορά την εβδομάδα όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους. Σε περίπτωση δε που κάποια Κοινότητα δεν θέλει να της δοθούν αρμοδιότητες αυτό, είπε, είναι δικαίωμά της.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παγώνης Χρήστος πρότεινε να γίνει μία ειδική συνεδρίαση για τη συγκρότηση του νέου Δήμου και την οργάνωσή του, προκειμένου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων.

Για το θέμα της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων με βάση την απόφαση του Δημάρχου στις Δημοτικές Κοινότητες ο κ. Βαγγέλης Σταματούκος από την ελάσσονα αντιπολίτευση τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και πρόσθεσε, ότι σε κάθε περίπτωση οι δραστηριότητες που θα αναλάβουν θα πρέπει πρωτίστως να έχουν στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ένα ζήτημα που ετέθη και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι η ανάγκη να στελεχωθούν οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και να επιστρέψουν οι γραμματείς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.