Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Στα όρια της συνοικίας Δ΄ μεταφέρεται η λαϊκή αγορά του Σαββάτου

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007, 13:30
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, συζητήθηκε το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς Χαλκίδας του Σαββάτου. Το θέμα είχε μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη συνεδρίαση και είχε ζητηθεί από το δήμο Χαλκιδέων να προτείνει νέες θέσεις για τη λαϊκή, καθώς αυτές που είχε υποβάλλει δεν είχαν γίνει αποδεκτές.

Το θέμα εισηγήθηκε η κα Χρύσα Κρομμύδα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου και Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις λαϊκές αγορές. Η κα Κρομμύδα παρουσίασε τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η 3η Νομαρχιακή Επιτροπή στις 19 Νοεμβρίου μετά από τις προτάσεις της ΔΕΠΑΧ και τη γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής λαϊκών αγορών, για τις οποίες καλείται το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίσει.

Ο δήμος Χαλκιδέων πρότεινε δύο λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς:

  • 1. Για το α΄ εξάμηνο 2008 σε χώρο που θα καθορίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο εντός των ορίων της Συνοικίας Δ΄ και
  • 2. Για το β΄ εξάμηνο 2008 σε χώρο που θα καθορίσει πάλι το Ν.Σ. εντός των ορίων της Συνοικίας Ε΄.

Η 3η Νομαρχιακή Επιτροπή που συνεδρίασε στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα αυτό, αποφάσισε ομόφωνα τη μετακίνηση της αγοράς του Σαββάτου για το χρονικό διάστημα από 15/12/2007 έως 15/12/2008 εντός των ορίων της συνοικίας Δ΄ και ειδικότερα στις οδούς:

  • 1) Εθνικής Συμφιλίωσης: από Κηρέως μέχρι Δελαγραμμάτικα
  • 2) Ηλία Αφεντάκη: από Χαϊνά μέχρι Εθνικής Συμφιλίωσης
  • 3) Αγγελέτου: από Χαϊνά μέχρι Εθνικής Συμφιλίωσης
  • 4) Κηρέως: από Εθνικής Συμφιλίωσης μέχρι Δημοκρίτου
  • 5) Νηλέως: από Εθνικής Συμφιλίωσης μέχρι Δημοκρίτου

Με την προϋπόθεση να ληφθεί μέριμνα για την ανεμπόδιστη χρήση των διασταυρώσεων των οδών Μητροπολίτου Βασιλείου και Ιστιαίας με τις οδούς Ηλία Αφεντάκη και Αγγελέτου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των Φυλακών Χαλκίδας.

Αποφάσισε ακόμα τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς για το χρονικό διάστημα από 15/12/2008 έως 15/12/2009 εντός των ορίων της συνοικίας Ε΄και ειδικότερα στις οδούς:

  • 1) Τραλλέως: από Χαϊνά μέχρι 7ου Συντάγματος
  • 2) Κυδωνιών: από Χαϊνά μέχρι 7ου Συντάγματος
  • 3) Έλληνος Στρατιώτου: από Τραλλέων μέχρι Αφεντάκη
  • 4) Χρυσοστόμου Σμύρνης
  • 5) Συληβρίας

Ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Σπανός, τόνισε ότι πλέον το θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής για χρόνια έχει έρθει στο τέλος του, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι νομότυπες διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η λαϊκή του Σαββάτου, ο κ. Κούκουρας έθεσε το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Επειδή, δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΧ, που είναι το αρμόδιο όργανο και επέλεξε τις περιοχές το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αν δίνεται έτσι το έννομο δικαίωμα στους κατοίκους των νέων περιοχών που θα δεχτούν τη λαϊκή αγορά να προσφύγουν, όπως έγινε και στο παρελθόν με την οδό Λέλας Καραγιάννη, με αποτέλεσμα να μείνει η λαϊκή εκεί που είναι. Έθεσε ακόμα το ζήτημα που αφορά τη μετακίνηση της λαϊκής κατά το δεύτερο έτος, γιατί μετά από ένα χρόνο να επιστρέψει η λαϊκή αγορά στους ίδιους δρόμους που γίνεται τώρα εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή στη συνοικία Ε΄.

Ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε ότι τα σημεία που προτείνονται για το δεύτερο χρόνο δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη περιοχή που γίνεται τώρα. Ο κ. Κούκουρας επέμεινε ότι πρόκειται για την ίδια περιοχή. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους που κάνουν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής τους.

