Σερβιτόρος της Εύβοιας
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
  Eγγραφή
 980 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
15 Φεβρουαρίου 2005
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ενημερωθείτε πως μπορείτε να προβληθείτε στις σελίδες του "Σερβιτόρου της Εύβοιας"

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μπορείτε να στείλετε δελτία τύπου στο email [email protected]
και στο fax 2221079394


 
Συζητήστε το θέμα στο forum
Παρρησία - Νοέμβριος 2002
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

ΧΑΡΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ
Ο ΧΑΡΗΣ ΒΡΟΝΤΟΣ γεννήθηκε το 1951 στη Βυτίνα της Αρκαδίας. Δίπλα σε αξιόλογους δασκάλους, σπούδασε κιθάρα και πιάνο, ηλεκτρονική μουσική και αντίστιξη. Πολλοί σημαντικοί φορείς του έχουν επανειλημμένα αναθέσει τη σύνθεση έργων, ενώ πολλές συνθέσεις του έχουν ερμηνευθεί από διακεκριμένους σολίστ και ορχήστρες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες και από το 1982 συνεργάζεται με την Ελληνική Ραδιοφωνία στην παρουσίαση και παραγωγή μουσικολογικών εκπομπών. Παράλληλα, ασχολείται με τη συγγραφή και έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του. Από το 1987 έως το 1990 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών». Το πλούσιο μουσικό του έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνθέσεων για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης συμφωνίες και όπερες, μεταξύ των οποίων «Οι Δαιμονισμένοι», ο «Ιουλιανός ο Παραβάτης», ο «Αλκιβιάδης».

Το ΜΗΝΥΜΑ του Χάρη Βρόντου για τους Ποιητικούς Αγώνες μας είναι το εξής:
«Αγαπητοί φίλοι του περιοδικού «Παρρησία», συνεχίστε! Δύσκολος αλλά και όμορφος ο δρόμος της ποίησης, κάθε είδους ποίησης. Και μην ξεχνάτε πως ποίηση επίσης είναι να μάθεις να φτιάχνεις τη ζωή σου. Ποίηση είναι να είσαι διχασμένος και μου το θύμισε -μετά τόσα χρόνια- η προσπάθεια των εφήβων να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Ποίηση είναι να ενώνεις, αλλά ποίηση είναι ακόμα να καταλαβαίνεις πως δεν μπορεί να 'χεις μια ολόκληρη, ολοκληρωμένη -και πόσο «ολοκληρωτική» άραγε- εικόνα του κόσμου, όπως λέει κι ο φίλος ποιητής Γιάννης Πατίλης. Εύχομαι να μη σταματήσετε εδώ και σας καταπιεί μετά το ποτάμι της πραγματικότητας».


ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Ο ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Είναι διηγηματογράφος και κριτικός λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Μαζί με τον Κώστα Μαυρουδή, έχει τη διεύθυνση του περιοδικού «Το Δέντρο».

Το ΣΧΟΛΙΟ του Τάσου Γουδέλη έχει ως εξής:
«Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα αρκετά να ξεχωρίσω κάτι ιδιαίτερο στα ποιήματα Γυμνασίου. Το ίδιο θα έλεγα και για τα ποιήματα Λυκείου, εάν δεν ξεχώριζα αμέσως το ποίημα «Το προσωπείο της πλάνης» της δεσποινίδας Κεχρή».


ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ γεννήθηκε στην Τήνο το 1948. Σπούδασε νομικά. Έχει δημοσιεύσει τα ποιητικά βιβλία: «Λόγοι δύο», «Ποίηση», «Το δάνειο του Χρόνου», «Επίσκεψη σε γέροντα με άνοια». Επίσης τα βιβλία πεζογραφίας: «Με εισιτήριο επιστροφής», «Η ζωή με εχθρούς», «Οι κουρτίνες του Γκαριμπάλντι». Ποίησή του έχει δημοσιευθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1978 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο».

Το ΣΧΟΛΙΟ του Κώστα Μαυρουδή είναι το παρακάτω:
«Η ποίηση, και κάθε τέχνη, είναι εργασία που αν και γίνεται για να συναντήσει το κοινό της, παράγεται κατά μόνας. Συμβαίνει ό,τι και με ένα ρούχο που ενώ θα το δουν πάνω μας άπειρα βλέμματα, έχει προηγηθεί η σκοτεινή και μοναχική σχέση του δοκιμαστηρίου. Μ' αυτή την έννοια δε με βρίσκει ξένο ο θεσμός μιας πασαρέλας, όπως είναι ο διαγωνισμός. Εν προκειμένω πρόκειται για συμμετοχή νέων παιδιών που κυνηγούν τη διάκριση, έχοντας γράψει αυθόρμητους και πρωτογενείς στίχους. Είναι εμφανής η έλλειψη μιας ποιητικής παιδείας. Διαβάσματα που θα βοηθούσαν, παίρνοντας απ' το χέρι τις σίγουρες συγκινήσεις για να δείξουν, σε όσες απ' αυτές αποδειχθούν ευρηματικές και γόνιμες, τεχνικές, εκφραστικές λύσεις και εκμετάλλευση του όποιου πυρήνα υπάρχει στον ενδιαφερόμενο. Στην πληθώρα των συμμετοχών διακρίνεται η φυσική ανάγκη όλα αυτά τα πρόσωπα να παρουσιαστούν στην «κοινότητα», να υπάρξουν, να προτείνουν ένα δημιουργικό πρόσωπο, κίνητρα όλα που αφορούν και τους ώριμους δημιουργούς κάθε εποχής. Η ανάγκη που ωθεί στη γραφή είναι η προσπάθεια να αποφύγουμε την ανωνυμία και η συγκεκριμένη πρόθεση είναι που πολλές φορές μας κάνει να κατανοούμε κάθε είδους γραπτή προσπάθεια, είτε αυτή βρίσκει τον τρόπο να καταξιωθεί είτε παραμένει μια ζεστή ανθρώπινη πρόθεση, χωρίς να γίνεται αξιοσημείωτη πραγμάτωση».


ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ
Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1943 στο Μύρτος Ιεράπετρας. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει πάρει την ειδικότητα του Νευρολόγου - Ψυχιάτρου. Είναι Διευθυντής στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Πρωτοπαρουσιάστηκε στα γράμματα το 1970 και έχει εκδώσει τα βιβλία: «Ποίηση 1971-1974», «Οι Παραχαράκτες», «Λιβιδώ», «Νύχτα Εφημερίας», «Η Παραλοϊσμένη», «Το Σώμα της Γραφής», «Η γενεαλογία», «Οντοφάνεια», «Η Μαγεία της μη διεκδίκησης», «Τα δυσεύρετα χρώματα του τέλους», «Η Λήκυθος», «Η Κοίμηση και η Ανάσταση των Σωμάτων του Δομήνικου» και «Αφημένα ήσυχα στη χλόη». Σημαντικό μέρος του έργου του κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε πολλές χώρες του κόσμου. Επίσης, έργα του έχουν μελοποιηθεί από το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και κυκλοφορούν σε CD, ενώ η ποίησή του διδάσκεται σε πανεπιστημιακές σχολές και αρκετά ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες, εντός και εκτός Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ο Μανόλης Πρατικάκης τους Ποιητικούς μας Αγώνες, επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Είναι εξαιρετικά παρήγορο και ελπιδοφόρο, στους μηχανοκίνητους και αυτοκίνητους καιρούς που ζούμε, να διαπιστώνεις ότι υπάρχουν « θύλακες αντίστασης». Φορείς ανθρώπων που αρνούνται την εφιαλτική λογική της υλοφροσύνης και της επίπεδης - απρόσωπης σκέψης, τώρα που ο «πολιτισμός» έχει φτάσει πλέον στην εξαγρίωση. Οι προσπάθειες αυτές είναι σα να υψώνεις αναχώματα στον κατακλυσμό της άκρατης πληροφόρησης και του άκριτου ευδαιμονισμού. Είναι σα να ιδρύεις σχολές Ευαισθησίας και Αυτογνωσίας, μέσα σε έναν κόσμο που έχει έλλειμμα και των δύο. Η ποιητική έμπνευση και το ταίριασμα των λέξεων είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Και όσο στέρεα, με αγάπη και πάθος τη γεωργούμε, τόσο εκείνη θα μας επιστρέφει, στο πολλαπλάσιο, μια ανθεστική ζωή. Είναι πολύ σημαντικό το να δωρίζουμε στην εναρθροσύνη ένα μικρό έστω κλαδάκι από το ανέκφραστο. Αξίζουν έπαινοι σε φορείς και μαθητές. Ελπίζω να συνεχίσετε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια και στο μέλλον. Είναι σίγουρο πως θ' αποδώσει ωραίους καρπούς».


 «  Προηγούμενo άρθρoΕπόμενo άρθρo  » 

PLAY247.GR
IBM ThinkPad R50e Celeron-M 320 1.3 GHz/512 MB/15''/40GB
Βρείτε τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται η επιχείρηση σας, σε έναν προσιτό φορητό υπολογιστή ThinkPad της ΙΒΜ. Επιλέξτε την τεχνολογία επεξεργαστών της Intel, την μεγάλη οθόνη, την πρόσθετη ... Τιμή: 921,00€ Τιμή με ΦΠΑ: 1.086,78€

Πρότεινε την σελίδα σε κάποιον φίλο


 
Τα δεδομένα της 8ης διοργάνωσης
8οι Πανευβοϊκοί Μαθητικοί Αγώνες Ποίησης 2002
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής
Οι επισημάνσεις του συντονιστή καθηγητή για την ποίηση της ζωής
Η Τελετή Απονομής
Το καλωσόρισμα της "Παρρησίας"
Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μεσσαπίων, Κον Αντώνη Μπαζώτη
Α΄ Βραβείο Γυμνασίου
Β΄ Βραβείο Γυμνασίου
Γ΄ Βραβείο Γυμνασίου
Α΄ Βραβείο Λυκείου
Β΄ Βραβείο Λυκείου
Γ΄ Βραβείο Λυκείου
 
Παρρησία - Νοέμβριος 2004 - (17 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 2004 - (13 άρθρα)
Παρρησία - Νοέμβριος 2003 - (15 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 2003 - (12 άρθρα)
Παρρησία - Νοέμβριος 2002 - (14 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2002 - (17 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2001 - (26 άρθρα)
Παρρησία - Σεπτέμβριος 2000 - (12 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 2000 - (14 άρθρα)
Παρρησία - Μάιος 1999 - (16 άρθρα)
Παρρησία - Μάρτιος 1999 - (15 άρθρα)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Συζητήστε τα θέματα που σας απασχολούν στο forum