Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τα πυρά του Συμεών Κεδίκογλου δέχτηκε η Τίνα Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011, 11:29
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, με θέμα: Συνέχιση της επεξεργασίας & εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Διατήρηση της βιοποικιλότητας & άλλες διατάξεις" μίλησε ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κ. Κεδίκογλου Συμεών.

Ο βουλευτής εξέφρασε την ενόχλησή του για όσα άφησε να εννοηθούν η Υπουργός στην συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής», λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν εκπροσωπώ ούτε καταπατητές ούτε συμφέροντα. Είπε όμως ότι οι βουλευτές έχουμε χρέος να εκφράζουμε τους συμπολίτες μας και να μεταφέρουμε αντιδράσεις στους Υπουργούς για να μην είναι κάποιες φορές στον «γυάλινο πύργο» τους".

Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση, όπου έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Κάρυστο, όπου υπάρχει και το ιδιοκτησιακό το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί, στο οποίο υπήρχαν αντιδράσεις, καθώς από τα περίπου 160.000 τετραγωνικά στρέμματα τα 140.000 είναι natura.

Στην συνέχεια επισήμανε "πόσο κυνικοί γινόμαστε και πόσο ειρωνεία ακούγεται στους ίδιους τους κατοίκους, γιατί καλή είναι η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή natura που εκτείνεται πάνω από τα Πολιτικά, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το νερό της περιοχής είναι μολυσμένο και δεν έχουμε κάνει ακόμη κάτι γι' αυτό.

Ούτε για τη θέσπιση ορίου στο εξασθενές χρώμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ούτε για την έλευση καθαρού πόσιμου νερού από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Όσον αφορά στους δύο κύριους λόγους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, που είχατε αναφέρει ότι ήταν αφενός τα τοξικά απόβλητα και αφετέρου η ΛΑΡΚΟ, δυστυχώς η μεταφορά των πρώτων ανεβλήθη.

Ήταν η πρώτη πράξη που έκανε η καινούργια Περιφερειάρχης και δεν ξέρω, εάν οι εξηγήσεις που σας έδωσαν ήταν πειστικές.

Για τη ΛΑΡΚΟ, που αναφέρθηκε σαν δεύτερος σημαντικός παράγοντας και που, βεβαίως, έχει και τα θετικά της στο θέμα της απασχόλησης, όμως, στο κομμάτι που σας αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, συνεχίζεται με την Κ.Υ.Α. που υπογράφτηκε για τα 2 επόμενα χρόνια να ρίχνει τη σκουριά στον Βόρειο Ευβοϊκό".

Στο θέμα Natura, ο βουλευτής ξεκαθάρισε, ότι δεν είναι υπέρ της άναρχης δόμησης σε καμία περίπτωση, προσθέτοντας: "Όμως, είναι άλλο αυτό και άλλο είναι η προχειρότητα ή τα οριζόντια μέτρα σοβιετικού τύπου, να παίρνουμε μια απόφαση, είτε αφορά τον Παρνασσό, είτε τα νησιά, είτε τον Έβρο και να ορίζουμε 10 στρέμματα.

Όλες οι περιοχές «natura» πρέπει να μελετηθούν χωριστά, ώστε να ληφθούν μέτρα που να ανταποκρίνονται στα προβλήματά τους, όπως ορίζει και η κοινοτική οδηγία. Αυτό ζητάω και εγώ.

Αν είναι περιοχές που έχουν σοβαρό οικότοπο, όχι 10, όχι 20, να μη χτιστούν καθόλου, αλλά να γίνει μια διαβάθμιση με έναν τρόπο που να μελετηθούν και τα αντισταθμιστικά οφέλη και η αναπτυξιακή διάσταση και όχι οριζόντια μέτρα παντού.

Αυτό δείχνει μια προχειρότητα και πρέπει να κάνουμε παραπάνω δουλειά. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και πιστεύω ότι οι τελικές ρυθμίσεις, όπως έχετε αφήσει να εννοηθεί, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι σε αυτό συνέβαλαν και οι καλόπιστες κριτικές των Βουλευτών."

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.