Ο κ. Σπανός, όσον αφορά το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης, τόνισε ότι ο δήμος Χαλκιδέων δεν πήρε θέση και παίζει τον «Πόντιο Πιλάτο», ενώ η Νομαρχία παίρνει τις ευθύνες της ώστε να βρεθεί μια λύση και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, παρόλο που η υποχρέωση ανήκει στο δήμο και όχι στη νομαρχία. «Πήγατε εσείς στο δήμο να διαμαρτυρηθείτε και γιατί έρχεστε σε εμάς;» ρώτησε σε έντονο ύφος τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν.

Η νομαρχιακή σύμβουλος κα Μπασινά, που είναι και μέλος της 3ης Νομαρχιακής Επιτροπής, ανέφερε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να εξετάσουν τους δρόμους και να επιλέξουν για να μετακινηθεί η αγορά του Σαββάτου. Ανέφερε ακόμα ότι δεν θεωρεί την πρόταση της ΔΕΠΑΧ ως μια προσπάθεια απεμπόλησης των δικαιωμάτων της και να μεταθέσει το πρόβλημά της στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά μια προσπάθεια συνεργασίας. Τόνισε ότι απόφαση τέλεια δεν υπάρχει και ότι θα πρέπει να ρίξουν όλοι «λίγο νερό στο κρασί τους». Παράλληλα, πρότεινε να ξανασυζητηθεί πάλι το ζήτημα της μεταφοράς για το δεύτερο χρόνο.

Ο κ. Γκούνης, ο διευθυντής της ΔΕΠΑΧ, απάντησε σχετικά με αυτό που ακούστηκε, ότι δηλαδή η ΔΕΠΑΧ απεμπολεί τα δικαιώματά της και πετάει το μπαλάκι. Όπως διευκρίνισε, φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι της περιοχής που τόσα χρόνια ταλανίζονται από τη λαϊκή αγορά και ότι πολιτική της ήταν να μεταφερθεί σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λιγότεροι κάτοικοι και μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι περισσότεροι και σ' αυτό το πλαίσιο ήταν η πρώτη της πρόταση, το πάρκο της Ελευθερίας και η οδός Σαλαμίνας. Τώρα διάλεξαν περιοχές και άφησαν το περιθώριο στη νομαρχία να επιλέξει τις οδούς, ώστε να μην υπήρχαν πάλι διαφωνίες και έμενε πίσω το ζήτημα. Ο κ. Γκούνης, όσον αφορά το ερώτημα αν μπορεί η λαϊκή αγορά να λειτουργήσει στο νέο χώρο από τις 15 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες και από αύριο αν η πρόταση γίνει αποδεκτή. Επισήμανε όμως ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα γιατί πρόκειται για μεγάλη λαϊκή και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης ανέφερε την πρόταση της ΔΕΠΑΧ για μετακίνηση της λαϊκής ανά εξάμηνο ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Αδάμ επισήμανε ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται, καθώς η λαϊκή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Πρότεινε να πάρουν απόφαση να μεταφέρουν τη λαϊκή τουλάχιστον για ένα χρόνο και από τις 15 Δεκεμβρίου να έχει μεταφερθεί, ενώ για το δεύτερο χρόνο να πάρουν απόφαση αργότερα.

Η νομαρχιακή σύμβουλος, κα Ντούρου τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα η λαϊκή από την περιοχή και να μην υπάρχουν κωλύματα. Ψήφισε για τη μετακίνηση τον πρώτο χρόνο ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για το δεύτερο χρόνο. Παράλληλα διατύπωσε πάλι την άποψη να υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις για τις λαϊκές αγορές με σύγχρονες υποδομές, ώστε να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για όλους.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο κ. Ρουμελιώτης διατύπωσε την άποψη ότι δημιουργείται ο κίνδυνος από τη μη λήψη απόφασης για τον 2ο χρόνο, να παραμείνει η λαϊκή αγορά στη νέα θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζήτησε να υπάρχει δέσμευση ότι η απόφαση θα είναι για ένα χρόνο.

Ο κ. Μπαράκος, εκπρόσωπος του σωματείου μικροπωλητών «Η Αγ. Παρασκευή» τόνισε ότι η μετακίνηση γίνεται πάνω στις γιορτές και ότι καταστρέφονται οι επαγγελματίες και ζήτησε να γίνει η μετακίνηση μετά των Φώτων.

Τελικά, η πρόταση που κατατέθηκε για ψήφιση ήταν η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2007 έως 15 Δεκεμβρίου 2008 εντός των ορίων της συνοικίας Δ΄ και στις οδούς: Εθνικής Συμφιλίωσης, Ηλία Αφεντάκη, Αγγελέτου, Κηρέως, Νηλέως. Ο κ. Κατσαρός μειοψήφισε και πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα των πωλητών.

Τελικά ψηφίστηκε η πρόταση να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη νέα θέση από τις 15 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.