Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ενστάσεις ιδιωτών δημιουργούν προβλήματα στην παραχώρηση της έκτασης για την ανέγερση των νέων φυλακών

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010, 15:16
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα




-
- - -

Η απομάκρυνση των φυλακών της Χαλκίδας από την πόλη αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.

Σχετικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του εν λόγω αιτήματος μπορεί να έχουν ληφθεί, ωστόσο, παρατηρείται κωλυσιεργία όσον αφορά στο σκέλος της υλοποίησης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την ανέγερση των νέων φυλακών, μετά και τις γνωστές αντιδράσεις και τις ενστάσεις που υπήρξαν αρχικά όσον αφορά στην επιλογή έκτασης στο Οντάθι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας κατέθεσε στη συνέχεια αίτημα προς τον Μητροπολίτη Χαλκίδας για παραχώρηση έκτασης 80 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού.

Μετά από επικοινωνία του "Σερβιτόρου της Εύβοιας" με τον Θεολόγο κ. Καλύβα Ιωάννη εκ μέρους της Μητρόπολης Χαλκίδας, επισημάνθηκε, ότι η ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού παραχώρησε στη Νομαρχία 80 στρέμματα στο Πέι Δοκού, ως δωρεά.

Η έκταση αυτή έχει μεταβιβαστεί πλήρως ύστερα από την πράξη αποδοχής του αιτήματος από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Δοκού, η οποία ακολούθως διαβιβάστηκε στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, που έλαβε και την τελική απόφαση έγκρισης της παραχώρησης.

Μετά τη μεταβίβαση η Νομαρχία αναλαμβάνει την ευθύνη να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση των νέων φυλακών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Λάμπρος Γκάνης, με δηλώσεις του στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" υποστήριξε, ότι ο χώρος που σήμερα βρίσκονται οι φυλακές της Χαλκίδας πρέπει να αποδοθεί στην πόλη με άλλη χρήση.

Αλλωστε, επισήμανε, ότι και οι συνθήκες κράτησης δεν είναι πλέον κατάλληλες για τον αριθμό των κρατουμένων, από τη στιγμή που η χωρητικότητα είναι για 120 άτομα και σήμερα κρατούνται περίπου 220 στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.

Ενδεικτικό της επιτακτικής ανάγκης, που υπάρχει για τη μεταφορά των φυλακών είναι το ότι σε ένα θάλαμο βρίσκονται 15 κρατούμενοι τη στιγμή που θα έπρεπε να ήταν μόλις πέντε.

Όσον αφορά στο χώρο, στο Πέι Δοκού ο οποίος προορίζεται για την ανέγερση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, τον έχει επισκεφθεί επιτροπή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και κατά τη σημερινή και έχει αποφανθεί, ότι είναι κατάλληλος για την ανέγερση των φυλακών.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" ο κ. Γκάνης είναι η εξεύρεση των χρημάτων.

Προκειμένου, να διευθετηθεί το θέμα θα πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υφυπουργό υποδομών κ. Μαγκριώτη, καθώς η κατασκευή των φυλακών έχει υπαχθεί σε αυτό το Υπουργείο, και να ζητήσουν να ενταχθεί η κατασκευή είτε σε προγράμματα ΣΔΙΤ είτε να δοθούν κονδύλια από άλλους πόρους για να υλοποιηθεί ένα έργο το οποίο επί 20 χρόνια υπόσχονται.

Ο κ. Γκάνης εξέφρασε την απορία του, γιατί σε αυτό τον τόπο δεν γίνεται κανένα σημαντικό έργο, λέγοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν την τήρηση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων που έχουν δοθεί.

Για τρίτη φορά παραχωρείται η έκταση από τη Μητρόπολη

Μιλώντας στο "Σερβιτόρο της Εύβοιας" για το ίδιο θέμα ο Νομάρχης Εύβοιας κ. Μπουραντάς Θανάσης τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη μεταφοράς των φυλακών από το κέντρο της πόλης.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται απάντησε, πως οφείλεται στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν ιδιοκτήτες διεκδικούντες την έκταση και χρειάστηκε να γίνουν νέα τοπογραφικά και εκ νέου παραχώρηση της έκτασης που ανήκει στη Μητρόπολη.

"Για τρίτη φορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει παραχώρηση του καθαρού χώρου από τη Μητρόπολη, η οποία δεν έχει αντίρρηση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμένεται εκ νέου επίσκεψη της αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου".

Στο ερώτημα, εάν υπάρχουν τα χρήματα για την κατασκευή των νέων φυλακών ο Νομάρχης απάντησε, πως από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γίνονται οι ενέργειες που πρέπει και εν συνεχεία η εξεύρεση κονδυλίων είναι ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπιστεί.

Αποφασισμένοι να συγκρουστούν για τα έργα στην Εύβοια

Με την ευκαιρία της συζήτησης ο Νομάρχης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το Εφετείο Χαλκίδας, λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών και δεν πειστεί η ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, ύστερα και από τις πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών, τότε θα χρειαστεί να προβούν σε συντονισμένες κινήσεις και να παρέμβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Μπουραντάς κατέστησε σαφές με αφορμή και την επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί για να γίνουν έργα ανάπτυξης στην Εύβοια η οποία υστερεί σε σχέση με άλλους Νομούς και για να σταματήσουν οι Υπουργοί, τους οποίους χαρακτήρισε "παλαιοκομματικούς" να μοιράζουν χρήματα σε ...ημετέρους.

Τα ζητήματα αυτά, όπως το νοσοκομείο Χαλκίδας, για το οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό οικονομικών, στον οποίο ανέφερε πως δεν εμπλέκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα με μία απόφαση ανανέωσης της παραχώρησης του οικοπέδου, καθώς και οι οδικοί άξονες θα απασχολήσουν στην πορεία το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις.

Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι παρατηρείται πρόοδος και έχουν γίνει βήματα στο σημαντικό πρόβλημα των βασικών οδικών αξόνων. Στο πλαίσιο αυτό τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η παράκαμψη Βασιλικού, προετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για την παράκαμψη Αμαρύνθου, ενώ πάση θυσία πρέπει να προχωρήσουν, όπως είπε, η παράκαμψη Αλιβερίου και Χαλκίδας.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως για την παράκαμψη της Χαλκίδας πρόκειται να γίνει συνάντηση με τους δημάρχους Χαλκίδας και Διρφύων-Μεσσαπίων και τον μελετητή προκειμένου να τον πιέσουν να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μελέτης για να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση και να μην έχουν επιχείρημα για τη μη ένταξη του έργου.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.