Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Κέντρο μεταναστών και μεταφορά λιμανιού μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης της "Πολιτείας Ευρίπου"

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011, 11:33
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα


-
- - -

Συνεδρίαση πραγματοποίησε η γραμματεία της παράταξης "Πολιτεία Ευρίπου", με επικεφαλής τον κ. Φρατζή Γιώργο, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσει θέματα που απασχολούν το δήμο της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικά με τον αποκλεισμό της "Πολιτείας Ευρίπου" από τη σύνθεση δύο βασικών Επιτροπών του Δήμου, την Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, επισημάνθηκε, ότι "δεν αποτελεί και το καλύτερο σημείο για μια νέα συνθετική και συμμετοχική δημοτική θητεία".

Όσον αφορά στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή τόνισαν, ότι το κυριότερο είναι "η ενοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των παλιών ΟΤΑ καθώς κι η ανάληψη αρμοδιοτήτων των καταργημένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, πχ Περιβάλλον, Πολεοδομία, Πρόνοια, η ομαλή και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μετάβαση στις νέες συνθήκες και η εύρυθμη λειτουργία τους, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες".

Εκτιμούν, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για σειρά ζητημάτων, όπως για την οικονομική κατάσταση των Δήμων, των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων που ενοποιήθηκαν στις 31/12/2010, για τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους που για το ποιοι θα μετακινηθούν και ποιοι θα παραμείνουν στους παλιούς ΟΤΑ και με ποιον ρόλο, καθώς και για τα κτίρια που προτίθενται να νοικιάσουν για τη στέγαση υπηρεσιών των Δήμων.

Προτείνουν άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη συγκρότηση των νέων υπηρεσιών του Δήμου και τον οικονομικό απολογισμό και το περιουσιολόγιο των παλιών ΟΤΑ που παραδίδονται στον νέο Δήμο.

"Η διαδικασία της συνένωσης", όπως αναφέρουν, "είναι θεμελιακή για το μέλλον του τόπου και του Δήμου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άπνοη γραφειοκρατική «αγγαρεία», ανακατανομή και διανομή ρόλων της τοπικής εξουσίας και κάποιων «ημετέρων».

Πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με διαφάνεια, ευρύτατη συμμετοχή, έμπνευση, όραμα και σχέδιο, αλλά και ενίσχυση των συμμετοχικών και αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών".

Ναι υπό προϋποθέσεις στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών

Τέλος η γραμματεία άνοιξε και δύο άλλα θέματα προς συζήτηση.

Το θέμα των μεταναστών και της πιθανής φιλοξενίας τους, στις πρώην στρατιωτικές υποδομές της Ριτσώνας, απασχόλησε, επίσης, τη συνεδρίαση της διευρυμένης γραμματείας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση το θέμα αυτό, πρέπει να το προσεγγίσουν με με πολιτική και κοινωνική ευθύνη, με ανθρωπιστικά κριτήρια και χωρίς λαϊκισμούς.

Η άποψή τους είναι ότι θα συμφωνούσαν στη λειτουργία του κέντρου, εφόσον οι εγκαταστάσεις μπορούν να ανακατασκευαστούν και να γίνουν ένα πραγματικό ανθρώπινο κέντρο φιλοξενίας και όχι ένα γκέτο διωγμένων ψυχών,

Συζήτηση για τη μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας

Για το θέμα που συνδέεται με την απομάκρυνση του εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας προτείνουν να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις προϋποθέσεις και τους τόπους μεταφοράς του, έτσι ώστε "η όποια επιλογή και κοινωνικά και περιβαλλοντικά να είναι δίκαιη, τεχνικά άρτια, αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά της Αρχαίας Αυλίδας".

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.